Főoldal » GAIA Filmklub: A közösség ereje (Hogyan élte túl Kuba az olajhiányt?) – 2013.01.24. 18:00

GAIA Filmklub: A közösség ereje (Hogyan élte túl Kuba az olajhiányt?) – 2013.01.24. 18:00

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mikor? 2013. január 24.-én csütörtökön 18 órától

Hol? Útilapu Hálózat irodája: 1074 Dohány utca 84. A/1. (Az Almássy utcából nyíló alagsori iroda.)

Részletesebben a filmről

“Amikor Közép-Európában már több országban folyamatban volt a ‘rendszerváltás’, Kuba egy másfajta problémával nézett szembe: a Szovjetúnió nem tudta folytatni az “energiasegélyt” és ‘elzárták az olajcsapot’. Azóta a kubai népnek sikerült átmennie egy nagyon fontos ‘átalakuláson’, és olyan mezőgazdaságot létrehoznia, ami nem függ a foszilis energiaforrásoktól.Az ‘olajcsúcs’ dátumáról régóta vitatkoznak, de tavaly még a Nemzetközi Energiahivatal is bejelentette, hogy a világ egy komoly hiányhelyzetben találhatja magát már 2015 körül. Ez rohamosan növekvő árakhoz fog vezetni, és lehetséges korlátozásokhoz. Amikor a klímaváltozás miatt a foszilis energiaforrások használatát amúgy is radikálisan csökkenteni kell, a kubai példa segít abban, hogy időben készüljünk fel a szükséges társadalmi átalakulásokra. Ahogy Kuba mutatta, ebben nem csak veszélyek vannak, de lehetőségek is. A film magyar változatának terjesztésével az a célunk, hogy minél több közösségi kezdeményezésnek adjunk egy olyan eszközt, amivel egy szélesebb körű tervezést tud kezdeményezni.”

A film után arról fogunk beszélgetni, hogy szerintetek Magyarországon milyen következményekkel járna az olajhiány és mi hogyan tudnánk áthidalni a problémát. Lehetünk-e olyan sikeresek, mint Kuba? Esetleg vannak más nehézségek?

Várunk szeretettel Benneteket!

Kérdés estén írjatok a Gaia – Fenntartható Életért Munkacsoport e-mail címére: gaia.scihun@gmail.com

Ha szimpatikus a tevékenységünk, tekintsd meg megújult honlapunkat és filmadatbázisunkat az alábbi címen: http://gaianetworking.wordpress.com/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.