Főoldal » Halálos csapás

Halálos csapás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hétfőn délután 4-es erősségű tornádó csapott le az oklahomai Moore városára. A CNN internetes oldala (cnn.com) szerint néhány órával ezelőttig a tornádó következtében eddig legkevesebb 24 ember  – köztük több gyermek – vesztette életét Oklahoma City déli külvárosában. A tornádó több lakóépület mellett két iskolát is lerombolt, becsült szélessége elérte a 2 mérföldet (kb. 3200 méter). Pusztító erejét tovább fokozta 320 km/órás sebessége és kb. 40-45 perces időtartama, továbbá az a tény, hogy a pusztító forgószél egy közel 60 ezres lakosságú városra csapott le. A természeti csapás következtében jelenleg is 230 személyt kezelnek kórházban, a helyi kórház pedig hétfőn 45 sérült gyermeket fogadott. A városban hétfő este óta szünetel a vízszolgáltatás. Oklahoma állam 3 megyéjéből (Cleveland, Oklahoma, McClain) is viharkárokat jelnetettek. Az Amerikai Meteorológiai Szolgálat (National Weather Service) jelentése szerint kedden újabb tornádók alakulhatnak ki elsősorban Texas északi, valamint Arkansas és Louisiana nyugati területeit fenyegetve.

Hétfőn éjjel Obama elnök ún. katasztrófa nyilatkozatot (disaster declaration) adott ki Oklahoma államra, amely szövetségi gyorssegélyt irányoz elő a tornádó sújtotta állam részére.

Hogyan keletkeznek tornádók?

A tudományos megfogalmazás szerint a tornádó „olyan hevesen örvénylő légoszlop, amely a felszínnel kapcsolatban van és viharfelhőben végződik”. Tornádók hideg és meleg légtömegek találkozásánál vagy összeáramlás esetén születnek a felfelé mozgó levegőből. Ekkor jön létre jellegzetes tölcsér alakú formájuk is. Amint a légörvény eléri a felszínt, a tornádó az ún. érett fázisába lép, amely „életének” legpusztítóbb időszaka, a földről felszívott törmelék pedig az alsó részét sötétre színezi. Az összeesés fázisában ereje gyorsan gyengül, kerülete kisebbedik, a hanyatló fázisban tovább gyengül, majd végül eltűnik. Erős felfelé irányuló áramlás, heves forgó mozgás jellemzi, gomolyos szerkezetű (általában zivatar) felhőből nyúlik le és kapcsolatban van a talajfelszínnel. Ha a tölcsér nem éri el a talajfelszínt, de a felszínen felkavarodó törmelék vagy por látszik akkor is tornádóról beszélhetünk, hisz a légörvény a tornádó, láthatóvá a kondenzáció (vízcseppek kiválása) vagy a hordalék teszi.

A legtöbb tornádó néhány száz méter széles és kb. 6-8 km-en érintkeznek a felszínnel. Forgásuk az északi féltekén (a ciklonokhoz hasonlóan) az óramutató járásával ellentétes irányú, mozgási sebességük általában 50-60 km/óra.

Tornádók földrajzilag a Déli-sark kivételével bármely kontonensen kialakulhatnak. Leginkább a közepes szélességek 30. és 50. foka között jelentkeznek, ahol a poláris légtömegek ütköznek a melegebb szubtrópusi légtömegekkel. 

Előzmények.

1999. május 3.-án egy 486 km/órás tornádó csapott le – ugyancsak – Moore városára. Ez a tornádó tartja a valaha mért legerősebb sebességrekordját. Ez már EF 5-ös fokozatú, azaz hivatalosan (és beszédesen) elképesztő erejű volt. A tornádók leírására és jellemzésére Theodore Fujita és Allen Pearson amerikai meteorológusok 1971-ben egy 6 fokozatú osztályozást dolgoztak ki. (Ezt 2007-ben korrigálták és az eredetileg “F” jelzésű osztályozás “EF” kódot kapott.) Az EF 3-as vagy attól erősebb tornádó meglehetősen ritka, az Egyesült Államokban előforduló tornádók 95%-a EF3-nál gyengébb.

