Főoldal » Gaia könnyei

Gaia könnyei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az óceánokat, később a szárazföldet és a levegőt is meghódította az élet.  Később megjelent az ember mely hosszú évezredekig harmóniában élt a természettel.  Az utóbbi évszázadban, évtizedekben valami nagyon megváltozott. Gaia a Föld istennőjének (a görög mitológiában) szeméből könnyek törnek elő látván, hogy gyermeke, a Földünk ezer sebből vérzik.

Mi emberek, kik otthonra leltünk eme csodálatos planétán úgy viselkedünk, mint egy rossz kisgyermek: szétpakolunk, eldobálunk mindent és hisztizünk, ha össze kell pakolnunk magunk után.

Elfelejtettük, hogy honnan jöttünk. Szakadatlanul kizsákmányoljuk Földünket. A természeti kincseket, melyek évmilliók hosszú és fáradságos munkája nyomán keletkeztek, évtizedek alatt feléljük és elpusztítjuk. Azt gondoljuk: van még belőle úgyis. Majd kitalálunk valamit, ha elfogynak.

A legnagyobb ajándék melyet kaptunk a tudást nem úgy használjuk, ahogyan azt kellene. A bolygó nem csak a miénk, rajtunk kívül még nagyon sok növény és állatfaj él itt, melyek sokkal régebb óta vannak itt. Mi emberek az új lakótársaik vagyunk, de milyen az a lakótárs mely otthona, és családja ellen fordul?

Hatalmas erdőségeket vágunk ki, mert terjeszkednünk kell és szükségünk van a területekre. De az erdőkben a baktériumoktól kezdve megannyi állat és növényfaj él, ha az erdőket kivágjuk, hajléktalanná tesszük a benne élőket, nem lesz többé hová menniük és elpusztulnak.

Szennyezzük a levegőt pedig nem csak nekünk van rá szükségünk, nem csak a miénk. Megmérgezzük a talajt melyből előbújnak a növények, melyekkel táplálkoznak az állatok és melyeket mi is elfogyasztunk. Saját magunkat mérgezzük és tesszük tönkre ezzel.

Soha nem látott mértékben hagyjuk magunk után saját szemetünket, az óceánokban, a földön és a földben is. Nem tartjuk tisztán otthonunkat, de ez a kisebbik baj. Olyan anyagokat juttatunk ez által a talajba, vizeinkbe melyek komoly negatív változásokat okoznak és melynek következményei beláthatatlanok.

Mindenből minél többre van szükségünk, pedig ezek a készletek is végesek és csak használói vagyunk annak.

Elfelejtettük honnan jöttünk és nem szeretném tudni, hogy hová tartunk. Remélem, mint minden kisgyermek mi is fel fogunk nőni, megtanulunk elpakolni magunk után, törődni fogunk másokkal. Harmóniában kell élnünk a természettel, mert ha mi elfordulunk tőle, akkor ős is el fog fordulni tőlünk. A tudás birtokában segíthetünk növény és állatfajokon, hogy számukra is könnyebb legyen az élet. E képesség segítségével olyan eszközöket alkothatunk, melyek fedezik energiaigényeinket és nem kell a még meglévő természeti erőforrásokat teljesen felemésztenünk. Gazdaságosabb helykihasználással, környezettudatos magatartással egy tisztább, egy szebb jövőt alkothatunk megőrizve ezzel saját és mások egészségét is. Jó, hogy vannak olyan gyerekek, akik hamarabb nőnek fel és belátják, hogy rossz az amit csinálunk. Nekik, nekünk lesz a feladatunk megtanítani másoknak hogyan óvjuk meg a természetet és saját környezetünket. Meg kell győzni, jobb belátásra kell bírni az embereket addig amíg nem túl késő. Itt élünk ezen a csodálatos bolygón mely a világűrből kéknek látszik, és nem szeretném, hogy az unokáink egy szürke, fekete planétába szülessenek melyben szennyezett a levegő, mérgezett a talaj és a vízkészletek. Bízom benne, hogy összefogással sikerül szebbé és tisztábbá varázsolni Földünket, olyan hellyé, mint amilyen az emberek előtt volt. Ha tönkretesszük a bolygónkat, tönkretesszük a rajta élőket, saját magunkat is. Elpusztíthatjuk azt az életet, mely évmilliárdok alatt formálódott és nyerte el mai formáját. Bízom a jövőben, és bízom abban, hogy nem csak fosszíliák fogják megőrizni azt, hogy „egyszer volt, hol nem volt,volt egyszer az élet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.