Főoldal » GYIK – Sün

GYIK – Sün

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ismét eloszlatok egy tévhitet. A sün régi, visszaszorulóban lévő neve a “sündisznó” éppen akkora tévedés, mint a teknősöket teknősbékának nevezni. A sünnek semmi köze a disznóhoz, sőt, a tengeri sünökkel sem áll rokonságban. A tengeri sün nem is gerinces, hanem a tüskésbőrűek törzsébe tartozik.

A sünök közül csak egyetlen faj él Magyarországon: a keleti sün, amely szeptember-októbertől március-áprilisig téli álmot alszik, éjszakai állat, főleg földigilisztákkal és csigákkal táplálkozik, de néha rovarokat és gyümölcsöt is eszik. A sün évente kétszer fial, és akár 10 évig is élhet.

A hegyes tüskék miatt a sünök párzása nagyon érdekes. (Csak 18 éven felülieknek!) A párzásra márciustól júniusig kerül sor. A hím keresi fel a nőstényt, amely kezdetben kerülni próbálja. Minduntalan elszalad, de a hím addig próbálkozik, míg a nőstény le nem lassul. A hátulról közeledő hímet egy darabig még hevesen ellöki magától, de a pár hamarosan elkezd körbe-körbe forogni. Ez az „üldözés” órákig is eltarthat, és nyilvánvalóan ahhoz szükséges, hogy a nőstény felkészüljön a párzásra. Ha készen áll, lelapítja tüskéit, testét leengedi a földre, hátsó lábait pedig kissé megemelve hátraterpeszti. Ekkor bekövetkezhet a párzás, ami ugyan csak másodpercekig tart, de egymás után többször is megismétlődhet. A hím egy idővel megkeményedő nyákdugót hagy hátra a hüvelyben, amely később kilökődik; ennek nyilván az a szerepe, hogy egy darabig meggátolja a többi hímet a párzásban. Hosszú időn át uralkodott az a tévhit, hogy a nőstény sün hegyes tüskéi miatt párzáskor a hátán fekszik.

A sün veszély esetén összegömbölyödik, és szúrós tüskéivel védekezik. Városok, falvak szélén is megtelepszik, ezért láthatunk sok elütött sünt az utakon. Leginkább ez veszélyezteti, és az, hogy egyre kevesebb helyen tud áttelelni. A városok terjeszkedése miatt egyre kevesebb helyen talál földigilisztát is, hiszen a betonnal, szfalttal, bitumennel fedett talajból nem jönnek fel a giliszták a felszínre. Életterének csökkenése miatt a sün Magyarországon védett, eszmei értéke 10 ezer Ft.

Forrás:

  1. http://hu.wikipedia.org/wiki/Keleti_s%C3%BCn
  2. http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCnf%C3%A9l%C3%A9k

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.