Főoldal » Gyűjtsünk szelektíven! – 3. Mit dobjunk a műanyaggyűjtőbe?

Gyűjtsünk szelektíven! – 3. Mit dobjunk a műanyaggyűjtőbe?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Eddig a szelektív gyűjtés alapjairól, a papír és az üveg szelektív gyűjtéséről írtam. Most a műanyagról, az italos karton dobozokról (Tetra Pak), és az alumínium dobozokról fogok írni, ezzel zárom a szelektíven gyűjthető hulladékok sorát. Ezeket a hulladékokat Veszprémben a műanyaggyűjtőben kell elhelyezni. Más városokban ez másképp is lehet: sok helyen külön fémhulladék-gyűjtőbe kerülnek az alumínium dobozok, és a Tetra Pak sem mindig ugyanoda kerül: egyes városokban a papírgyűjtőbe, más városokban a műanyaggyűjtőbe kell bedobni. De a gyűjthető és nem gyűjthető hulladékok minden városban ugyanazok, legfeljebb nem ugyanoda kell bedobni, mint Veszprémben.

Ezekben az esetekben is jobb az újrahasználat, mint az újrahasznosítás. Az italos kartondobozt vagy az alumíniumot nem egyszerű újra használni, vagy házilag hasznosítani, de a műanyag italos palackot még többször felhasználhatjuk, és ugyancsak hasznosítható a műanyag tisztítószeres flakon (akár még madáretetőként is, ha az oldalára vágunk egy kis lyukat),  és más műanyag tárgyak is.

Amit nem tudunk újra használni vagy házilag újrahasznosítani, azt érdemes szelektíven gyűjteni. Ismét a veszprémi szolgáltató táblázata alapján sorolom fel, hogy mit hasznosíthatunk és mit nem (szokás szerint saját magyarázataimmal kiegészítve).

Gyűjthető:

 • Ásványvizes és üdítős palackok és kupakjaik (a flakont tisztára kell mosni, hogy a benne lévő folyadék ne akadályozza az újrahasznosítást, majd le kell csavarni a kupakot a palackról, mert másfajta műanyagból készül, mint a palack, de be lehet dobni ugyanoda, mert mindkettő hasznosítható műanyag)
 • Csomagoló fóliák
 • Műanyag zacskók, fóliák
 • Italos karton dobozok (ez helyi specialitás, más szolgáltatónál papírnak is számíthat, de mindenhol szelektíven gyűjtendő)
 • Alumínium italos dobozok (ez is helyi specialitás, ahol külön fémgyűjtő van, ott abba kell bedobni, de ahol nincs fémgyűjtő, ott a műanyaggyűjtőbe kerül, viszont mindenképpen újrahasznosítandó, megelőzve a további alumíniumgyártást és a vele járó vörösiszap-termelést)
 • Tejfölös, joghurtos, margarinos poharak (csakis tisztára mosva, nem élelmiszerrel szennyezve, hogy megkönnyítsük az újrahasznosítást)
 • Tisztítószeres flakonok (természetesen tisztára mosva, hogy az esetleges vegyszermaradvány ne akadályozza az újrahasznosítás és ne szennyezze a környezetet)

Nem gyűjthető:

 • Vegyszeres, olajos flakonok (mert a bennük lévő vegyszer vagy olaj még kis mennyiségben is veszélyes hulladéknak számít, ezeket a hulladékudvarban lehet leadni)
 • Fogkefék (fertőzésveszélyesek lehetnek)
 • Magnó- és videókazetta (ebben nem csak műanyag van, és műanyagból is többféle van együtt)
 • Nikecell, Hungarocell (a habosított műanyagokat nem lehet újra feldolgozni, csak égetéssel ártalmatlaníthatók)
 • Gyermekjátékok, kerti bútorok (ezeket ha meguntuk, adjuk tovább, de ha megsérültek, akkor a házhoz menő lomtalanításkor elviszik, nem is fér bele egy kerti bútor a szelektív gyűjtőbe…)
 • Növényvédőszerrel, festékkel szennyezett műanyag csomagolás (a szennyeződés akadályozhatja a hasznosítást és árosítja a környezetet, veszélyes hulladéknak minősül)

A műanyag palackok, flakonok kupak nélkül, lapítva kerüljenek a gyűjtőedénybe, így több fér el belőlük és szállításuk gazdaságosabb. A kupakok is bedobhatók a sárga konténerbe. A szerves anyaggal szennyezett műanyaghulladékokat minden esetben öblítsük ki! Azt hiszem, ez nem szorul további magyarázatra.

Szelektív hulladékokról szóló minisorozatomat azzal zárom, hogy a “nem gyűjthető” kategóriában felsorolt hulladékokat nem csak abba a gyűjtőbe nem szabad beledobni, amelynél felsoroltam, hanem más szelektív gyűjtőbe sem! Pl. a papírnál felsorolt átírótömböt nem csak a papírgyűjtőbe, hanem az üveg- és műanyaggyűjtő edényekbe sem szabad bedobni. Az üvegnél felsorolt villanykörtét nem csak az üveggyűjtőbe, hanem a papír- vagy műanyaggyűjtőbe sem dobhatjuk be. A műanyagnál felsorolt Hungarocellt, Nikecellt nem csak a műanyaggyűjtőbe, hanem a papír- vagy üveghulladék közé sem helyezhetjük el. Ezeket a hulladékokat egyáltalán nem gyűjthetjük szelektíven, mert a hasznosításukra még nem áll rendelkezésre megfelelő technológia. Csak azért soroltam fel egy-egy konkrét gyűjtőnél ezeket a hulladékokat (a VKSz táblázata nyomán), mert a lakosság hajlamos a hasonló anyagú termékeket ugyanabba a gyűjtőbe dobni, ezért a hozzájuk hasonló (vagy annak látszó) anyagoknál részleteztem a nem gyűjthető hulladékokat. Szintén nem gyűjthetők szelektíven a veszélyes hulladékok sem, amelyek a háztartásban is keletkeznek, ezekről a következő blogbejegyzésemben írok részletesen.

Kép: http://www.szelektiv.hu/cimlapkepek/892.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.