Főoldal » Fekete elnök után fekete légkör?

Fekete elnök után fekete légkör?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

8 év után távozik hivatalából Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke. Helyére Donald Trump került, akit támogat a Ku-Klux-Klan, az orosz elnök és a magyar kormány is. De most nem a támogatóiról írok, hanem a környezetvédelemhez és különösen az éghajlat-változáshoz való hozzáállásáról. Donald Trump “úgy véli, hogy a klímaváltozást természetes okok idézik elő, nem pedig az ember környezetre gyakorolt hatása“, ezért kampánya során kijelentette: Az Egyesült Államok kihátrál majd az Obama által aláírt párizsi klímavédelmi egyezményből (amit Magyarország Európában elsőként ratifikált!). És azt is lehet tudni róla, hogy “a megújulókkal kapcsolatban kevés konkrétumot fogalmazott meg, ugyan szerinte is fontos szerepet kaphat a tiszta energia az ország energiamixében, viszont a terület konkrét támogatást ellenzi”. (Ez a helyzet akár Magyarországról is ismerős lehet a napenergia és a szélerőművek kapcsán is…) Erősítené viszont a fosszilis tüzelőanyagok és az atomenergia szerepét. (Újabb párhuzam: Paks 2.)

A világ egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátó állama tehát kilépne az éghajlat-változás visszaszorítása érdekében nagy nehezen megfogalmazott nemzetközi egyezményből, és éppen az egyezmény céljaival ellentétes energiapolitikát folytatna. Sok környezetvédő szerint az egyezmény még kevés is az éghajlat-változás káros hatásainak késleltetéséhez vagy visszaszorításához. De a megválasztott amerikai elnök még az abban foglaltakat sem tartaná be. És a lehető legrosszabb energiatermelési módot, a fosszilis tüzelőanyagokat támogatja, állítólag munkahely-teremtési szándékkal. Persze szép dolog a munkahely-teremtés, de nem csak a szén- és olajipar, hanem pl. a napelemek, napkollektorok, szélturbinák gyártása is képes lenne munkahelyet teremteni. Ez a gondolkodásmód nagyfokú szakmai hozzá nem értésre utal. Ez még önmagában nem is lenne baj, mert nem érthet mindenki mindenhez, a környezetvédelemhez sem, de a szakértők egységes álláspontját figyelmen kívül hagyni már elég veszélyes…

A párizsi egyezményből való kilépés következménye az lehet, hogy nem sikerül tartani a benne foglaltakat (vagy a többi országnak még többet kell vállalnia), és így veszélyes mértékű lehet a felmelegedés. Ha nem is járunk úgy, mint a lenti képen, akkor is nagy károkat okozhat az éghajlatváltozás.

http://energiaklub.hu/sites/default/files/imagecache/kozepes_320px/ad_wwf_calentamiento_global.jpg

A felmelegedés mértéke, az a bizonyos 2 (vagy 1,5) fok nem tűnik túl soknak, de nem is ez a lényeg.

Egyrészt ez csak egy átlagos adat, ennél nagyobb mértékű felmelegedés is akárhol előfordulhat.

Másrészt egyre gyakoribbá válhatnak a szélsőséges időjárási jelenségek, mint pl. hurrikán, tornádó, egyik napról a másikra 10 fokos felmelegedés vagy lehűlés, időjárási frontok, stb. A hurrikán és a tornádó mindig jelentős anyagi károkat okoz és általában emberéleteket is követel (és az Egyesült Államokban is egyre gyakoribb jelenség, főleg a Mexikóval és a Mexikói-öböllel határos déli részen), a hirtelen hőingadozás sokaknál egészségügyi problémákat okozhat, és a frontok sem tesznek jót az embereknek…

További következmény a sarki jégsapkák olvadása, ami megemeli a tengerszintet. Ettől változik a víz sótartalma (hígul), gyengülnek a tengeráramlatok, és víz alá kerülnek a tengerpartok. A víz sótartalmának változása megváltoztatná a tengerek élővilágát, sok faj kipusztulna vagy elvándorolna. A tengeráramlatok gyengülése szintén káros lenne az élővilágra, és befolyásolná egyes helyek időjárását, éghajlatát is. (Pl. a Golf-áramlat gyengülése lehűtheti Észak-Európát.) A tengerpartok víz alá kerülése pedig közvetlen anyagi és emberéletbeli károkat is okozna. Víz alá kerülhetnek országok pl. Hollandia nagy része, vagy nagyvárosok, mint pl. New York (amit szintén hollandok alapítottak), vagy Velence, stb.

De a felmelegedés elsivatagosodást is okozhat bizonyos helyeken, pl. tovább szélesedhet a Szahara, de Magyarországon is elsivatagosodhat a Kiskunság.

http://ecolounge.hu/upload/gallery/773/2-globalis-felmelegedes.jpg

És mi lesz a következménye a hurrikánoknak, tornádóknak, víz alá került településeknek, és az elsivatagosodásnak? Népvándorlás! Ezek a helyek alkalmatlanná válnak arra, hogy emberek éljenek ott. Ezért elvándorolnak onnan az emberek. Olyan helyre, ahol még nincs hurrikán, nincs tornádó, nem öntötte el a tenger és nem sivatagosodott el. De mi van ezeken a biztonságos helyeken? Emberi települések. És ha település van ott, akkor mi történik előbb-utóbb? Nem férnek el egymás mellett az őslakók és a bevándorlók. És mi ennek a következménye? Konfliktus. Akár fegyveres konfliktus. Természetesen nem állítom, hogy az éghajlatváltozás kirobbantaná a 3. világháborút, sőt azt sem, hogy bármilyen kisebb-nagyobb helyi háborúnak ez lesz majd a közvetlen kiváltó oka, de ha a változások miatt nem jut mindenkinek élelem és ivóvíz, azt nehéz lesz békésen rendezni…

Az éghajlatváltozás tehát nem csak környezetvédelmi probléma, hanem komoly társadalmi következményei is lehetnek. Ezért vannak a megelőzésére szolgáló egyezmények, és ezért kellene éppen a legnagyobb szennyezőknek betartaniuk ezeket az egyezményeket. Ha az új amerikai elnök nem ért ehhez (mert nem is kell mindenhez értenie), akkor kérdezze meg a szakértőket! Egyértelműen azt fogják mondani, hogy az éghajlat-változás veszélyes, és nem a fosszilis, hanem a megújuló energiát lenne érdemes használni. Minden ezzel ellentétes kampánycél és energiapolitika veszélyezteti a Föld légkörét, az élővilágot és az emberi faj fennmaradását. Ha mindezek ellenére az Amerikai Egyesült Államok mégis kihátrálna a párizsi egyezményből, akkor megvalósulna a címben említett esemény. A fekete Obama elnök távozása után Donald Trump alatt a légkör lenne fekete..

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.