Főoldal » Február 2. – Nem csak a medvék napja

Február 2. – Nem csak a medvék napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Február 2. nem csak medvés időjósló nap, hanem a vizes élőhelyek napja. 1971. február 2-án fogadták el a Ramsari egyezményt, amelyben a kormányok a biológiai sokféleség megőrzése érdekében felelősséget vállalnak a vizes élőhelyekért.

A vizes élőhelyek nagyon fontosak az élővilágban. A víz az élet alapja, minden élőlény testének 50-90%-a víz. A vizes élőhelyek változatos állat- és növényvilága fontos része a Föld élővilágának. Bizonyos állatcsoportok, pl. halak, kétéltűek, és egyes növények is csak vízhez kötötten képesek élni, és sok faj táplálkozik vízi élőlényekkel, pl. ilyenek a gázlómadarak.

A vizes élőhelyek tehát nélkülözhetetlenek, mégis sok veszély fenyegeti őket. Az első a vízszennyezés, ami az emberi tevékenység (ipari tevékenység, tisztítatlan lakossági és ipari szennyvízkibocsátás) következménye. A második a vizek kiszáradása a klímaváltozás miatt, amit nagyrészt szintén az emberi tevékenység (ipar, fűtés, közlekedés, energiafogyasztás) okoz. Ugyanilyen veszély még a mocsarak,tavak lecsapolása, a vizes élőhelyek eltüntetése is. Utóbbinak főleg újabb termőföldek kialakítása vagy építkezés a fő oka.

Ha kiszáradnak vagy elszennyeződnek a vizes élőhelyek (tavak, folyók, mocsarak, lápok, árterek, stb.), akkor sok faj kipusztulhat, és ez magával hozná más, velük táplálkozó vagy velük együtt élő fajok pusztulását is. Ezzel nem csak a vízkészletünk nagy része tűnne el, hanem az élővilág is sokkal szegényebb lenne. Éppen ezért írták alá a kormányok a ramsari egyezményt, amelyhez hazánk is csatlakozott.

Azóta ez a nap, amikor a medve kibújik a barlangjából, a vizes élőhelyek napja. És mi köze van a vizes élőhelyeknek a medvéhez és a barlangjához? Az, hogy ő is eszik halat, ezért neki is fontos a vizes élőhelyek megőrzése.

Kép: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/SZERKEZET/kepek/va3/balaton_6.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.