Főoldal » Fűben – fában orvosság

Fűben – fában orvosság

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma már mindenre van orvosságunk: ha fájdalmaink vannak, lázasak vagyunk, vagy épp cukorbetegek, bevesszük a pirulákat, amit a doktor rendelt, és közben megfeledkezünk arról, hogy az anyatermészet is kínál nekünk gyógymódokat. A gyógynövények áldásos hatásait már évszázadokkal ezelőtt felismerték, és a kemikáliálktól terhelt modern orvostudomány megjelenése előtt eredményesen alkalmazták.

Először is szeretném leszögezni, hogy a fitoterápiás gyógymódok alkalmazásával egyidejűleg célszerű kikérni háziorvosunk véleményét (már csak a betegség pontos felismerése érdekében is). Személyes tapasztalatom, hogy az orvosok jelentős többsége kuruzslásnak tartja ezt a fajta kezelési módot, de szerencsére köztük is akadnak kivételek.

Az emberek többsége találkozott már néhány gyógynövénnyel, sokak számára ismert a kamilla gyulladáscsökkentő hatása és a hársfavirág köhögésre való alkalmazása, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy komolyabb betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, daganaos megbetegedések, depresszió) kezelésére is találunk hasznos “szereket” flóravilágunkban.

Évek óta, ha bármilyen panaszom van, a jól bevált gyógyteáimhoz nyúlok, ez  az idők során több mókás helyzetet generált. Azoknak, akik kételkednek a gyógynövények hatásosságában álljon itt a következő eset: egy kedves barátom nehezebb időszakon ment keresztül, gondok voltak a munkahelyén, és megkért, hogy csináljak neki egy nyugtató teakeveréket, mert nem szeretne gyógyszereket szedni a stressz miatt, de valami segítsére szüksége lenne. Elkészítettem neki a kért keveréket, majd pár nap múlva megkérdeztem, hogy hatott. Elmesélte, hogy teljesen nyugodt, csak a párjának nehéz elmagyarázni, hogy miért ért haza másfél órával később, mint szokott: történt ugyanis, hogy kicsit többet ivott a teából a kelleténél, és hazafelé elaludt a buszon. Másfél órát utazgatott, mire felébredt…

Fontos az is, hogy mielőtt belevetnénk magunkat a kotyvasztásba, pontosan és körültekintően tájékozódjunk az egyes növények elkészítési módjáról, mellékhatásairól, illetve, hogy milyen keverékben használhatóak (ha ezt elmulasztjuk, könnyen lehet az immunerősítő C-vitamin bombából erős hashajtó).

A természetes gyógymódok nagy előnye a gyógyszerekkel szemben, hogy nem terheleik meg a szervezetet (mint mondjuk egy antibiotikum-kúra a bélrendszert), nem okoznak függőséget, mellékhatásaik jelentősen mérsékeltebbek és sokszor olcsóbbak, mint a receptre írt szerek.

A kép forrása: http://vastagl.freeblog.hu/categories/gyogynovenyek/page/2/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.