Főoldal » Falfestékek környezettudatos szemmel!

Falfestékek környezettudatos szemmel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gyermekektől zajos családi házunk belső tereinek festése igen csak időszerű lett a nyárra.A régi vályogházak idejében,nagyanyáink legalább egy évben egyszer, búcsú idejére az egész házat kimeszelték és tisztaságtól illatoztak a porták. A családok manapság hosszú évekig várnak a festési munkálatokkal. Mi is addig halogattuk, amíg lehetett..

Környezettudatosan, a család egészségét szem előtt tartó szülők lévén körültekintünk a hazai környezetbarát festékek piacán.

Az 1950-es évekig a mészfesték gyakorlatilag az egyetlen általánosan használt homlokzatvakolat/festék volt az un. nemes vakolaton kívül. Majd megkezdték helyettesítését  mészcementfestékkel, majd műanyag festékekkel. Úgy gondolták, hogy az új anyagokkal hosszabb élettartamot is el lehet érni.A tapasztalatok azt mutatják, hogy a régebbi hagyományos mészfesték továbbra is felülmúlhatatlan maradt a meszes vakolatú homlokzatok ismételt karbantartásánál. Manapság azonban az emberek többségét az otthonában és munkahelyén egyaránt  diszperziós festékkel kezelt falak veszik körül.

Mit tehetünk, ha szeretnénk természetes festéket használni?

Próbafestés elvégzése után használhatjuk a környezetbarát festéket.

Elméleteileg biofesték az természetes festék, amelynek növényi és állati eredetű összetevőit biogazdálkodásban termelték meg, vagy szennyezésmentes helyről gyűjtötték, valamint ásványi összetevői is mentesek mindennemű kémiai szennyeződéstől. Gyártása a mindenkor érvényes bio termékekre vonatkozó előírásoknak megfelelően történik. A gyártást és a festékek minőségét erre jogosult független szervezet tanúsítja.

Gyakorlatilag a biofesték a természetes festékek szinonimájaként terjedt el. A természetes festékek az esetek egy részében egyébként valószínűleg kielégítik a biofestékekre vonatkozó kritériumokat.

Néhány hasznos tipp a választáshoz:

Az elnevezésben szereplő hívószavak (bio, natur, öko) még semmit nem jelentenek. A lényeg az összetételben van.
A kiemelt összetevő (Természetes méhviasszal!) sem jelent semmit. 1,5% méhviasz a sok gyanús szintetikus összetevő mellett csak marketingfogás.
A korrekt natúrfesték gyártók valamennyi összetevőt nevén nevezik (márványliszt, kazein, lenolaj…) és feltüntetik a csomagoláson.
Ahol csak gyűjtőnevek (töltőanyagok, oldószerek, habzásgátlók) szerepelenk, ott valamit rejtegetnek és az nem a bio méhviasz.
Natúrfesték az, ami természetes növényi, állati és ásványi összetevőkből áll. Pl.: lenolaj, méhviasz, márványliszt.
Biofesték az a natúrfesték lenne, aminek valamennyi összetevője bio minősítéssel rendelkezne. Pl.: lenolaj biogazdaságból, méhviasz bioméhészetből. Ilyen festék tudomásunk szerint nincs a piacon. Az ásványi összetevők, amennyiben a kitermelés, szállítás és feldolgozás során sem szennyeződnek, szintén lehetnek bio minőségűek, hiszen pl. mészkőtelepek keletkezése idején az embernek még nyoma sem volt a Földön. 
A valódi minőségi natúrfesték védi környezetünket és egészségünket anélkül is, hogy bio lenne.

A természetes festékeket angol nyelvterületen natural paints, német nyelvterületen pedig Naturfarben névvel jelölik. Legpontosabb magyar megfelelője a természetes festék lenne, de a kevésbé magyaros -ám rövidebb- natúrfesték is elterjedt. A természetes festék egyben környezetbarát is, hogy miért, arról majd később. A biofesték az a természetes festék, melynek összetevői bio minősítéssel rendelkeznek és ezt -a gyártást is felügyelve- egy független, erre jogosult szervezet tanúsítja.

