Főoldal » GYIK – Mire jó a fecske?

GYIK – Mire jó a fecske?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sokáig gondolkodtam, hogy milyen védett állatról kellene még írnom, aztán a legegyszerűbb megoldást választottam. Milyen védett állatot látok mindennap? Fecskéket, denevéreket… A fecskék a lépcsőházunk ablakában laknak, oda építettek fészket; a denevérek az erkélyek közti résekben élnek. Otthonukat megosztják a verebekkel: nappal a verebek repülnek, a denevérek otthon alszanak, éjjel cserélnek: a denevér repül, a veréb alszik. A rovaroknak is van félnivalójuk a környéken: nappal a fecskék, éjjel a denevérek irtják őket. Ezért úgy gondoltam, hogy most a fecskékről írok, aztán a verebekről (kevesen tudják, hogy a veréb is védett, ugyanakkor lett védett, amikor pl. a seregély is, ami közfelháborodást okozott), végül a denevérekről.

A fecske köztudottan költöző madár: tavasszal érkezik hozzánk Afrikából, majd ősszel visszatér oda. Útközben elrepül Málta felett, ahol vadásszák (hiába védik minden más országban a repülési útvonalán), ezért egyre kevesebb van belőle nálunk is.

Magyarországon többféle fecske él: füstifecske, partifecske, sarlósfecske, molnárfecske, stb. A mi lépcsőházunkban éppen molnárfecskék laknak.

A máltai fecskevadászat azért is értelmetlen, mert a fecske hasznos madár. Sok rovart megeszik. Szúnyogot, legyet, és minden repülő rovart. Fiókáit is rovarokkal eteti. Amióta megtelepedtek nálunk a fecskék, azóta egyre kevesebb rovar repül be a lakásba.

A fecskék röpte az időjárást is jelzi. Nem véletlenül mondja a népi bölcsesség, hogy “alacsonyan szállnak a fecskék, eső lesz”. A jelenség magyarázata az, hogy az eső előtti párás, nagy nyomású levegő a felszín közelébe kényszeríti a rovarokat, ezért a velük táplálkozó fecskék is alacsonyan szállnak. De napos időben akár egy tízemeletes ház fölött is repülhetnek, ott is megkeresik és elkapják a rovarokat. (Legtöbbször kb. 6 emeletnyi magasságban repülnek: a szomszéd 4 emeletes ház fölött, de a mi 8. emeleti erkélyünk alatt szoktam látni őket.)

A fecskék megszokták az embert: gyakran fészkelnek házaknál, ablakokban (még akár panelházakban is, mint nálunk). Nem ijednek meg, ha nézzük röptüket, fészekrakásukat, vagy fiókáik etetését.

Csőrük kiválóan alkalmas a rovarevő életmódra. Alakjuk hatékonnyá teszi a repülésüket, kiterjesztett szárnyaikkal kihasználják a légáramlatokat, villás farkuk segít nekik irányt változtatni. Látszólag összevissza repülnek, de valójában csak a légáramlatokat és a rovarzsákmány mozgását követik. A fecskék a verébalkatúak közé tartoznak, a verébalkatúak pedig énekesmaradak, és valóban gyakran felhangzik a környéken a fecskék jellegzetes hangja.

Amilyen kicsik ezek a madarak, olyan hasznosak. Ne bántsuk őket!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.