Főoldal » Esőgyűjtés

Esőgyűjtés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Eső után…Lassan kandikál elő a Nap a keleti horizont alól. Egy-két sugara már elérte a város széli kis liget tarka virágait. A tegnapi esőcseppek még ott csillognak a fűszálak végein, majd lustán gördülnek tovább a föld felé.

[token node title-raw]

Szigfrid és Kutica álmosan pislog, dióhéj ágyukban na

gyot nyújtóznak, majd mindketten nekilátnak a reggeli teendőknek. Szigfrid a gyors reggeli mosakodás után, rögtön a tyúkólba siet, hogy összeszedje a rántottába szánt tojásokat. Kutica, pedig minden katicaizmát bevetve dagasztja titkos receptű házi kenyerét, amihez a lisztet a szomszéd malomból kapta egy kosár szamócáért cserébe.

        Kész a reggeli!! – szól ki az ablakon Kutica. Szigfrid gyorsan befejezi a tyúkok etetését, és már szalad is be a házikójukba.

    Kutica, nagyon finom lett a rántotta, köszönöm. Viszont igyekeznünk kell, mert az esőgyöngyöket még be kell gyűjteni.[token node title-raw]

A két kis kertész már úton is van, hogy az értékes esőcseppeket leszedegessék a korai napsugarak fényében hajlongó fűszálakról.

– Milyen hálásak lesznek a növényeinek, hogy ilyen finom vizet gyűjtünk nekik a szárasság idejére. – tűnődik el Szigfrid.

– Bizony gyermekeim, nagyon jót tesztek ezzel. – szólal meg hirtelen Alfréd az egyik virág közepéből.

[token node title-raw]– Alfréd bácsi, hát te, hogy kerülsz ide? – kérdezi Kutica álmélkodva.

– Kedveském, én már egy nagyon öreg manó vagyok, több száz éve élek ezen a kis réten és minden első májusi esőben megfürödtem, így a tegnapi zivatart sem hagyhattam ki.

– Alfréd bácsi, ha te már ilyen régóta élsz itt, biztosan tudod, hogy miért ilyen értékes az esővíz a növények számára.

– Persze, hogy tudom. Tudniillik, kedveskéim az esővíz a leglágyabb víz, ami ráadásul sószegény is. Ez a két tulajdonság az, ami a legmegfelelőbbé teszi az esővizet az öntözésre. Ha összegyűjtjük az esőgyöngyöket, akkor nem csak növényeink jutnak könnyebben tápanyaghoz, de csökkenthetjük a Föld vízveszteségét is. Tudtátok például, hogy Földünk vizeinek csupán 2,5 %-a iható, és számtalan ország szenved a vízhiánytól?

– Nem tudtuk. – felel bánatosan Szigfrid és Kutica.

– Ne csüggedjetek gyerekek, ha mindenki csak egy kicsit odafigyel arra, hogy mennyi vizet használ el, és hogy mire, akkor már sokat teszünk a környezetünkért.

– Mi odafigyelünk Alfréd bácsi, – kezd el boldogan ugrándozni a két kis kertész- de most már mennünk kell, nagyon sok munka vár még ránk otthon.

– Rendben van gyerekek, remélem találkozunk holnap is. – köszön el Alfréd, és magára húzza az egyik virágszirmot.

[token node title-raw]
Szigfrid és Kutica este fáradtan dőlnek le rég nem látott ágyukba. A nap folyamán mindketten alaposan elfáradtak, némán húzzák fel hálóingjüket, és bújnak pihepaplanjuk alá. Utoljára még egymásra néznek, és mosolyogva kívánnak egymásnak jó éjszakát. Szigfrid lámpaoltás után halkan még odasúgja barátjának:

Ma is tettünk valami jót a környezetünkért.

Vajon, hányan alszunk el hasonló gondolattal? 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.