Főoldal » Fényszennyezésről csillaghullás ürügyén

Fényszennyezésről csillaghullás ürügyén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Idén is eljött az augusztusi csillaghullás ideje. Most már mindenki tudja, hogy valójában nem a csillagok hullanak le az égről, hanem kisebb égitestek, meteorok lépnek be a Föld légkörébe, ahol elégnek, és ettől izzik fel a mozgásuk útjában a légkör. Ezért húznak olyan szép, fényes csíkot a hulló “csillagok”. Ha mégis marad a meteorból valami a Föld felszínére érve, akkor a leérkező égitest-darabot meteoritnak nevezzük, becsapódásuk akár nagy krátereket is okozhat. (Egy elmélet szerint a dinoszauruszok pusztulását is meteorit-becsapódás okozta.) Az is közismert tény, hogy egy évben többször is van csillaghullás, de az augusztusi Perseidák meteorraj a legnagyobb, leglátványosabb. A legenda szerint, ha meteort (népi nevén: hullócsillagot) látunk, akkor kívánni kell valamit. Nekem is lenne mit kívánni, és látványnak is szép, ezért én is megnézem a csillaghullást… De honnan érdemes nézni?

Lehetőleg onnan, ahol nincs fényszennyezés. De mi az a fényszennyezés? Minden olyan mesterséges fény, ami elnyomja, elhomályosítja az égi jelenségek látványát. Minél kevésbé van kivilágítva egy hely, annál jobban látszanak a csillagok, és a megfigyelésre érdemes csillagászati jelenségek (pl. valamelyik bolygó feltűnése az égen, holdfogyatkozás, meteorhullás, üstökös, stb.). A fényszennyezés viszont nem csak a csillagászati megfigyeléseket zavarja, hanem az éjszakai állatokat is. Átalakítja a természet rendjét, az állatok viselkedését. Erre jó példa, ahogy a rovarok az utcai lámpák köré gyűlnek.

Az emberek életét is megzavarhatja a fényszennyezés. Miért is kell az ablakra sötétítőfüggöny, és miért éjjel használjuk, amikor amúgy is sötét van? Az csak az egyik ok, hogy mások ne lássanak be, de a fényszennyezés is ugyanilyen fontos tényező. Az alváshoz ugyanis a legtöbb embernek minél nagyobb sötétség kell. És ha kint fényszennyezés van: világítanak az utcai lámpák, a nagyáruházak reklám feliratai, stb., akkor nehezebben alszik el az ember…

A fényszennyezés tehát zavaró tényező, mégis fontosnak tartjuk mi, emberek, hogy éjszaka is világítsunk. Pedig talán nem is mindig szükséges. Egy csak nappal nyitva tartó áruházon miért kellene éjszakára kivilágítani a cégjelzést? Mégis sokan megteszik.. A közvilágítás még talán többé-kevésbé szükséges, hiszen télen, amikor korán sötétedik, akkor kint van az ember sötétben is (sőt, akik több műszakban dolgoznak, azok is sokszor sötétben mennek dolgozni, vagy sötétben érnek haza), de azt is úgy érdemes megoldani, hogy csak lefelé, az útra világítson (ez pl. a felső képnél megvalósul, az alsónál nem), és más környezetvédelmi szempontok miatt a minél kisebb áramfogyasztás is fontos.

busch-busch-4156-lampa-betonoszlopon-fekete-szinu-lampafej-feher-led-h0 ufo.preview

A fényszennyezés is olyan, mint pl. a zaj. Ha a forrás megszűnik (lekapcsoljuk a világítást). akkor a szennyezés is eltűnik (ebben különbözik pl. a víz-, levegő-, és talajszennyezéstől és a hulladékoktól), de a hatása megmarad. Minél nagyobb a fényszennyezés, annál jobban befolyásoljuk az éjszakai állatok viselkedését (ugye nem szeretnénk őket zavarni?), a saját alvásunkat (és ki szeret kialvatlan lenni?) és a csillagászati megfigyeléseket, amelyek talán egyes földi jelenségeket is segíthetnek megérteni. És ugye senki nem szeretne lemaradni fényszennyezés miatt egy hullócsillagról?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.