Főoldal » Ezért nincs szmog Budapesten? – Évi tizenötezer halott a légszennyezés miatt

Ezért nincs szmog Budapesten? – Évi tizenötezer halott a légszennyezés miatt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem működik a fővárosi légszennyezésmérő állomások legtöbbje, így mért adatok híján ezentúl szmogriadót sem lehet elrendelni. Télen nagyon leromlik a levegő minősége, a jelzőállomások nélkül pedig nem értesülnek az emberek arról, hogy az egészségüket éppen mikor veszélyezteti a szmog – írja az atv.hu

A szmogtól nagyon sokan szenvedtek a mai napig Budapesten. Korábban olyan is előfordult, hogy az autóforgalmat is korlátozni kellett. Nemsokára megint beköszönt a tél, és kétséges, hogy a mérőállomások adatai nélkül lehet-e hasonló intézkedést hozni. 

“A Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapja szerint a tizenkét fővárosi mérőállomásból háromnál egyáltalán nincs adat. A budatétényi állomásnál például nem tudni semmit a levegő szennyezettségéről. A Széna térinél pedig két szennyező tényezőről nincs adat.”

Több belvárosi, forgalmas út mellé telepített állomás nem, vagy csak hiányosan üzemel. 

A gond azzal van, hogy habár a külvárosi állomásokban ritkán éri el a légszennyezettség azt a szintet, amikor el kell rendelni a szmogriadót, viszont ha a belvárosi forgalmas utak melletti állomások nem működnek, akkor nagyon kevés lesz annak az esélye, hogy el lehessen rendelni a fővárosban a szmogriadót.

A szmogriadóhoz egyszerre három állomáson kell szmogriadós szinten lennie a légszennyezettségnek. 

A magyar főváros az egyik legszmogosabb település a kontinensen, így nem meglepő adat az sem, hogy – uniós kutatások szerint – a légszennyezésre visszavezethetően több mint tizenötezren halnak meg évente Magyarországon. Hazánkban a levegőszennyezettség mérése 1974-ben a Regionális Immisszió Vizsgáló Hálózat (RIV) az OKI irányítása mellett a KÖJÁL-ok (jelenleg ÁNTSZ) megyei és fővárosi Intézeteinek bevonásával kezdődött el. 

Fontos lenne a jelenleg nem működő mérőhelyek kijavítása, mert így nem lehet reális képet kapni a levegőszennyezettség mértékéről. A javításokig, mindenki hordjon maszkot és lehetőleg ne tartózkodjon sokat a rosszminőségű pesti levegőn télvíz idején.

Vezérkép

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.