Főoldal » Feltámadt Kincsem, a csodakanca!

Feltámadt Kincsem, a csodakanca!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Komoly bravúrt hajtottak végre magyar tudósok. A 126 éve halott magyar csodakancát életre keltették egyetlen csontsejtjéből. Néhány napi pihengetés és zab-kúra után kissé öregesen sétálgatott a laboratórium udvarán, de amikor megtudta, hogy halála óta eltelt 126 év, nagyon kíváncsi lett arra, hogyan változott meg a pesti világ.
Első útja a szeptember végi napsütésben a Nemzeti Vágtára vezetett.
Egészen elámult, amikor meglátta a Hősök terét. Az ő életében itt még mocsár volt, semmi hősök, semmi szoborcsoport. Egy kicsit zavarta, hogy túlságosan közel van a közönség és alacsony a kerítés, ezért ő inkább hátul húzódott meg csöndesen. Nem szereti a feltűnést. és a baleseteket sem.
Poroszkálás közben felfigyelt arra, hogy a kövezeten csúszik a patája, hiába szórták le vastagon homokkal. Kérdőn nézett az őt vezető kutatásvezetőre: de hiszen ez nagyon veszélyes! Igen, mondta a kísérő, de nem szokott belőle gond lenni. Évente általában csak egy ló pusztul el a versenyen szerzett sérülésben. 1-2 megsérül, nem jelentős veszteség. Egy komikus (valami Farkasházy) néha megjegyzi, hogy kár értük, meg hogy veszélyes…..de a Műsornak mennie kell.
Hogy a lovak a felkészülésük során is ilyen talajon gyakorolnak és versenyeznek-e? Természetesen nem, hiszen a hazájukban és a nevező településeken senkinek nem jutna eszébe, hogy ilyen „talajon” lovat futtasson. De Pest ezért Pest. Itt ezt is lehet.
Már annak is örülni kell, hogy nem augusztus 20-án a trópusi melegben aszalják őket a hő-katlanban. Van itt Itató/Nyereg is. Na nem a lovakat itatják, hanem az embereket.

Száll a por, izzadnak a lovak, a lovasok, igazi verseny- hangulat van. A mai embernek legalábbis biztosan. Most is kicsúszott egy ló. Elkerülhetetlen üzemi veszteség. Nem tudjuk, milyen sors vár rá a továbbiakban. Csak a győztesekről szólnak a hírek. A vesztes, az vesztes. Amilyen balek,néha az életét is elveszti. A városlakók nem tudják, hogy a lónak egy lábtörés a halálát jelenti. Nem is érdekel senkit, mi van a show mögött. A lóval még titoktartási szerződést sem kell kell kötni.
Kincsem nem akar tovább maradni. Szerinte ez cirkusz, nem vágta. De a cirkuszban, egy kis körben kell bemutatnia a lónak egy jól begyakorolt mozdulatsort. Ott is megalázó egy felöltöztetett/felcicomázott ló sorsa. De nincs veszélyben sem a ló, sem a néző élete.
Itt jut eszébe, hogy volt valaha egy lóversenypálya is Pesten. Indulás a Kerepesi útra! Áll a lóverseny pálya bejárata ( amit a Nagy utazás című filmből ismerünk mindannyian), egy hajtó szobrával, mögötte az Aréna PLáza.

– Mekkora hatalmas istálló? Vagy már lefedték a teljes versenypályát?

– Nem Kincsem, itt vásárolnak az emberek.Ez nem versenypálya már, hanem bevásárló központ.

– Mit vásárolnak?

– Ennivalót, ruhaneműt. Mindent.

– Ennivalót nem a piacon vásárolnak?

– Nem, mert ott hol hideg van, hol meleg, hol esik az eső. Az már nem korszerű. Homokos a répa, nem felakasztható csomagolásban árusítják a szalámit…

– Finomabb az itt vásárolt étel, vagy táplálóbb?

– Nem Kincsem, csak kényelmesebb a vásárlás.

– És a ruhát nem szabónál csináltatják az emberek?

– Nem. Előre elkészítenek egy –két ezer darabot mindenből, aztán abból válogat ki-ki magára valót.
– És jó is rájuk, mintha rájuk szabták volna?

– Többé kevésbé.
Kincsem el sem tudja képzelni, hogy mehet ez a dolog, amikor az emberek olyan szemmel láthatóan különböznek. Zabot sem árulnak ezen a grandiózus piacon.
– Nincs itt semmi ló-nak való látnivaló. Menjünk tovább a Rólad elnevezett parkba. A Kincsem Parkba! Itt van most a lóversenypálya, istállókkal, zsokékkal.
– De ha van egészséges, használható lóversenypálya, akkor miért törik ki a lovak nyakát és veszélyeztetik a lovasok testi épségét egy díszburkolatra szórt homokon?
– Ezt Te már nem érted. Ma az emberek nem odamennek a lóversenypályára, hanem oda viszik a vesenyt, ahol amúgy is mászkálnak az emberek.
– De a Kincsem Park nincs is messze a Hősök terétől. Ennyire fáj a lábuk az embereknek? Nincs konflisuk?
– Nincs.  200-km-ről jönnek a lovasok, lóval együtt. + 5 km már nem fér bele. A Hősök tere különben is Hősök tere. Itt láthatják a turisták is a magyar virtust.

– Már értem mi az a virtus! Ésszerűtlen viselkedés!

