Főoldal » Fotósok kedvence, a Gyurgyalag (Merops Apiaster)

Fotósok kedvence, a Gyurgyalag (Merops Apiaster)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A cím már maga sugallja, hogy nem akármilyen állatról van szó. Ezen faj képviselői országunk legszebb madarai közé tartoznak. Számos tulajdonsággal rendelkeznek amik kiemelik őket a többi madár faj közül. Európa kis számú, egzotikus megjelenésű madara közül talán a gyurgyalag a legszínpompásabb. Színe kora tavasszal és ősszel tompább lehet, alakja és mozgása azonban mindig gyönyörű.

Hossza 25-27 cm, szárnyfesztáv 36-40 cm, a tömege pedig 50-70g.

A gyurgyalag Magyarországon 1982 óta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A Vörös Könyvben mint aktuálisan veszélyeztetett faj szerepel. (forrás: http://mme.hu/termeszetvedelem/tovabbi-fajvedelmi-programok/gyurgyalag.html)

Táplálkozására jellemző, hogy sikló, lecsapó repüléssel méheket, darazsakat kap el a levegőben. A nagyobbakat ülőhelyére viszi, ott elpusztítja őket és általában a fullánkot is megeszi. Sajátos táplálkozása végett szükség van az együttműködés kialakítása a méhészekkel és szervezeteikkel. A védelem fontos eszköze lehet a természetvédelmi törvényben is megfogalmazott kártalanítás lehetőségének megteremtése.

[token node title-raw] 

1.kép

 A hímek és a tojók a fészek közelében hasonlóan viselkednek, kivéve mikor a hím ajándékot visz a nősténynek. A gyurgyalag partfalba fúrt üregben fészkel, de ritkán előfordul, hogy rövidfüves területen a földbe vájt lyukat foglalja el. A költőüreg egy 100-200 cm hosszú folyosó végén található kiszélesedés. A fészekalj 6-7 tojásból áll. Tojásait 1-5 naponként rakja le, kotlását már a fészekalj teljessé válása előtt megkezdi, ezért a fiókák eltérő fejlettségűek és ennek megfelelően nem egyszerre repülnek ki. A kotlási idő 20-22 nap, míg a fiókák kb. 30 nap alatt érik el röpképességüket. A kotlásban és a fiókák táplálásában mindkét szülő részt vesz. (forrás: http://mme.hu/termeszetvedelem/tovabbi-fajvedelmi-programok/gyurgyalag.html).

Vonuló faj, így csak bizonyos időszakban figyelhető meg. Különlegessége, hogy a  gyurgyalag az egyik legkésőbb visszaérkező madarunk, amely csak május első harmadában érkezik meg téli szállásáról. Szeptemberben vagy már augusztus második felében megkezdi elvonulását. Előtte gyakran nagy – több százas – csapatokba verődik. A vonulók folyamatosan hallatják jellegzetes hangjukat (http://www.kookoo.eu/HU/Madarorak/Kakukk/bienenfresser/index.php ), és így tartják egymással a kapcsolatot. Néha nagy magasságban, máskor a felszín közelében repülnek. A telet Kelet- és Dél-Afrikában, többnyire az Egyenlítőtől délre eső területeken, illetve a Kongó-medencében töltik.

 [token node title-raw]

2.kép

Fontos kiemelnem a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület célkitűzését ( forrás: http://mme.hu/termeszetvedelem/tovabbi-fajvedelmi-programok/gyurgyalag.html) : hogy az állomány a jelenlegi szinten stabilizálódjon, illetve a nagyobb telepek is fennmaradjanak.
 

Aktuálissá teszi a gyurgyalagot továbbá, hogy 2013-ban az év madara lesz. Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása a 2013-as év madaráról. A legtöbb szavazat a gyurgyalagra érkezett, így jövőre ennek a madárnak a védelmével foglakozik kiemelten az egyesület.

A védelem már a hétköznapi embereknél elkezdődik. Ezért fontos magunkban tudatosítani, hogy milyen értékkel bírnak hazai fajaink. Amit lehet mi is tegyünk meg értük, ha máshogy nem, hát az élőhelyeiket ne bolygassuk és a zavarást minimalizáljuk.

Mindezek után nincs más teendőnk, mint, hogy felkeressük eme szépségeket egy fényképező társaságában és megörökítsük a természet talán legszebb madarait.

 [token node title-raw]

3.kép

Forrás: http://www.kookoo.eu/HU/Madarorak/Kakukk/bienenfresser/index.php

http://mme.hu/termeszetvedelem/tovabbi-fajvedelmi-programok/gyurgyalag.html

Madarak- Madárhatározó kezdőknek és haladóknak- Peter Hayman és Rob Hume

 

Képek: Vezérkép.http://www.juzaphoto.com/index2.php?l=en&pg=profile2&mode=viewgallerie&idutente=1&gal=3521

1. képhttp://www.flickriver.com/photos/84677420@N00/popular-interesting/

2. kép http://birdsphotographer.com/?p=2391&lang=en

3.kép http://ibc.lynxeds.com/photo/european-bee-eater-merops-apiaster/bird-flight

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.