Főoldal » Hagynád kipusztulni?

Hagynád kipusztulni?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

           Talán az egyik legismertebb fajok közé sorolható a Canis lupus, azaz a Szürke farkas. Ezért is gondoltam, hogy kiemelem és megismertetem a mostani helyzetét a világban.  Nagyon népszerű, hisz lássuk be egy gyönyörű állatról beszélünk ami ráadásul igen kifinomult falkán belüli hierarchiában éli életét.  Ki ne ismerné akár a legrégebbi mesékből, vagy esetleg a médián keresztül.

Megjelenése tekintélyt parancsoló, mellkasa nem olyan erőteljes, a nyak vastagabb. A szemek ferdén ülnek a koponyán, a tépőfogak nagyok. A szőrzet színe és vastagság az évszakokhoz igazodik, továbbá a nőstény és a hím bundája eltérő színezetű lehet, a fedőszőrök között mindig vannak gyapjúszőrök. Marmagassága átlagban 60-100 cm, míg súlya 30-60 kg között mozog.

Szociális egysége a falka, ami egy szaporodó alfa hím és alfa nőstényből, az adott év kölykeiből és az előzőév fiatal egyedeiből áll. Ők egy-két évesen kezdenek önálló életet, dönthetnek amellett, hogy a falkánál maradnak, de külön is válhatnak tőlük. Általában minden falkatag kiveszi a részét a kölyköt gondozásából, a domináns nőstény 4-8 utódot hoz a világra. A kölykök sziklaüregekben, fák gyökerei alatt, ritkán a szülők által készített építményben jönnek a világra.

[token node title-raw]

1.kép

Kéthónapos korig az odúkörül maradnak a kölykök és a nőstény is, ekkor a hím vadászik és viszi a táplálékot  az utódokhoz. A család a 9.-10.  héten hagyja el az odú környékét és ekkor válnak önállóvá, azonban az így kialakuló falkában továbbra is együtt maradhatnak az egyedek. Territóriumaikat szagjelekkel, kapart nyomokkal védelmezi, ennek nagysága elérheti a 75-2500 km2 –t is.A farkas kiváló vadász kis és nagyvadakat egyaránt elejt, emellett békákat, madarakat, sőt zuzmók és gyümölcsök is lehetnek az étlapján.

[token node title-raw]

2.kép

       Természete és a szépsége sajnos a faj kipusztulásához vezethet, 1972 óta szerepel a veszélyeztetett fajok nemzetközi Vörös listáján.  Számos történetet lehet hallani állattartóktól, hogy a farkasok mekkora kárt tesznek az állományukban. Több érv szól ezért a farkasok ellen, de tudomásul kell vennünk, hogy ők a természet részei.  Mégis minden évben több tucat farkas esik áldozatul az orvvadászoknak, az állataikat védő gazdáknak , a csapdáknak és a mérgezett csalétkeknek. Európa nyugati részén a fajnak már csak néhány elszigetelt populációja maradt fent  a Balkánon, az Ibériai-félszigeten és Olaszországban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) az utóbbi kettőt sérülékeny kategóriába sorolta.

  Pusztulásuknak a természetes okokon  mint pl.: veszettség, zsákmány által okozott sérülés vagy éhezés miatt bekövetkezett halálozásokon kívül az emberi hatásoknak is köszönhető a faj egyedszámának drasztikus csökkenése. Tegyük hozzá, ahol megfelelő körülmények adódnak ott ez a visszájára is fordulhat. Példaként említhető Olaszország ahol vadászati célból betelepített vaddisznók állomány növekedésével a farkasok is elszaporodtak az évek során. Míg az 1970-es évek elején alig százan voltak, mára elérték 4-5000-es egyedszámot. ( forrás: Állatok végveszélyben- national geographic)

Mióta törvényi védelem alatt állnak ismét növekedni kezdett az Európában élő farkasok egyedszáma, ebben segített még az erdőterületek növekedése és a természetes zsákmányállatok visszatelepítése.

Az Európai Unió természetvédelmi szempontból kiemelt fajnak tekinti, védelme érdekében fontos lépéseket tett, pl.: a háziállat-állomány kárainak megfelelő módon történő megelőzése, illetve a gazdák szükség szerinti kártalanítása, farkas számára megfelelő természetes élőhelyek újbóli kialakítása, a természetes zsákmányállat-populációk létrehozása, és a nagyközönség felvilágosítása. ( forrás: Állatok végveszélyben- National Geographic).

Magyarországra való visszatelepülésükről az alábbi videóban még részletesebben megismerkedhettek: http://www.youtube.com/watch?v=Vglra0vJEJk , itt a farkas mellett a hiúzok is bővebben szóesik.  Ami még fontos, hogy a farkas szelekcióban is részt vesz, ezalatt azt értem, hogy, mint a videóban is említésre kerül, a sertéspestis terjedését csökkenti, akadályozza.  Mindezt úgy, hogy a sérült, beteg, legyengült vaddisznókat ejti el, hasonlóan történik ez más nagyvadak elejtésénél is. Magyarországon 1993 óta védett. Hazánkban az I. világháború után pusztult ki, de az 1980-as évektől jelent meg újra. „Észak-Kelet Magyarországon vannak a stabilabb és gyakoribb előfordulások. A visszatelepülés a kárpáti populációkból történik. Aggtelek és a Zemplén hegység térségében valószínűleg stabil, szaporodó populációi élnek. Az itt található élőhelyeket a szlovák populáció behúzódó példányai töltötték ki. Szórványosan megjelenik az Északi-középhegység más területein, például a Bükkben is. Az észlelések szerint a hegyvidék belsejének zárt erdőségeit foglalja el.” – http://www.termeszetvedelem.hu/_user/downloads/fajmegorzesi%20tervek/Farkas.pdf

    Összegezve elmondhatjuk, ha megváltozik az emberek személete, akkor nagy esély van a faj megmentésére, egyedszámának stabilizálására. Nem kell feltétlen hatalmas összegeket beruházni, már az is nagy lépés, ha az illegális vadászata, ahogy ezt a hatályos törvények is írják, megszűnik és hagyjuk, hogy a populáció szaporodjon és fenntartsa magát.

Ilyen gyönyörű állatok nélkül az állatvilág nem csak a sokszínűségéből veszítene, hanem a fényéből is.

[token node title-raw]

 3.kép

 

 

 

 

 

Ajánlott oldalak: http://www.iucn.org/  http://hu.wikipedia.org/wiki/Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Vil%C3%A1gsz%C3%B6vets%C3%A9g

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/downloads/vedett_fajok/Red%20List_final%20version.pdf

http://www.youtube.com/watch?v=Vglra0vJEJk

 

Forrás: http://www.foldegyesulet.hu/allatok/farkas/farkas.php

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BCrke_farkas

 

Képek forrása:  http://picturebypali.deviantart.com/art/The-Grey-Wolf-Canis-Lupus-I-198544172 ( vezérkép)

http://www.printsngs.com/natgeo/gallery/19575/photo/269284/?o=31 (1.kép)

http://www.photographersdirect.com/buyers/stockphoto.asp?imageid=573192 (2.kép)

http://www.allposters.co.uk/-sp/Grey-Wolf-Canis-Lupus-Montana-Posters_i3507734_.htm   (3.kép )

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.