Főoldal » GYIK – Védett-e a szúnyog?

GYIK – Védett-e a szúnyog?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nyár van, bár idén nem sokáig volt egyértelmű strandidő, és ha nyár, akkor jönnek a szúnyogok. Ha már védett állatokról írok, akkor felmerül a kérdés: Védett állat-e a szúnyog? Ha nem, akkor miért nem lehet mindenhol irtani? Egyáltalán irtsuk-e a szúnyogokat?

A félreértések elkerülése végett: a szúnyog nem védett állat. Mégsem lehet mindenhol irtani. Az irtásnak sok módja van, elpusztíthatjuk a szúnyogokat vagy a lárváikat, esetleg szaporodásképtelenné tehetjük a szúnyogokat, hogy jövőre kevesebb szúnyog legyen. Az irtás lehet mechanikai (amikor csapkodjuk a szúnyogokat, hogy ne csípjenek meg), lehet vegyszeres (akár otthoni rovarirtószerekkel, akár nagy méretekben a levegőből permetezve), és lehet biológiai (amikor a szúnyogok természetes ellenségeit szaporítjuk).

A szúnyog ugyan kellemetlen az embernek, mert vérszívó (ezért szokás irtani), de különösebb egészségügyi kockázata nincs a szúnyogcsípésnek, hacsak nem vagyunk rá allergiásak. (Ez az állítás néhány év múlva megdőlhet, könnyen elképzelhető ugyanis, hogy a globális éghajlatváltozás miatt eltolódnak az éghajlati övek határai, és Magyarországon is megjelenhet a maláriaszúnyog, ami fertőző betegséget terjeszt. A malária a trópusokon, orvostól távoli vidékeken gyakran halálos, de egy civilizált országban eredményesen kezelhető.) Férfi olvasóim figyelmébe ajánlom azt a tényt, hogy a hím szúnyog növényi nedvekkel táplálkozik, csak a nőstény szúnyog vérszívó.

A szúnyogirtás sok helyen (főleg védett területeken) tilos. Vajon miért?Azért, mert bár a szúnyog az embernek (és a melegvérű állatoknak) sok kellemetlenséget okoz, a táplálékláncnak mégis fontos része. Ezért a védett területeken az ott élő rovarevő fajok (pl. békák) védelmének érdekében tilos a szúnyogirtás. Ott is tilos az irtás, ahol a rovarirtószer más rovarokat vagy egyéb élőlényeket is megmérgezhet. Ilyenkor a szúnyogirtási tilalom ezeket a fajokat védi. A legjobb, ha a szúnyogok rajzási időszakában elkerüljük ezeket a helyeket, vagy ha mégis ott van dolgunk, akkor zárt ruházattal védjük magunkat a csípéstől.

A szúnyogcsípés kellemetlen, de a szúnyogok nélkül sok faj kihalna, és szegényebb lenne az élővilág. Csak ott irtsuk őket, ahol az nem veszélyeztet más fajokat és az emberek közelsége, nagy népsűrűsége miatt indokolt! Az irtáshoz mindig a lehető leggyorsabban lebomló, más fajok számára a legkevésbé veszélyes szert használjuk! Ha a maláriaszúnyogok nálunk is megjelennek, akkor nem őshonos mivoltuk és egészségügyi kockázatuk miatt érdemes őket minden lehetséges módon irtani, visszaszorítani, de a nálunk őshonos szúnyogfajokkal inkább a békés együttélésre törekedjünk!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.