Főoldal » GYIK – Denevér

GYIK – Denevér

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A denevért mindnyájan ismerjük, de legtöbben félreismerjük. Hazánkban több denevérfaj él, de a most következő leírás mindegyikre igaz. A denevér téli álmot alvó, rovarevő, repülő emlős. És egy újabb példa arra, hogy a természet mindent hamarabb feltalál, mint az ember. Az ultrahangos radart is.

A denevér éjjeli állat lévén nem hagyatkozhat a szemére, ezért ultrahangokat bocsát ki, ezzel tájékozódik a sötétben. Az egyes tárgyakról (akadályokról, zsákmányról) visszaverődő ultrahangokat érzékeli, a visszavert ultrahangból állapítja meg az akadályok helyét és a zsákmány mozgását. Így kapja el sötétben a rovarokat.

Nappal és télen a denevér rendszerint egy barlangban (lakott helyeken akár a panelházak erkélyei közti résekben is) fejjel lefelé lógva alszik. Emlősként ugyan melegvérű állat, de téli álma alatt (sok más téli álmot alvó emlőshöz hasonlóan) képes lecsökkenteni testhőmérsékletét és minimálisra szorítani anyagcseréjét.

Éjjeli állat lévén a denevérhez számos félelem szülte legenda és tévhit kapcsolódik, amelyek közül szerencsére egy sem igaz.

Tévhit, hogy a denevér belegabalyodik az ember hajába. Ultrahang segítségével érzékel minden akadályt, így az embert is. Ezért kikerüli az embereket, nem gabalyodik senki hajába, nem kell tőle félni.

A világ más részein vannak gyümölcsevő és vérszívó denevérek is (utóbbiak is csak állati vért szívnak, emberre nem veszélyesek), talán a vérszívó denevérek adták a mintát a vámpírtörténetekhez. Magyarországon csak rovarevő denevérek élnek, amelyek emberre nem veszélyesek. (Kivéve talán a veszett példányokat, de ez a betegség kutyánál, macskánál, rókánál sokkal gyakoribb, mint denevéreknél.)

A denevér hasznos állat, irtja a rovarkártevőket, és gyáltalán nem olyan félelmetes, mint ahogy azt a legendákból, vámpírtörténetekből gondolnánk. Állományukat főleg az emberi tevékenység veszélyezteti. Az élőhelyük pusztulásától ugyan nem kell tartani, mert Magyarországon minden barlang védett, de a rovarirtószerek elterjedése csökkenti a denevérek táplálékforrását, és ezek a szerek meg is mérgezhetik a denevéreket. Magyarországon minden denevér védett!

Ha valakit részletesen érdekelnek a denevérek, az jöjjön el este a lakótelepünkre, vagy nézze meg Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeum denevéralagútjában a denevérek fényképeit!

Kép: http://probalkozas.lapunk.hu/tarhely/probalkozas/kepek/denever.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.