Főoldal » Fekete kökörcsin

Fekete kökörcsin

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sziklafüves és pusztafüves lejtőszeppek, szikla-, homoki és löszgyepek, bokorerdők, száraz cserjések tündöklő ékessége.

A fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó  faj. Népi nevei – például a tikdöglesztő, mérgező voltára vagy egyéb tulajdonságaira (szőrös tulipán) utalnak.

A” kökörcsin ” szó török eredetű, jelentése kék színű virág.

10-25 cm magasságot ér el. Nemcsak szárát, hanem az egész növényt puha, selymes szőr borítja, amely a kora reggeli fagyoktól védi. Szára egyenes, felálló, elágazás mentes.

Évelő gyöktörzséből hosszú tőlevelek fejlődnek. A tőlevelei szárnyasan szeldeltek, a szeletek különböző mértékben szálasak. Csúcsán egyetlen, sötét bíborlila 2-4cm átmérőjű virága kezdetben bókol, melyet hat lepel alkot (a kétszikűekre egyébként a szirom-és csésze levelek jellemzőek.) Márciustól-májusig virágzik. Gyakran nyílik együtt a tavaszi hériccsel ( Adonis vernalis)és a leánykökörcsinnel (Pulsatilla grandis Wender) . A virágok alatt többszörösen szeldelt murvalevelek ülnek. Szőrbóbitás magvait a szél messze röpíti, és azok árvalányhajéhoz hasonlóan, dugóhúzószerűen fúródnak a talajba. A csészék a kökörcsineknél fellevélörvvé módosultak, elegáns prémgallért alkotva, a virág porzói sárgák, számuk sok.

A termés gömbszerű, sok termésből álló aszmagterméscsokor, amely a széllel terjed. A repítőkészülék szára dugóhúzószerűen csavarodott, ami akkor egyenesedik ki, amikor nedvesség éri, befúrva a magot a földbe. Mérgező, gyógynövény. Védett, eszmei értéke 5000 forint.

A Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Boronka-melléki Tájvédelmi körzet területén található a Nagybajomi fekete kökörcsin tanösvény. A területen szakvezetéses túrákon barangolhatjuk be a területet, és részletesebben is megismerhetjük a terület változatos élővilágát!

Forrás:

Vezérkép forrása:miskolcigombasz.hu

Engloner A., Penksza K., Szerdahelyi T., A hajtásos növények ismerete(Nemzeti Tankönyvkiadó)

www.deldunantul.hu/htmls/boronka.html

http://novenyhatarozo.info/noveny/fekete-kokorcsin.html#

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.