Főoldal » Gondolatok (és képek) a pipacsról…

Gondolatok (és képek) a pipacsról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Miért csak a földek szélén virágzik a pipacs? – olvasom az IPM magazin májusi számában. Tényleg, kevés kivételtől eltekintve mostanság valóban csak az útszéli árokpartokon a termőföldek szélén látható leginkább a pipacs. Emlékeinkben kutakodva és búzaföldekről készült régi képeket megnézve sok élénkvörös pipacs (a kék búzavirág mellett) színesítette a hullámzó gabonát, a földek régen színes szőnyegek voltak.

Mára a helyzet jócskán megváltozott, mert alig van pipacs a táblákban. Ennek egyik oka az intenzív gyomirtószer – használat. A másik az, hogy a földeket sűrűbben vetik be, mint korábban így kevesebb fény hatol be a sorok között a talajig. A virágoknak pedig rengeteg fényre van szükségük a fejlődésükhöz, enélkül nem fejlődnek ki.

A pirosló sávok a földek szélére szorulnak, így azok a ritka virágok és a vadon termő gyógynövények oázisai lesznek. Nagy szerepet játszva a fajok sokszínűségének megőrzésében.

Különböző programokat indítanak a hatóságok számos gazdálkodót bevonva a földszélek védelme érdekében. Környezeti akciók keretében kompenzációt kapnak a széleken kieső termésekért. Autópályák mellé és parlagterületekre is vetik a pipacsot, mert a talajminőségre és tápanyagra nagyon igénytelenek ezek a növények, a látványuk viszont csodálatos.

Máig nem ismert, hogy pontosan honnan is származik a pipacs. Valószínűleg Eurázsiából vagy Észak – Afrikából, ahol már korábban elkezdődött a földművelés. A pipacs a mák testvérnövénye, de vele ellentétben magja nem tartalmaz morfiumot. A népi praktika a korai kőkorszak óta ismeri. Korábban gyerekek megnyugtatására, a belőle főzött teát pedig fájdalomcsillapításra használták. Erős piros színe miatt a mai napig vörös tinta készítéséhez is felhasználják.

Kevés kivételtől eltekintve valóban a földek szélén virágzik a pipacs, írtam a bevezetőmben. Egyik ilyen kivétel volt az elmúlt év májusában egy, a lakóhelyemhez igencsak közeli kis földterületen a régi időket idéző pipacstengerben gyönyörködni és megörökíteni ezt az egyre ritkábban látható kis csodát.

Fotóimból párat a galériában és az akkor készített teljes albumot szívesen megosztom mindenkivel —> ITT! Csodáljátok ti is!

forrás: IPM magazin 2012. május XXXII.évfolyam 5. szám cikk: Miért csak a földek szélén virágzik a pipacs?

fotók: saját fotók / ©saso 2011.május

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.