Főoldal » GYIK – Kerecsensólyom

GYIK – Kerecsensólyom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kerecsensólyom fontos része a magyar kultúrának, és az 50 Ft-oson mindennap láthatjuk, a természetben viszont egyre ritkább. Egyes kutatók szerint a kerecsensólyom volt a magyar eredetmondákban szereplő turulmadár, de nem csak ezért volt fontos a magyaroknak, hanem a solymászat miatt is, ami a vadászat egyik ősi módja. Természetvédelmi értéke mellett talán ezért is a kerecsensólymot tették a pénzérme hátuljára, ahol mindenki megismerheti.

A kerecsensólyom Európa és Ázsia nagy részén őshonos madár. Ma már egyre kevesebb helyen fészkel. Elsősorban a ligetes erdőkkel, fasorokkal, ürgés legelőkkel tarkított élőhelyeket kedveli. Ezeknek a helyeknek a ritkulása veszélyzettei a sólymot. Az ürgék visszatelepítésére irányuló programok (amelyek az utóbbi néhány évben több magyar nemzeti parkban, pl. a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban is folynak), talán a kerecsensólyom elterjedését is segítik majd. A kerecsensólyom fő tápláléka az ürge (amely téli álmot alszik), és a galamb, de megeszi a mezei pockot és a vonuló madarakat is (főleg a seregélyeket).

A kerecsensólyom nem épít fészket, de nem is kakukk módjára csempészi bele más madarak fészkébe a tojásait (a kakukk egyébként ettől a szokásától eltekintve rendkívül hasznos madár, mert minden szőrös hernyót megeszik, pl. a 2004-2005-ben nagy mértékben elszaporodott gyapjaslepke hernyóját is, amit minden más madár elkerül), hanem más ragadozó madarak elhagyott fészkébe telepszik bele, pl. holló, egerészölyv, dolmányos varjú, parlagi sas, réti sas, és néha más madarak fészkébe.

A kerecsensólyom állományát az ürgék pusztulása és a ligetes erdők eltűnése veszélyezteti, és már a solymászat is kezd visszaszorulni, már nem tenyésztik, ami szintén állománycsökkenést okoz. A kerecsensólyom a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján is szerepel. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 1.000.000 Ft. (Ilyen magas eszmei értéke rajta kívül csak a túzoknak van, amelyőshonos a Kárpát-medencében, Európában szinte csak nálunk él, és a kontinens legnagyobb testű madara.) Tehát nem érdemes elpusztítani, mert utána 20 ezer példányban kell összegyűjtenünk az arcképét, ha 50 Ft-osokban fizetjük a bírságot. Inkább vigyázzunk rá!

További érdekességek a kerecsensólyomról:

http://istvandr.kiszely.hu/ostortenet/024.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kerecsens%C3%B3lyom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.