Főoldal » Foltos szalamandrák Budapesten?

Foltos szalamandrák Budapesten?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarországon elsősorban hegyvidékeken (Alpokalja, Északi-középhegység) fordul elő, bár egy-két területen dombvidéki előfordulása is ismert. Előfordulása szorosan összefügg a középhegységi jellegű, hűvös klímájú erdőállományok és a lárvanevelésre alkalmas vízfolyások, vízterek meglétével.

A Budai-hegyekben egykor gyakori fajnak számított ez a kétéltű faj. A város terjeszkedése és az élőhelyek tönkretétele miatt azonban mára szinte teljesen kiszorult a térségből. Azonban 2008 októberében egy II. kerületi lakos hívta fel a figyelmet arra, hogy kertjében és a környéken foltos szalamandrákat talált. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a területet átvizsgálta, viszonylag nagy létszámú állományt tártak fel.

A Pesthidegkúton felfedezett foltos szalamandra állomány különleges értéket képvisel a főváros számára. Az egykor nagy egyedszámmal jelenlévő fajból mára ez az egy csoport maradt Budapest környékén.

Sajnos a pesthidegkúti foltos szalamandraállomány élőhelye, a patak víztere és a beépített területekig húzódó partoldala építési és háztartási hulladékkal erősen szennyezett, amely feltehetően az elmúlt évtizedekben folytatott illegális szemételhelyezés miatt halmozódott fel, de rendszeresen megfigyelhető az új kihelyezés is. A patakban lévő hulladék az ott fejlődő szalamandralárvák, míg a partoldali szemétlerakások a szárazföldi alakok élőhelyét szünteti meg, károsítja, amely csökkenti a táplálékbázisuk (gyűrűsférgek, ízeltlábúak, puhatestűek állományainak) fennmaradását. Mindezek együttesen kihatnak a szalamandra egyedek túlélésére, szaporodási sikerére.

2011 szeptemberében a lakosság bevonásával a Szent István Egyetem dolgozói és hallgatói szemétszedést szerveztek, melynek eredményeképpen rengeteg hulladékot és építési törmeléket sikerült elszállíttatni.

A patakvölgy területe a szemétszedés eredményeként visszanyerte természetes állapotát, ami nem csak esztétikai élményt jelent, hanem a foltos szalamandra élőhelye jelentős javuláson ment át.

Ez a kezdeményezés nagyon jelentős mind a faj védelme szempontjából, mind a lakosság oktatásának céljából. Meg kell tanulnunk vigyázni a környezetünkre, mert nem csak miénk ez a bolygó!

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.