Főoldal » Győzött a Fradi

Győzött a Fradi

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hogy 50 vagy 100:0-ra, azt nem lehet tudni. Ugyanis csak az biztos, hogy a fák egyetlen gólt sem tudtak rúgni, miközben közülük számosan estek áldozatul.

Megsemmisítő vereségnek hívják az ilyet.
Történt, hogy a Népliget felé jártamban azt veszem észre, hogy

  1. Hiányoznak a részeg szurkolók az 1-es villamosról
  2. a hajdani Fradi stadion épületei eltűntek

3.      Az eddig csupa zöld háttér megszűnt, az építkezés darui sivatagi tájról ágaskodnak az ég felé.
Talán érthető, ha nem a részeg szurkolók nyomába eredtem (nem merném), az épületet sem sikerült annyira megszeretnem, hogy keressem, hanem gondoltam belesek az építkezésre, hogy hova bújtak el a fák. Mivel nem voltak olyan kukucskáló nyílások, mint amin át a 4-es metró építkezését figyelheti a nagyérdemű, addig mentem, amíg egy kapura nem leltem.
Itt egy készséges úriember azonnal látta, hogy hülyével van dolga, kitessékelt, hogy engedély, fejvédő, munkaruha nélkül hogy képzeltem. Igaza van. Mondom, én csak néhány fotót készítenék és kérdezem tisztelettel, hogy hova lettek a fák, csak nem kivágták őket? Nem, kezit csókolom, innen egyetlen fa sem lett kivágva! Belekékültem ebbe a pofátlanságba. Mi az, hogy nem vágták ki, amikor itt csupa zöld volt, nyárfák körben, stb…??? Ja, az más. Olyan fát, egyet sem vágtak ki, ami ne lett volna az építkezés útjába! Ami útban volt, azt persze kivágták, de látja, hogy megmaradtak ott azok a hársfák, meg azok a nyárfák….mert nem voltak útban. A fejlődés fakivágással jár, kezit csókolom. Másképp nem lehet! Majd biztosan ültetnek helyette másikat.
De kérem, hát ott, az Üllői úti részen is kivágtak egy sor nyárfát. Ott nem is lesz stadion, hanem eladják, hogy legyen pénz a stadion befejezésére. Nem kellett volna gondolkodni a kivágása előtt, hogy van-e pénz rá vagy nincs? Meg hol lesz stadion és hol nem? Nem gondolják, hogy azért veszi meg majd valaki, hogy parkot építsen, meg fát ültessen……de abba is hagyom… neki mondom? Minek? De kinek mondjam?…

Tessék szépen hazamenni, és a fényképező gépet eltenni, mert engedély az nincs rá ugye?!

Kérdezem, hogy lesz valamikor bejárás, vagy sajtótájékoztató? Lesz, azoknak, akiknek közük van hozzá! Ez a hang már érdesebb volt. Vége tehát a csekély értelműekkel szembeni megértésnek. Egyből beláttam, hogy nincs hozzá közöm. Semmihez, semmi közöm.
Léteznek oly nemes célok, melyeket én fel nem foghatok, és melyeket a fák akadályoznak…Sok ilyen nemes cél van. A foci csak az egyik.

Kívülről csináltam néhány fotót, lencsevégre kaptam a gondosan palánkkal megvédett bálványfát, a darukat.
[token node title-raw]

[token node title-raw]

Itt láthatók az úton álló fák gallyai hegyekben. Idén márciusban, amikor eltakarították őket az ÚTból.
Mellékelek két linket arról, milyen volt azelőtt. Ebből látszik, hogy mennyi fa volt ÚTban.
http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/668/tortenet-atalakitasok

Körséta a fradipálya mellett tavaly nyáron
http://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/668

Most, az építkezés alatt, holdbéli a táj.

 Két javaslatom van.

  1. ha valahol építkezni kezdenek, építsenek a fáknak egy olyan alagutat, mint az autópálya építésnél szoktak a békáknak. Hogy át tudjanak menni az utca túloldalára. Jelen esetben csak a Népligetbe kellett volna átsétálniuk, vagy a másik oldalon lebontott régi honvédségi épület üresen álló telkére. Hátha ott maradhattak volna még vagy 50 évig, amíg üresen fog állni….az is….
  2. Az építkezéseknél fontossági sorrendet kellene felállítani, a munkák elkezdése, sőt a tervező első ceruzavonása előtt. És itt egy általános iskolai 6. osztályos matek feladat lenne.
    Él egy fa kb. 200 évig ( Jó, van amelyik 500-ig is élne, de ne vigyük túlzásba a dolgokat) Termeli a jó levegőt, felfogja a port, a zajt. Tiszta haszon.
    Él egy stadion úgy 50-60 évig, mint ez élt itt 1953(?) óta. Tehát 60 évig. Viszi a pénzt ezerrel: fenntartás, világítás, füvesítés. Haszna is van persze, hiszen jól él, aki jól játszik, jó edző stb. Boldog, akinek van dühöngésre terepe, még a labdarúgás szabályait sem kell ismernie, csak megnézni, hogy milyen színű mezben vannak az övéi, ( tapsvihar) és milyenben az ellenfél, (fúúúúúújjjj és üsd, vágd nem apád!). Egyszerű dolog.
  3. Ki lehet számolni azt is, hogy hány embernek fontos az, aki útban van, és hány embernek az, aminek az útjában vannak? A Fák toleránsak, mindenkinek árnyékot adnak, minden madár fészkelhet rajtuk, mindannyiunknak ontják a jó levegőt, felfogják a zajt, a port. Budapesten naponta közel 2 millió ember fordul meg. Amikor nagy tömeg van a (legújabbkori) focimeccseken, akkor vannak háromezren. + ugyanannyi rendőr, az 6 000. A mérleg két serpenyőjébe tenni a két számot és eldől, hogy ki a hasznosabb, kit kell megőrizni, kit kell szinten tartani, kit kell kivágni.
  4. Na mármost.  Ahol van a sok fa, oda nem építem a stadiont, mert ő ott lesz akkor is, amikor mi már csak alulról szurkolunk kedvenc csapatunknak. Marad hely bőven a FÁK KÖZÖTT.. a stadionnak. Ez egyszerű számítása annak, hogy ki kinek lehet útjában a természet rendje szerint. Fenntarthatóságnak hívják manapság az ilyesmit…de én nem használok ilyen nagy szavakat. Csak hagyjuk békén a fákat! Tegyük lehetővé számukra, hogy túléljenek bennünket. Több generációt is túléljenek! Ne kössük a létezésüket stadionokhoz, építészeti és politikai divatokhoz. Sokan vagyunk úgy, hogy örülünk, hogy áll egy fa a házunk előtt, amelyik itt állt akkor is, amikor én nem voltam, és itt fog állni akkor is, amikor én már nem leszek. Nem az a fő szempont, hogy valami építészeti tiszavirágot csináljak a helyén.

 Ha még így is útban van valamelyik fa, nem ugrik félre, és nem költözik el, nem lehet kikerülni, azt ki kell vágni. De csak azt.

 És sürgősen pótolni, mert úgy emlékszem, hogy a futballistáknak és a szurkolóknak is tüdejük van és oxigént lélegeznek be, szén-dioxidot pedig ki. De ebben nem vagyok biztos. Nem értek a focihoz.

Az alábbi két helyen megnézhetitek, hogy nézett ki a Fradi pálya építkezés előtt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.