Főoldal » GYIK – Mókus

GYIK – Mókus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mókus egy nagyon népszerű állat. Vajon rászolgált erre?

A mókusfélék nagy családjába sokféle, nagyon különböző faj tartozik, pl. a repülő mókusok, mormoták, ürgék, és a Magyarországon is elterjedt európai mókus. A mókusfélék családja a rágcsálók rendjébe tartozik. Az európai mókus ennek megfelelően főleg magevő, de nagyon változatos az étrendje. Eszik tobozt, fakérget, bükkmakkot, növényi nedveket, bogyókat, gombákat, rovar tojásokat, és néha még madárfiókákat is. Ősszel táplálékot gyűjt, hogy átteleljen, de valódi téli álmot nem alszik, csak elrejtőzik, felváltva alszik és pihen. A mókus 2-3 évig él.

Az európai mókus városi parkokban könnyen barátkozik, etethető. Talán ezért ilyen népszerű. Esetleg a bozontos farka miatt is, vagy a hangja miatt, amelyről a nevét kapta. (A mókus hangutánzó név, makogásáról nevezték el.) Fán él és rejtőszíne van: lombos erdőben főleg vörösesbarna, fenyőerdőben inkább sötétebb, feketésbarna. Legfőbb ellensége a héja és a nyuszt, de nem ezért fogy az állománya. Egyre kevesebb erdő van az országban, ez veszélyezteti a mókust. Az európai mókus szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Magyarországon is védett, eszmei értéke 10 ezer Ft.

A mókusállomány a táplálék mennyiségétől függően évente ingadozik, ahogy azt Veszprémben én is megfigyeltem. 2008-ig voltak olyan megbízható “mókuslelőhelyek” a városi parkokban, ahol minden évben láttam 2-3 mókust, de egyszerre mindig csak 1-et. 2009-ben és 2010-ben egyetlen mókust sem láttam városunkban, idén már 3 mókust álttam, 3 különböző helyen és ebből csak 1 volt a régi helyek egyike. Mindig mozgás közben láttam mókust: egyik fáról a másikra ugrott, fa törzsén mászott fel, vagy 2 fa között a földön szaladt. A legkülönbözőbb napszakokban találkoztam mókussal, de mindig világosban. Érdekes, hogy 2008-ig a veszprémi mókusokat mindig csak fenyőfán láttam, de idén a 3-ból 2 mókust lombos fák között észleltem. Mindig örültem neki, ha láttam, és idén különösen boldog voltam, hogy 2 mókustalan év után mégsem pusztultak ki Veszprémben a mókusok.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.