Főoldal » Étkezési eredetű hulladékok csökkentése – jó gyakorlatok otthonra vagy irodába

Étkezési eredetű hulladékok csökkentése – jó gyakorlatok otthonra vagy irodába

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Humusz Szövetség számára a Nulla Hulladék programba beküldött anyagok közül tehát az első, melyet noha irodák (egyetemi tanszékek) számára dolgoztunk ki, otthonra is számos jó tanáccsal szolgálhat:

“A BME Egyetemi Zöld Kör által lebonyolított Zöld Tanszék verseny során elég komoly szerep jutott a tanszéki dolgozók étkezés által történő hulladék-termelésének felmérésére és lehetőleg csökkentésére. Mi magunk is elláttuk a tanszékeket tanácsokkal, és a jó gyakorlatokat is gyűjtöttük, hogy azokat más tanszékek, vállalatok, intézmények számára is elérhetővé tegyük. Az alábbiakban ezekből látható egy kis szemelvény.

 

Elsőként a folyadékfogyasztásból eredő hulladékokkal kapcsolatos jó gyakorlatokat érdemes áttekinteni. Meglehetősen nagy népszerűségnek örvendenek manapság a tea-, kávé- és üdítő automaták, melyeket eldobható poharak segítségével veszt igénybe a többség. Jelentős hulladék-csökkentés érhető el, ha ehelyett saját, állandó pohárral vesszük igénybe ezeket az automatákat. Néhány automatán már alapból található ezt lehetővé tevő gomb, egyéb esetekben érdemes az automatát üzemeltető vállalattal felvenni a kapcsolatot, hogy biztosítsanak lehetőséget saját pohár használatára. Ezt a szolgáltatók kérésre általában külön költségek felszámolása nélkül lehetővé teszik. Ez a beállítás a hulladék-csökkentés mellett a pénztárcát is kíméli, általában a „saját pohár” funkció használata esetén 10 Ft-tal olcsóbb a tea, kávé, üdítőital is. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen funkcióval rendelkező automaták is adnak ki eldobható pohárral italt pl. az esetleges vendégek számára, azonban célszerűbb, ha a vállalat, intézmény erre az esetre fenntart néhány vendég-poharat. A saját poharak, bögrék költsége 2-300 Ft/darab, esetleg a dolgozók otthonról is hozhatnak saját poharat.

Az automatákkal kapcsolatos nehézségek elkerülhetőek, ha automata helyett a dolgozók számára vízforralót, tea- és kávéfőzőt biztosítunk, melyet saját poharaikkal használhatnak. Ekkor ki kell fizetni a kisgép költségeit (vízforraló 7000 Ft, egy komplex kávéfőző 21000 Ft), viszont megspóroljuk az automata bérleti díját.

A büfék kimért italait szintén ajánlott a saját pohárba, bögrébe kérni, elkerülendő a műanyag poharak használatát. A büfések nem támasztanak akadályt az ilyen jellegű törekvéseknek.

A PET palackos ásványvizek, üdítők fogyasztása szintén kerülendő, ezek helyett a kimért frissítők saját pohárból történő fogyasztása ajánlott. Az ivásra szolgáló víz lehet szódavíz (visszaváltott palackokkal), ballonos víz rendelése vagy, legegyszerűbb és messze legolcsóbb módon, csapvíz fogyasztásával. Ezeket a dolgozók, vendégek igényeinek felmérése után könnyedén megszervezhetjük, és végeredményben mindegyik megoldás olcsóbb lesz, mintha ásványvizet vennénk: 2 l szóda 55 Ft, egy 19 l-es ballonos víz 600 Ft. Ha a dolgozók üdítőt szeretnének inni, azt is ajánlott nagyobb, visszaváltható palackban, közösen megvenni, és saját pohárból fogyasztani, a leginkább azonban a gazdaságosabb és a gyártás és szállítás során a környezetet kevésbé terhelő, hazai gyártású szörpök fogyasztását ajánljuk.

 

Ha egy vállalat vagy intézmény nem rendelkezik saját étteremmel vagy menzával, komoly gondot jelenthetnek hulladékos szempontból egy egyszer használatos tányérok, evőeszközök, dobozok, melyekkel a közeli gyorséttermekben vagy a házhoz szállított készételek esetében találkozhatunk. Ezek használatát elkerülhetjük, ha a dolgozók olyan helyekre járnak étkezni, ahol ezek helyett hagyományos tányérokon és evőeszközökkel történik a kiszolgálás. Arra az esetre, ha a dolgozók inkább csak kiszaladnak átvenni az ebédet, és visszaviszik a munkahelyükre elfogyasztani, az eldobható dobozok helyett célszerű állandó ételhordót fenntartani. A gyorséttermekben, büfékben megengedik, hogy az ételt az általunk hozott dobozban vihessük el. Egy éthordó pár száz forintból beszerezhető, de használhatjuk akár a legutolsó, eldobható dobozokat is erre a célra, ha elmosogattuk őket.

Hasonlóképpen, ha az ételt a munkahelyen fogyasztják el, javasolt hagyományos tányérok és evőeszközök beszerzése vállalati, intézményi szinten. Ezek költségesebbek, egy tányér 2000 Ft, egy embernek való étkészlet 1500 Ft körül kapható; de esetleg itt is megkérhetjük a dolgozókat, hogy hozzanak otthonról.

Az alapanyagokat a Föld másik oldaláról szállító, rengeteg felesleges csomagolóanyagot, olajat és energiát felhasználó gyorséttermekben való étkezést lehetőség szerint célszerű elkerülni.

Hulladékcsökkentéshez lazábban kapcsolódó, ám mindenképp említésre érdemes kezdeményezés a Húsmentes Nap bevezetése. A hús megtermelése a takarmány-termesztés révén komoly megterhelést jelent a Földnek, az emberi élelmiszer-termelés elől elvett helyet, a vízigényt, a műtrágyát, a növényvédő-szereket figyelembe véve; ehhez jönnek még az állatok felnevelésével járó közvetlen szennyezések. A harmadik világbeli éhínségek korában ezt hosszútávon nem engedhetjük meg magunknak. A húsfogyasztás önkéntes csökkentését célzó mozgalom Sir Paul McCartney vezetésével tehát arra bíztatja követőit, hogy legalább hetente egy napon ne egyenek húst. Ennek betartása a vállalat, intézmény számára közvetlen megtakarítással, előnnyel nem jár, azonban az erkölcsi haszon igen jelentős.”

A témával kapcsolatban további tippek és jó gyakorlatok találhatóak a www.nullahulladek.hu weboldalon.

Frissítés: formai okok miatt e fenti cikk nem került be a gyűjteménybe, így csak itt, csak most, all-exclusive olvasható. :)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.