Főoldal » Gyadai tanösvény,élmény az egész családnak!

Gyadai tanösvény,élmény az egész családnak!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vác Város helyi védettségű természetvédelmi területén  alakították ki a  Gyadai Tanösvényt ,amelyet átadása óta( 2005.ősze) folyamatosan évről-évre fejlesztenek. A Naszály-hegy,amely a Cserhát-hegység egyik utolsó nyúlványa,  és a Gyadai rét élővilágát bemutató komplex,interaktív természetismereti tanösvény 2009-ben az Európai Tanács táj Díját is elnyerte.

 A Naszály-hegy, mészkőhegység lévén két nagyobb – a Víznyelő és a Násznép -, valamint több kisebb barlangrendszer is található a mélyében, amelyekben – sajátos módon csapatostul – élnek, illetve telelnek a patkós orrú denevérek. A hegy északi részén  1963 óta kőbánya és ezzel együtt cementgyár működik.

A Naszály Budapesthez közelebbi rögén, a 652 méter magas Naszály-csúcs környezetében igen értékes élővilága miatt elsősorban kisemlőstani és növénytani kutatások folynak. A Naszályon mindhárom Magyarországon honos pelefaj előfordul: a nagy pele (Myoxus glis, Linnaeus 1766), az erdei pele (Dryomys nitedula, Pallas 1778), valamint a mogyorós pele (Muscardinus avellanarius, Linnaeus 1758). Mindhárom faj szerepel a magyar Vörös Könyvben, és 1974 óta törvényi védettséget élvez. Az erdei és a mogyorós pelét Magyarország 74 legveszélyeztetettebb gerinces faja közé sorolják. A váci Göncöl Szövetség  a gödöllői Tölgy Természetvédelmi Egyesülettel évek óta állományfelmérést végeznek a területen,amely az országos állományfelmérés részeként, az egyes fajok ökológiai igényét vizsgálva,fajvédelmi élőhely rekonstrukciós munkákhoz nyújt segítséget.

[token node title-raw]

A tanösvény megközelíthető gépjárművel a 2-es úton, Vác és Katalinpuszta érintésével (parkolásra alkalmas hely biztosított), valamint távolsági autóbusszal Katalinpuszta–Szendehely megállótól kb. 10 perc gyalog).A tanösvény kezdőpontjánál a Váci Erdészet erdei bemutató központot alakított ki,amely sok érdekes, programot kínál az ide látogató csoportok számára.

 [token node title-raw]

Egy tavacskától két tanösvény indul, a kisebbek számára egy a tavat járja körül,maga a Gyadai tanösvény a patakkal indul párhuzamosan. A kék T jelzést követve a  kb.5km hosszú tanösvény 2,5-3 óra izgalmas természetjárást tartogat. Kialakítása lehetővé teszi mind iskolás csoportok, mind kiránduló családok számára az élvezetes ismeretszerzést.

A  minden évszakban bejárható tanösvénynek 13 állomása van, ahol a környék  természeti adottságaival, védendő értékeivel és az ezeket szem előtt tartó erdő- és gyepgazdálkodással ismerkedhetünk meg. A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be,többek között a területen fellelhető madárfajok bemutatásával foglalkoznak. A gyermekek a tanösvény jelképállatát,Hangya Danit követve egy külön munkafüzetben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg. http://www.ipolyerdo.hu/downloads/Munkaf_kisiskola.pdf

 
A kezdetben erdőben, majd a Gyadai- réten vezető, könnyen követhető útvonal a természet látnivalóin kívül tartogatott néhány meglepetést is. A takaros házikóra emlékeztető vadászház mellett az ösvény a Lósi-patakot övező nedves – mocsaras ligeterdeje a szombati látogatásom alkalmával nyomokban sem utalt vizes élőhelyre. A fából ácsolt pallósor,amely izgalmas szakasz bejárását könnyíti meg a látogatók számára egy teljesen kiszáradt katlan fölött vezetett.

A tanösvény felénél hosszabb időre is megpihenhetünk; az ”Óriások- pihenője”  padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel várja a kirándulókat. Innen az erdészeti úton is visszamehetünk a parkolóhoz, de a tanösvény a hegy felé kanyarodik. Ezen továbbhaladva, újabb érdekességekre számíthatnak a kisebbek: átkelés a Hinta- hídon, majd egyensúlyozás a keskeny pallókon. A patakot elhagyva, az út hamarosan visszavezet az erdőbe, ahol rövid gyaloglás után a tanösvény legnagyobb látványosságához, a gyalogos Függőhídhoz érkezünk.

[token node title-raw]

A mély szurdokvölgy fölött átívelő, 25 méter hosszú, tölgyfa pallókból és acélhuzalból épült híd legmagasabb pontja 6 méter. A híd tökéletesen biztonságos és izgalmas,gyermekkel igazi fénypontja a túrának .A társaságunk átlag életkora jóval 20 felett volt, a hídon való átkelés mégis mindenkit 5 éves óvodássá változtatott. A híd előtt és után meg kell ugyan mászni néhány kaptatót, de ezután kényelmes ösvényen ereszkedhetünk le a tanösvény kezdőpontjához.

A tanösvény az ember és természet együttélését  szemlélteti,oly módon,hogy a  bemutatás során együtt szerepelnek a táji (természeti) értékek és az ahhoz köthető emberi hatások,például  a szénégetés ősi mesterségét ismertető megálló,ahol egy jelképes boksát is találunk. Az állomásokat végigjárva nyilvánvalóvá válik, hogy a természet mai képe éppúgy nem érthető meg az emberi hatások ismerete nélkül, mint ahogy a mai ember sem létezhet természet nélkül. Ehhez a témához ideális helyszínt biztosít a Naszály hegy oldalát borító változatos erdő, és a lábánál elterülő, helyi védettséget élvező Gyadai-rét.

Források:

 

http://tolgy.tycmo.hu/peleet.php

http://www.barlang.hu/pages/sajto/kibelezett.htm

http://www.westpa.hu/cgi-bin/westpa/news.cgi?view=ck&tID=60&nID=2152

http://www.mcsz.hu/hirek/cementvilag_2009_1.pdf

http://www.ittvoltam.hu/ittvoltam.aspx?id=7960be2f-5327-4f8c-9ce2-f45f58c7a382

http://www.heidelbergcement.com/hu/hu/country/news/press_and_media/news_2008/gyada_fuggo.htm

Képek forrása:

http://www.bpgturaklub.hu/index.php/csaladiprogram/11-boerzsoeny-naszaly

users.atw.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.