 

A jobb természetes festékek főbb jellemzői:

   – többségükben évszázadok / évezredek óta ismert és alkalmazott készítmények,
   – kémiailag nem, vagy csak kis mértékben módosított, nagyrészt újratermelődő alapanyagokból készülnek, előállításuk ezért környezetkímélő,
   – biológiai úton lebomlanak / hulladékuk a környezetet nem szennyezi / nem mérgezi,
   – a gyártók / felhasználók / lakók egészségét nem veszélyeztetik,
   – alkalmazásuk a vegyipar legjobb termékeinél megszokott eredményt biztosítja,
   – jellemzően nem teszik lehetetlenné a kezelt felületek “lélegzését” és a szó jó értelmében vett     öregedését,
   – felhasználásuk biztonságos, az esetleges hibák többnyire könnyen korrigálhatók,
   – használatuk a közvélekedéssel ellentétben ma már gazdaságos

 

Ha nincs teljes lista az alapanyagokról, akkor gyanakodjunk

A szintetikus termékek csomagolásán bizonyos alapanyagok megszépített összefoglaló néven szerepelnek, egyes kis mennyiségben alkalmazott -többnyire ártalmas- anyagok pedig teljesen hiányoznak a felsorolásból. A vásárló ezért nem jut elegendő megfelelő információhoz a termék összetételével és a lehetséges veszélyekkel kapcsolatban, ami esetenként komoly kockázatot rejt magában.  A természetes festékek gyártóinak többsége ügyel rá, hogy a vásárlókat korrekten tájékoztassa és valamennyi felhasznált alap-, és segédanyagot feltüntessék az összetevők között. A német natúrfestékgyártók többsége önként vállalta, hogy  termékeik valamennyi összetevőjét (még az 1% alattiakat is) egyenként szabatosan megnevezik annak érdekében, hogy vásárlóik tisztában legyenek vele, hogy az általuk kínált termékek mit tartalmaznak.

Méregzöld festékek

A szintetikus festékek gyártói megérezve az “új idők szavát” intenzív zöldítésbe kezdtek, ami sokszor kimerül a csomagolásokon teljesen alaptalanul megjelenő öko, bio, natur nevekben, feliratokban és ikonokban. Jelenleg sok-sok olyan  festék van forgalomban, amelynek a nevében -megnézve az összetételét- megdöbbentő módon szerepel a nevében a BIO szó. Sokszor a kevésbé környezetkárosító termékeken automatikusan megjelenik a környezetbarát vagy környezetkímélő felirat is. Mindig legyünk kritikusak, nézzük meg a gyártót, és az összetételt is. 

Kerülendő összetevők

festékadditívek, kötőanyagok, diszperziós kötőanyag, adalékok, stabilizátorok, diszpergálószerek, emulzióképzők, töltőanyagok, habzásgátlók, kövérítőanyagok.

Ezek mindegyike lehetne akár természetes anyag is,  de amennyiben a csomagoláson a fenti gyűjtőneveket látjuk felírva, úgy nem tudhatjuk pontosan, mi van a dobozban. Vélhetően, ha ártalmatlan “jól kommunikálható” összetevők lennének (pl. méhviasz, kazein), akkor a gyártó nevén nevezné azokat.


Mesterséges összetevők:

műanyagok, műgyanták,  alkidgyanták, akrilátok, poli-vinil-acetátok, sztirol-akrilátok, poliuretánok valamint ezek diszperziói

A feni összetevők nem feltétlenül ártalmasak közvetlenül az egészségre (legfeljebb a környezetre), de természetes festékben semmi keresnivalójuk.

 Hol keressünk ezeket a termékeket?

 •  

  A BIOPIN termékek hivatalos magyar importőre. Festékek, lakkok, lazúrok, olajok, viaszok kizárólag természetes alapanyagokból.
  Budapest 1163 Cziráki u. 26-32 T: 1/403-16-83
  Viszonteladók listája megtekinthető a Kft. honlapján (www.biofestek.hu)

  MULTIMIX FESTÉKBOLT
  Debrecen, Füredi út 76.
  Telefon: 52/368-572
  Természetes alapanyagú (AURO márkájú) olajok, viaszok, sellakkok, illetve környezetbarát, vízzel hígítható parkettalakok, akril festékek, fa lazúrok árusítása.

  www.naturillo.hu
  A német Kreidezeit Naturfarben GmbH. 1988 óta gyárt természetes felületkezelő szereket, egyre bővülő választékukban valamennyi kül- és beltéri felületkezelési feladatra találunk megfelelő hatású, könnyen alkalmazható terméket.  Honlapjukon érdekes információkat olvashatunk a hagyományos festékek “veszélyeiről”, továbbá online megrendelésre is van lehetőség.

  Vezérkép forrása:profimedia.hu

 • Források:

http://www.naturillo.hu/gyakran_ismetelt_kerdesek#Ha%20a%20csomagol%C3%A1son%20szerepel,%20hogy%20k%C3%B6rnyezetbar%C3%A1t,%20akkor%20megnyugodhatok

http://www.naturillo.hu/2010

http://www.naturillo.hu/2012

http://humusz.hu/faq/hol-kaphato-kornyezetbarat-festek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.