Főoldal » Fiókát találtam, mit tegyek?

Fiókát találtam, mit tegyek?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sokan nem tudjuk, mit tegyünk, ha ilyenkor tavasszal fiókával találkozunk. Mikor teszek jót? Ha megfogom, elviszem a jelenlegi helyéről és megpróbálom etetni, itatni, vagy ha otthagyom abban bízva, hogy a madármama megtalálja és gondját viseli.

Ne mentsük meg!

  • Ha tollas, aktívan mozgó, szaladni és kicsit repülni is képes fiókát találunk, többnyire nem kell megmenteni, mert ők már elhagyták a fészket. A korai fészekelhagyó madarak a teljes önállósodás előtt elhagyják a fészket, de a madárszülők  még 5-10 napig hanggal tartják velük a kapcsolatot, és gondjukat viselik. Ezeket ne tegyük vissza a fészekbe, mert a legkisebb zajra újra elhagyják azt.
  • A fészekhagyó madarak fiókái (tyúkfélék, ludak, récék)  kikelés után önállóak, maguk keresik a táplálékukat, de ugyanakkor szükségük van a szülők jelenlétére, hogy megvédje őket a ragadozóktól. Ha magányos kis récét találunk, valószínűleg lemaradt a többitől, őt érdemes a közelben lévő vízhez vinni és visszajuttatni a többiekhez.

Mentsük meg, ha

  • csupasz, állni és járni nem tudó fiókát vagy
  • bármilyen korú sérült, a szárnyát vagy a lábát furcsán tartó, lógató, vérző sebű fiókát találunk

Ha meg akarunk menteni egy fiókát, először is azt kell tisztáznunk, milyen táplálékkal kell majd etetnünk.

Rovarevő: egyenes, csipesszerű csőr

Magevő: tövénél vastag, kúpos csőr

Ragadozó: kampós csőr, erős karmos lábak (ha a szemek a fej két oldalán helyezkednek el, akkor bagolyfaj)

Ha nagyon agresszív a madarunk, használjunk a megfogásához rongyot, pokrócot, egyébként nyugodtan megfoghatjuk a kezünkkel.

Kicsi, csupasz fiókát tarthatunk egy száraz fűvel kibélelt kis dobozban. Nagyobb fiókáknak megteszi egy lyukakkal ellátott papírdoboz, melybe egy-két marék füvet, szénát helyezzünk el. Ha hosszabb távra szeretnénk berendezkedni, mindenképpen egy kényelmes kalitkára lesz szükségünk.

Ha bővebben szeretnél olvasni róla: http://www.mme.hu/napi-madarvedelem/madarmentes/fiokat-talaltam.html?start=1

Forrás: http://www.mme.hu/napi-madarvedelem/madarmentes/fiokat-talaltam.html?start=1

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.