Főoldal » Fenntarthatósági képzés pedagógusoknak

Fenntarthatósági képzés pedagógusoknak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Facebook üzenetben kaptam Garay Klárától az alábbi közleményt, amelyet változtatás nélkül teszek közzé.

Általános és középiskolákban tanító tanárok részére, akik nyitottak a fenntartható életmód, viselkedésminták iránt és ezt a saját iskolájukban is elő kívánják mozdítani.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, és megbízottja a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a fenntartható életmód elterjesztését célul kitűző programja részeként összesen 25 általános és középiskolában fenntarthatósági képzéseket tervez tanárok számára egy KEOP program részeként.

A képzés célja a fenntarthatóság, a fenntartható életmód összefüggéseinek jobb megértése, a fenntarthatóságra való nevelés lehetőségeinek számbavétele és jó gyakorlatainak megismerése, melynek eredményeképpen a résztvevő tanárok sikeresen tudják a diákoknak átadni a fenntartható életmódra vonatkozó tudást.

A képzés mellett a kiválasztott 25 iskolában fenntarthatósági audit elvégzését is tervezzük. Az audit célja, hogy egy kérdőíves felmérés keretében megismertesse a fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásokat az iskola szereplőivel, annak érdekében, hogy ezeket az ismereteket alkalmazzák az iskola mindennapjaiban, hogy az audit alapján tervet készítsenek, amely javítja majd az iskola fenntarthatósági teljesítményét.

E program első elemeként a kiválasztott 25 tanár számára 2 napos képzést szervezünk Gömörszőlősön 2014. február 14-15-én, melyhez tananyagot is készítünk. A résztvevőknek második lépcsőben az itt elsajátított ismereteket a saját iskolájukban kollégáiknak (iskolánként 10 fő) egy 3-4 órás helyi képzés keretében tovább kell adniuk legkésőbb március 16-ig. Végül egy egyszerű fenntarthatósági auditra kerül sor iskolánként, melyhez a kérdőívet és metodikát központilag biztosítjuk. Az auditokat április 30-ig kell befejezni. A három elem egymásra épül, és a központi képzésen résztvevő tanárok minden ismeretet, módszert, segítséget megkapnak a helyi képzés és audit megvalósításához.

A központi képzésen való részvétel és az ehhez biztosított tananyag ingyenes, a helyi képzések megtartásáért 16.000 Ft előadói díjat áll módunkban fizetni, és az auditok lebonyolítására iskolánként 72.000 Ft szakértői díjat tudunk biztosítani.

A pályázatra jelentkező tanárok közül csak olyanokat tudunk kiválasztani, akiknek az iskolájuk biztosítja a helyi képzést és a fenntarthatósági audit elvégzését.

E felhívásra január 15-ig lehet jelentkezni, melyre nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A programot KEOP támogatással valósítjuk meg, ami nem teszi lehetővé, hogy a Közép-magyarországi régióból (Budapest és Pest megye) is fogadjunk jelentkezőket.

Pályázatot a tanarkepzes@mtvsz.hu e-mail címre kell beküldeni. A pályázatnak tartalmaznia kell a rövid motivációs levelet, a pályázó és az iskola adatait, valamint az iskolaigazgató nyilatkozatát, hogy biztosítja a helyi képzés megvalósítását és a fenntarthatósági audit elvégzését.

További információ: tanarkepzes@mtvsz.hu, Schmuck Erzsébet, 06-30-466-0053

Budapest, 2013. december 6.

Sallai Róbert Benedek

ügyvezető

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Dr. Farkas István Tamás

ügyvezető elnök

Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarország

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.