Főoldal » Gyűjtsünk szelektíven! – 2. Mit dobjunk az üveggyűjtőbe?

Gyűjtsünk szelektíven! – 2. Mit dobjunk az üveggyűjtőbe?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Előző cikkemben a szelektív hulladékgyűjtés általános kérdéseivel és a papírhulladékok gyűjtésével foglalkoztam. Ma az üveghulladékokról lesz szó.

Minden más hulladékhoz hasonlóan az üveghulladékok esetében is igaz a következő: az újrahasználat jobb, mint az újrahasznosítás, de az újrahasznosítás is jobb, mint a lerakás. Tehát elsősorban az újrahasználatra kell törekednünk (lehetőleg otthon, hogy még szállítással se szennyezzük a környezetet!). Ez főleg a befőttesüvegek esetében megoldható, ha minden évben elmossuk és újabb adag befőttet, savanyúságot vagy lekvárt teszünk el benne. (Ennek más előnyei is vannak: a házilag eltett befőttről, savanyúságról, lekvárról tudjuk, hogy mi van benne, egészségesebb is – főleg akkor, ha saját termés az alapanyag -, környezetbarátabb is, mint a több száz kilométerről szállított, és so vegyi erdetű adalékanyagot tartalmazó élelmiszeripari termékeket megvenni, olcsóbb is, és még büszkék is lehetünk a teljesítményünkre, ha sikerül jól elkészíteni a lekvárt, befőttet, savanyúságot.)

Ha nem tudjuk otthon hasznosítani az üvegeket (ez főleg az italos üvegek esetében fordulhat elő), akkor is ragaszkodjunk az újrahasználathoz, és vigyük vissza az üveget az üvegvisszaváltóba. (Üvegvisszaváltókat a nagyobb áruházakban találunk, egyesek csak a náluk kapható üvegeket veszik vissza, de mások nem ilyen szigorúak, és mindent visszavesznek.) Ha visszavisszük az üvegeket a boltba, akkor újra felhasználják. Kimossák, és ugyanolyan italt töltenek bele, mint ami eredetileg is volt benne. Ez ugyanaz a művelet, mint amikor otthon a befőttes üveget kimossuk, és ugyanolyan befőttet teszünk el benne, csak éppen ipari méretekben.

Amit nem sikerült sem visszaváltani, sem otthon hasznosítani (pl. törött befőttes vagy italos üveget, nem visszaváltható italos üvegeket), tehát nem használhatjuk újra, azt mindenképpen érdemes újrahasznosítani, aminek a legegyszerűbb módja a szelektív gyűjtés.

Mit szabad szelektíven gyűjteni és mit nem? Erre a hulladékszállításért felelős cégek tudnak válaszolni, Veszprémben a VKSz. Az előző cikkhez hasonlóan most is a VKSZ táblázata alapján részletezem, hogy mit miért lehet vagy miért nem lehet szelektíven gyűjteni.

Szelektíven gyűjthető üveghulladékok:

Fehér és színes (zöld, barna) italos, bébiételes, befőttes és lekváros üveg. Ezeket beolvasztják, hasznosítják. Régebben külön kellett gyűjteni a fehér és színes üveget (mert a fehér üvegből lehet színes üveg, de a színes üvegből nem lehet fehér üveg), de a jelenlegi rendszerben már csak 1 fajta, egységes üveggyűjtő van.

Szelektíven nem gyűjthető üveghulladékok:

 • Ablaküveg (ez másfajta üvegből készül, mint az italos üvegek, és törékenyebb is, kisebb darabokra töri, ezért nehezebb a gyűjtőből kiüríteni, hogy hasznosítható legyen)
 • Jénai edények (ez is másfajta üveg, másépp kell hasznosítani, nem keveredhet a befőttes és italos üvegek anyagával, és hőálló üveg lévén beolvasztani is nehezebb)
 • Tükör (ezüstréteg van rajta, hogy ne engedje át a fényt, hanem visszaverje, ettől tükör, és ezért nem hasznosítható, mert kétféle anyagból készült: fémből és üvegből)
 • TV képcső (ebben nem csak üveg van, hanem másfajta alkatrészek is, és elektronikai hulladék lévén speciális kezelést igényel, a hulladéudvarban lehet leadni, vagy a gyártónak visszaszolgáltatni)
 • Szélvédő (az ablaküveghez hasonló anyagú, porral és szélvédőmosó folyadékkal szennyezett üveg, hasznosításra így már nem alkalmas)
 • Kerámia (ez más anyag, mint az üveg: a kerámia, az agyag és a kristály nem üveg, ezért nem dobhatjuk az üveghulladékok közé a szelektív gyűjtőbe)
 • Kristály (nem üveg)
 • Üvegedény és pohár (ez másfajta üvegből készült, mint a vefőttes és italos üvegek, speciális adalékokat tartalmaz, és isebb darabokra törik a gyűjtőben, mint a befőttes és italos üvegek)
 • Villanykörte (elektronikai hulladéknak minősül, és fém is van benne)
 • Szemüveg (a keret általában nem üveg, ezért az üveggel együtt nem hasznosítható)
 • Katedrálüveg (ebben speciális festékanyagok vannak, amelyek megnehezítik az újrahasznosítást, más üveggel egybeolvasztva az egész olvadékot megszínezik)
 • Agyagedény (nem üveg)

Az üveg fedő és kupak nélkül, kiöblítve kerüljön a gyűjtőedénybe! A fedő és a kupak nem üvegből van, ezért nem krülthet az üveggyűjtőbe. A kiöblítés hasonló okokból fontos, mint a papírhulladékok esetében a szennyezésmentesség: a szennyeződések gátolják az üveg újrahasznosítását.

Így lehet kulturáltan, és a lehető leghasznosabban gyűjteni az üveghulladékokat.

Kép: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/res/img/0823/baja-175.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.