Főoldal » GYIK – Teknős

GYIK – Teknős

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy tévhitet szeretnék eloszlatni. A teknősöket a népnyelv gyakran teknősbéka néven emlegeti. Ez az elnevezés azonban hibás, mert a teknősöknek semmi köze nincs a békákhoz. A teknős hüllő, a béka kétéltű.

A teknős szerencsés állat: baj esetén visszahúzódhat a páncéljába. Éppen ezért nem sok természetes ellensége van. Inkább az életterének eltűnése fenyegeti. A világon 300 teknősfaj él, ebből 1 őshonos Magyarországon, a mocsári teknős. (Lásd a képen.)  Ezt a teknősfajt elsősorban a felelőtlenül tartott, és szabadon engedett vagy elkóborolt vörösfülű ékszerteknősök veszélyeztetik. A két faj hasonló körülmények között él a természetben, ezért a szabadon engedett vörösfülű ékszerteknősök könnyen kiszoríthatják élőhelyükről a mocsári teknősöket.

A teknősök élhetnek a vízben vagy a szárazföldön (víz közelében). A vízi teknősök ragadozók, a szárazföldiek növényevők, mert a teknős gyorsan úszik, de lassan mozog a szárazföldön. A teknősök nemét a hőmérséklet határozza meg. Magas hőmérsékleten kikelt tojásból nőstények, alacsony hőmérsékleten hímek kelnek ki.

A vizes élőhelyek eltűnése, visszaszorulása miatt a teknősök mérsékelten veszélyzetetettek a világon. Magyarországon a mocsári teknős védett (mint minden hüllő és kétéltű), eszmei értéke 50 000 Ft. Vigyázzunk rá!

Forrás:

  1. http://hu.wikipedia.org/wiki/Tekn%C5%91s%C3%B6k
  2. http://hu.wikipedia.org/wiki/Mocs%C3%A1ri_tekn%C5%91s

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.