Főoldal » Habitat Világnap – október 1.

Habitat Világnap – október 1.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Habitat jelentése: élőhely. Az a hely, ahol egy faj egyedei számára annyira kedvezőek a környezeti feltételek, hogy képesek ott megtelepedni. De a Habitat Világnap október 1-jén (más források szerint október első hétfőjén – idén október 3-án) mégsem az állat- és növényfajok, hanem az emberek élőhelyéről szól. Az ember szinte bárhol képes megtelepedni, elég sokféle emberi élőhely létezik. De minden embernek joga van a tiszta és egészséges környezethez, az emberhez méltó élőhelyhez, amiben sajnos nem mindenki részesül. Ezen akar segíteni az ENSZ ezzel a világnappal.

Habitat Világnap

Habitat Világnap

És miért környezetvédelem ez? Azért, mert az emberhez méltó körülményeknek fontos része a tiszta és egészséges környezet is. Ne kelljen térdig gázolni a hulladékban, ne fuldokoljunk a szmogban, ne szennyeződjön az ivóvíz! Ezen csak a környezetvédelem, főleg a megelőzés tud segíteni. A probléma tehát összetett, van anyagi része (megfelelő jövedelmet kell biztosítani az embereknek, vagy elérni, hogy megtermeljék, amire szükségük lehet), van egészségügyi része és van környezetvédelmi része is. A két utóbbi általában szorosan összefügg. A hulladékok nagy része fertőző vagy mérgező, a szennyezett ivóvíz is egészségkárosító hatású, és a szmogos levegőt sem egészséges belélegezni. Ezen legtöbbször a megelőzéssel tudunk segíteni.

  • Ne pazaroljunk, mindenből csak annyit fogyasszunk, amennyire szükség van, hogy jusson másnak is!
  • Ne juttassunk káros anyagot közvetlenül a környezetbe, vigyük el inkább ártalmatlanításra!
  • Ne szennyezzük a talajt, vizet, levegőt!
  • Előzzük meg a hulladékok keletkezését, vagy ha nem lehet, legalább hasznosítsuk!
  • Minél kevesebb vegyszert és mesterséges anyagot használjunk!
  • Takarékoskodjunk az élelmiszerrel, vízzel, energiával!

Gondoljunk arra, hogy ha mi pazarlunk, szennyezzük a környezetet, az valahol, valamikor valakinek rossz lesz majd. Talán egy másik kontinensen, talán helyben az utódainknak! Azt hiszem, ez az emberi hozzáállás a környezetvédelem alapja, és erről szól október elején a Habitat Világnap.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.