-Ugy is lehet mondani.

– De a Hősök terén nincsenek istállók, itatók, lócitrom-gyűjtő konténerek….
– Nincsenek. De két nap alatt odahordjuk, két nap alatt elhordjuk amit kell és nyoma sincs a Magyar Vágtának. A forgalmat lezárjuk, eltereljük. Ez így korszerű. Sajnálom, hogy nem érted Kincsem, de hidd el, a fejlődés ezzel jár.

– Fejlődésnek hívjátok az egyen-ruházatot, a fedett, világított piacot, a cirkuszt, a vágta helyett? Nem ilyennek képzeltem a jövő századot. Igaz, mi lovak nem is sokat foglalkozunk a múlttal vagy a jövővel.

– Mindjárt megérkezünk Kincsem, ne türelmetlenkedj![token node title-raw]

– Hát ez igazán szép! Zöld fű, bokrok, fák, hatalmas épület….itt vannak az istállók?
– Nem Kincsem, itt emberek dolgoznak. Informatikusok.
[token node title-raw]
– Ők a mai patkoló kovácsok?
– Nem, nekik nincs közük a lósporthoz. Mindenféle számsorokat gépekbe írnak, azok megoldják a feladatokat, elkészítik a kimutatásokat, jelentést tesznek…(DOCLER)

[token node title-raw]

– Hopp, egy gyík! Ezek nem változtak semmit!!!..és bent a házban a lovak zab-fejadagjáról, a versenynaptárról készülnek a kimutatások?
– Nem Kincsem! Ez nem a lóversenypálya.  Az a túloldalon van.
[token node title-raw]

– Rólam elnevezve, ott a gazban?
– Ott Kincsem! Belül rendben van, csak kívül csúnya kicsit.

– Kicsit?
[token node title-raw]

– Tudod most válság van, nincs pénz a rendben tartására.

– Hány éve van válság? Mert erre rá sem nézett senki 20 éve. Az biztos. Ennyire nem becsülik ma Pesten a lósportot???[token node title-raw]

– Már hogyne becsülnék! Azért versenyezhetnek ott a Hősök terén, ahova az államfők szoktak felvonulni, meg a turisták! Minden lónak megtiszteltetés, ha ott nyerhet vagy akár elhullhat.

– Szép kis vircsaft! Az államfőket értem, de kik azok a turisták?

– Idegen országokból Pestre látogató vendégek.

– Őket szeretem. Tudod a trénerem is Angliából jött! Ápolt, gondoskodott rólam, soha nem voltam beteg. Ezért tudtam 54 versenyt megnyerni. Ezek a turisták is ápolják a lovakat?
– Nem, a turista csak jön, sétál egyet a városban és hazamegy.
– Miért itt jobb a levegő?

– Nem, rosszabb, de ők ezt szeretik.
– És beszélnek magyarul?
– Nem. Nem beszélnek.

– És a magyarok angolul?

– Nem, a magyarok sem beszélnek angolul.

– Akkor hogy értik meg egymást?

– Sehogy.

– Kár. Én annyira szerettem az angol tréneremet és ő is engem, hogy halálom után 39 nappal ő is meghalt. Pedig nem volt öreg. Jaj!!!! Itt a járdán fut a királydinnye! Ez nagyon veszélyes a lovak patájára, de az ember cipőjét is átszúrja….[token node title-raw]
– Itt nem járnak a lovak! Ők bent vannak a parkban. Látod, hogy gyalogos sem jár errre, mert évtizedek óta haldoklik az egykori BNV területe is.
– Ha nincs pénz, akkor miért építettek ide gyalogos és biciklis utat is, ha nem jár erre a madár se?
– Sajnálom, hogy a XXI. Század fejlett világához ilyen szkeptikusan közelítesz. Mert akár járhatnának is erre. Mi büszkék vagyunk rád! Őrizzük, ápoljuk az emlékedet, szobrot is állított neked a hálás utókor. Ló ennél többet nem akarhat! És még egyet! Rövidesen elkezdik forgatni a rólad szóló filmet!
– Mi az a film?
– Mozgó fényképeken nézheti egyszerre akár 300 ember is az életed eseményeit.

– De az előbb mondtad, hogy válság van, nincs pénz.

– Erre van! Mert fontos vagy nekünk!

– Akkor a fényképezéshez  biztosan rendbe hozzák a Kincsem parkot!

– Nem Kincsem! A filmforgatás stúdióban történik. Az egy nagy épület, amit szépen berendeznek, a falakra festik a szép fákat, füvet, bokrokat, versenypálya-hangulatot.

– És azt kihozzák ide a parkba?

– Nem Kincsem, nem hozzák ide. Ez itt marad, így ahogy van. Majd ha lesz rá pénz, rendbe hozzák.

– Kedves Kutató Barátom! Lehetne, hogy én most visszamenjek az égi versenypályára és csak akkor keltenél újra életre, amikor elmúlik a válság, a Kincsem park környéke megszépül, itt versenyezhetnek a kollegáim és nem pusztulnak el a Hősök terén?
– Lehetne Kincsem! Megértelek. Örülök, hogy veled tölthettem néhány napot.

– Én is örülök. Kedves volt tőled, hogy megmutattad nekem a XXI. Századi Pestet. Remélem a XXII. Században majd újra megértik egymást az emberek és a lovakat.

– Én is remélem Kincsem! Viszonlátásra!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.