Főoldal » Fairtás Újpesten(?)

Fairtás Újpesten(?)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Én nem vagyok budapesti, nem is ismerem igazán a várost (azt hiszem, nem is lehet teljesen megismerni, emberfeletti teljesítmény lenne), de kaptam egy e-mailt Újpestről, amit most nyilvánosan közzéteszek, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyesmi, és csak alapos szakmai indokkal, a lakosság tájékoztatása mellett lehessen fákat kivágni, csonkítani. A levélben említett 1145-1148 számú képek növekvő sorrendben láthatók a galériában, a vezérkép az 1144. számú kép. A blogbejegyzésem addig lesz látható, ameddig az újpesti önkormányzat meg nem indokolja szakmailag, hogy miért vágta ki és csonkította meg a fákat. Az e-mail a következő:

Tisztelt Mészáros András!

Mint újpesti lakos ezúton kérem segítségét, hogy kihez fordulhat lakóközösségünk az Önkormányzatunk által szervezett fairtás és csonkolás megállítása érdekében.

Lakókörnyezetünk eddig kiemelten zöldterületnek minősült, ahol is egyszer csak megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy jelentős mennyiségű, közel 80-100 éves egészséges fák  30%-on túli megcsonkításra ill. kivágásra kerültek és folyamatosan kerülnek.

Képek magyarázata:

1144   háttérben látszik milyen volt a sétány

1148   ilyenek voltak és   1145+1146+1147  ezeket kaptuk cserébe, amelyek rendezése Földházi Júlia ügyintéző szerint nem fér bele a projektbe.

Segítségét előre is köszönöm

Tisztelettel:

Kiss Imréné

Az ügyben természetesen a másik fél, Újpest önkormányzata is megnyilatkozott. Rádi Attila alpolgármester reagált. Először adatokat és fényképeket kért a szóban forgó területről. Majd miután megkapta, így reagált:

Tisztelt Kiss Imréné
Tisztelt Mészáros András,

Először is szeretném jelezni, hogy az említett információkat azért kértem Önöktől, mert a hozzám eljutott első email utalást nem tartalmazott a helyszín vonatkozásában.

Igen, így minden ismert a számomra, a Latabár Kálmán – Bárdos Artúr utca közötti területről van szó.

Szeretném a elsőként leszögezni, hogy az Újpest Önkormányzata,  Polgármester Úr, a város vezetése elkötelezett a zöld környezet védelmében. Az ÖkoPark-2 helyszínéül kijelölt területen sem kívánunk más elvek szerint eljárni. A házak közötti környezet megújítását szakemberek által készített tervek alapján, szakemberek kivitelezésében végezzük. A munkálatokról hírt adtunk az Újpest Televízióban, és az Újpesti Naplóban is. A terveket a közvetlenül érintett lakóközösség képviselői is látták.
A tervek készítése során figyelembe vettük, és teljesítettük a közvetlenül érintett lakóközösség kéréseit (Bárdos Artúr és Latabár Kálmán utcák), valamint az előkészítés során személyes kérdőívek készültek a területet használók segítségével (kutyások, gyermekesek, sétálók). Ön mivel egy közvetlenül nem érintett utcában lakik, elképzelhető, hogy nem találkozott a felmérést végző kollégákkal.
Igyekeztünk minden szempontot és érdeket figyelembe venni.

A minden szempontba beletartozik az is, hogy figyelembe vesszük a biztonságot is. Jelenleg érvényes törvényeink szerint zöldkörnyezetünk védelmét úgy kell megoldanunk, hogy közben kiemelt figyelmet kap az élet-, és vagyonvédelem. Az Ön által említett fák esetén három szakember közös vizsgálat után úgy döntött, hogy a fákat nem vágja ki. Az Önkormányzat számára fontos volt hogy megőrizzük a fákat, és új esélyt biztosítsunk a növekedésüknek. Eközben arra is figyelemmel kellett lenniük, hogy a lombkoronák túlzott terhet jelentenek a fák számára, így pl. vihar esetén leszakadó ágak veszélyt jelenthetnek az ott közlekedőkre. Mint Ön is tudja itt található egy orvosi rendelő bejárata, és egy sportpálya. A fák fajtája zöld juhar, amely egy gyors növekedésű fajta, laza szövetekkel ennek megfelelően fogékony kártevőkre és betegségekre. A törzsön található görcsök, és nyílások arra utalnak hogy a fák betegségekkel küzdenek, küzdöttek. A levágott ágakon jól látható, hogy az ágak belseje beteg korhadt (20120623_205901_2.jpg). A fentiek okán a szakemberek úgy döntöttek, hogy visszavágják a fák lombkoronáját, és ezzel új lehetőséget adunk a fáknak a megerősödésre, egy rendezettebb, és biztonságosabb lombkorona növekedésére. A visszavágás során, a favágók fokozatosan vágták vissza az ágakat mindaddig amíg olyan metszethez értek amin már nem látszódott korhadás, betegség. Az, hogy nem volt titkolni valónk, az is mutatja, hogy a rönköket nem vitték el a hétvégére. Ha nagy titokban akartunk volna “irtani”, akkor nem hagyjuk ott a rönköket a közterületen. Bárki láthatta, ha megvizsgálta a levágott ágakat, hogy a belsejükön betegségre utaló jelek, korhadások találhatók.

A területen összesen két fa kivágására került sor. Mindkét fa a sportpálya kerítésébe belenőtt ecetfa volt. (mellékelt képeken)

A park megújítása során tervezünk fásítást is , a tervek szerint 16 vegyes fajtájú díszfát fogunk ültetni.

Az Ön levelében (és cikkben) 1147-48-49 képeken látható fiatal fák a Deák Ferenc sétányon találhatók, 2009-2010-ben ültették őket. Minden gondozás ellenére, úgy tűnik, hogy jó pár egyed nem tudod megeredni. Mivel a sétányon szinte egész nap süt a nap, a folyamatos öntözés ellenére néhány fa egész egyszerűen kiszáradt. A fasor és a sétány megújítását tervezzük, az idei ősz vagy 2013 ősz folyamán, mivel gondolom Ön is tudja, hogy fát ültetni ősszel célszerű. Kérem, hogy a két ügyet ne kezelje egyként, mivel a mostani munkák nem terjednek ki a Deák Ferenc utcai sétányra.

Zárásként, kérem fogadja el, hogy nem okoztunk kárt a fákban. Még csak szándékunkban sem volt. Ezeknek a fáknak a lombkoronái 2000 óta (eddig találtam visszamenőleg ortofotókat) szabadon növekedtek, és olyan méretűvé váltak, amely kezdett veszélyessé, egészségtelenné válni. A légi-felvételekből  megállapítható, hogy 2000-2001 között egy fát sajnos kivágtak. Mi nem akartunk ilyen drasztikus eszközökhöz folyamodni, ezért döntöttek a kollégák a visszavágás mellett. A fák újra erőre kapnak, és megerősödve hamarosan új és dús lombkoronát adnak.

Üdvözlettel
Rádi Attila
alpolgármester

Mivel mindkét fél véleményét ismertettem, és fény derült a fák csonkításának szakmai okára is, a továbbiakban lezártnak tekintem az ügyet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.