Főoldal » Fóti artézi kút

Fóti artézi kút

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

   A telkünk felé autózva mindig érdeklődve figyeltük, hogy miért áll annyi ember egy számunkra oszlopnak látszó tárgy előtt.  Mígnem egyszer elhatároztuk mi is megállunk ott, és megnézzük mi is az valójában. Ekkor jöttünk rá, hogy valójában egy kútról van szó. Vittünk is a vízéből kóstolót. Azóta is innen hordjuk a vizet.
   Ez az artézi kút Fóton, a Kossuth utca sarkán áll. 1997-ben a Polgári Egyesület kezdeményezésére, a helyi GAMESZ és Faluszépítők (azóta Városszépítő Egyesület) segítségével közadományozásból „műtárggyá” avatták. A kút csodálatos, azóta a város egyik szimbólumává lett faburkolata Valent-Hódy Mihály munkája.
  
A kutat nap, mint nap sokan látogatják. Amint kifogy a készletünk mi is felkeressük utánpótlásért. Ezért is ért minket, és persze valamennyi „kútlátogatót” váratlan és némiképpen lesújtó hírként, amikor tavaly arról kellett értesülnünk, hogy a kút egy sajnálatos autóbaleset miatt szinte teljesen megsemmisült.  Így átmenetileg egészen addig nem is üzemelt, míg a példamutató közösségi összefogás eredményeként helyre nem állították.
   Persze nem azonnal a helyreállítást követően kezdte meg működését, hiszen mindattól a szennyeződéstől, ami a baleset következményeként a kútba került, meg kellett tisztulnia. De szerencsére tavaly júniusra ez is megtörtént, az ÁNTSZ szakvéleménye szerint is alkalmassá vált emberi fogyasztásra. Miután pedig a faburkolat is visszanyerte régi formáját, novemberben sorkerült a felújított kút hivatalos átadására is.

   Jó magam és családom nevében ezúton is kifejezem hálámat a fóti lakosoknak, és remélem, hogy még sokáig élvezhetjük a kút vizének frissítő és jótékony hatását.

   Végül, íme néhány adat a kút vízminőségéről.

 

tartalom (mg/L)

201/2001.(X.25.) Kormányrendelet szerinti határérték (mg/L)

klorid

6

250

nitrát

<0,5

50

nitrit

0,01

0,5

ammónium

0,35

0,50

vas

0,466

0,200

mangán

0,140

0,050

szulfát

<10

25

Az információkért köszönet Fót hivatalos honlapjának!
A galéria képeit én magam csináltam :)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.