Főoldal » Fókák és vadászaik

Fókák és vadászaik

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A grönlandi fóka  (Pagophilus groenlandicus) az Észak-Atlanti óceán és a Jeges- tenger között fordul elő. Molyhos fehér szőrzet, nagy fekete szemek, ártatlan tekintet. Mégis évente olyan szenvedést kell átélniük, mint ezen a bolygón eddig még egyetlen emlősnek sem.

Ez az a fóka faj melyre a legtöbben vadásznak. Kereskedelmi célból nagy mennyiségben Kanadában, Oroszország és Norvégiában.

Hat fajt ismerünk, amelyek a legnagyobb veszélyben vannak. Első helyen, a grönlandi fóka(Pagophilus groenlandicus) , már a 18. századtól kezdve kereskedelmi célból. 1832-ben Új funland környékén 732 ezer példányt öltek le. A hólyagos fóka (Cystophora cristata) is szintén nagy mennyiségben került kereskedelmi célból vadászok áldozatául. A 19. századtól főleg kanadaiak, norvégok és oroszok pusztították állományát. Ezen kívül a szürke fóka (Halichoerus grypus), gyűrűsfóka (Pusa hispida) szakállas fóka (Erignathus barbatus) , és a borjúfóka (Phoca vitulina) tartozik még ebbe a sajnálatos kategóriába.

A fókavadászat általában március –májusban zajlik. Ebben az időben ez az egyik legszörnyűbb tengeri emlős mészárlás a világon. Ilyenkor vándorolnak nagy számban a területre a szülők. Ez az az időszak mikor a kis fóka bébik megszületnek, és bundájuk színe hófehér kb. 12 napig. Szinte védtelenek, ellenségeitől csak rejtőző színűk segítik őket. 12 nap elteltével, viszont megváltozik a bundájuk, és néhány nap múlva vadászhatók lesznek.

 

Minden évben több százezer fókát ölnek meg, vernek agyon botokkal. A kanadai kormány azt állítja a módszer elfogadható és humánus, ám a gyakorlatban nem ilyen videók és fényképek készülnek. A jogszabályban leirt feltételek nem teljesülnek, és persze az ellenőrzés is nehézkes. A jogszabály kimondja, hogy a vadászat gyors, emberséges és fájdalom mentesnek kell lennie. Szerszámként a nagyobb egyedeknél puskát használnak, a bébi fókákat pedig egy hagyományos, már régóta használt hakapiknak nevezett eszközzel verik agyon. Melynek egyik oldala kalapács, a másik csákányszerű. A lenti képen látható erről egy fotó.

 

Kanadában 2012-ben 400 ezer egyedre adtak ki kvótát. A fókákat 80 százalékban 12 napos koruktól 3 hónapos korukig ölik. A fiatal példányok bundája jobb minőségű és árban is lényeges a különbség ezért a vadászok jobban azokat ejtik el.

A rossz ellenőrzés miatt nehéz betartatni a humánus vadászatot. Sok egyed szenved, néhány százalékuk a nyúzás közben is életben van. Egy részűk a menekülés közben a víz alatt pusztul el.  Az állományt még nagyban csökkenti az engedély nélküli vadászók száma is.

Hatalmas beavatkozás ez a természet rendjébe. Megváltozik a táplálék lánc, csökken a biodiverzitás. Mellékeltem egy videót, Szomorú hogy manapság ilyen megtörténhet.

 

 

Forrás:

http://www.fisheries.no/ecosystems-and-stocks/marine_stocks/mammals/seals/Norwegian_coastal_seals/

http://www.humanesociety.org/issues/

http://www.cbc.ca/archives/categories/economy-business/business/pelts-pups-and-protest-the-atlantic-seal-hunt/a-dying-industry.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%B3lyagos_f%C3%B3ka

https://encrypted-tbn2.google.com/images?q=tbn:ANd9Ghttp://www.foka-nevelde.eoldal.hu/cikkek/uj-foka/ujfoka.htmlcQL7Y0bne1eGeX2H505T7vmI9_3qwRgyZSM_QgoYm46qNefvSqD

 

M.jános

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.