A 20. században több a mostanihoz hasonló pusztító tornádó is sújtotta az Egyesült Államokat. A leghírhedtebb az 1925. március 18.-i ún. Tri-state (három állam) tornádó, amely Missourin, Illinoison és Indianán végigsöpörve 695 emberéletet követelt. Ezen kivűl még 5 tornádó követelt egyenként száznál is több halálos áldozatot Amerikában a múlt században.

A hétfői tragédia közvetlen előzményeként már vasárnap mintegy 30 tornádó pusztított Oklahoma, Kansas, Iowa és Illinois államokban. Oklahoma 16 megyéjében hirdettek ki rendkívüli állapotot, Kansasban pedig 11 ezren maradtak áram nélkül, vasárnap ketten meghaltak és 39-en megsebesültek.

Utazás a Tornádó-folyosón.

A Világ vezető “tornádó régiója” az észak-déli irányban nyitott, a Mexikói-öböltől Kanada déli részéig terjedő hatalmas “folyosó”, az ún. Tornádó-völgy (Tornado Alley). Itt találkoznak a hideg poláris légtömegek a Mexikói-öböl felől érkező meleg légtömegekkel. A Tornádó-völgy mellett Floridában ill. a Mexikói-öböl mentén is jellemzőek a gyakori tornádók, ez a terület az ún. Dixie Alley nevet viseli (itt késő ősszel jellemzőek a tornádók). Az amerikai Prérin és a Nagy-síkságon fordul elő a legtöbb tornádó Földünkön. Amerikában több mint 1000, a második helyezett Kanadában 100 körüli tornádót figyelnek meg évente. Leggyakoribb előfordulásuk késő tavasztól kora őszig jellemző. Az Amerikai Oceanográfiai és Légkörkutató Intézet (NOAA) szerint az Egyesült Államokban évente átlagosan 70 halálos áldozatot és 1500 személyi sérülést okoznak tornádók.

Ezen a tornádó úton fekszik az oklahomai Moore is.

Egy ilyen vagy ehhez hasonló természeti csapás esetén rendszeresen felmerül a kérdés: Vajon milyen szerepet játszik az eseményekben a klímaváltozás?

Tudósok szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni a szélsőséges időjárási események (ha ezek akár fokozottabban is jelentkeznek, mint a múltban) és a klímaváltozás közötti összefüggést. Egy évvel ezelőtti bejegyzésemben (Tornádók és klímaváltozás Magyarországon) már idéztem Anthony Del Genio, a NASA New York-i űrkutató intézete munkatársának 2008-as kijelentését: „Még ha az idén újabb rekordok dőlnek is meg, nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy ez a klímaváltozás előjele, ahogy egy sportolót sem ítélhetünk meg az első versenyén nyújtott teljesítménye alapján.”

Tehát hosszú időnek kell ahhoz eltelnie, hogy kétséget kizáróan meggyőződhessünk egy-egy időjárási katasztrófa és a változó éghajlat közötti összefüggésről. Addig is marad az alkalmazkodás és a védekezés, bár egy EF 4-es vagy EF 5-ös tornádó pusztítását bajosan lehet kivédeni.

Források:

http://www.ncdc.noaa.gov/oa/climate/severeweather/tornadoes.html

http://edition.cnn.com/2013/05/21/us/severe-weather/index.html?hpt=hp_t1

http://edition.cnn.com/2013/05/20/us/oklahoma-tornado-developments

http://www.noaawatch.gov/themes/severe.php

http://www.fema.gov/news-release/2013/05/21/president-declares-disaster-oklahoma

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-22604251

http://www.newscientist.com/article/mg19926671.800-is-climate-change-causing-an-upsurge-in-us-tornadoes.html

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/05/21/16/Oklahomai_tornado_feleannyi_az_aldozat.aspx

http://www.origo.hu/idojaras/20130521-mennyire-kiveteles-a-moore-i-tornado-katasztrofa-forgoszel-erosseg-sebesseg-szelesseg-fujita-skala.html

http://www.origo.hu/nagyvilag/20130520-ket-iskolat-is-letarolt-a-tornado-az-amerikai-oklahoma-city.html

http://www.origo.hu/nagyvilag/20130520-tornadok-tucatjai-pusztitanak-az-usaban.html

Tornádók és klímaváltozás Magyarországon


Képek és ábrák forrásai:

http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1305/Hal_l20135217104/gallery.xml&rovat=tudomany#/ajanlo

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-22604251

http://www.ncdc.noaa.gov/oa/climate/severeweather/tornadoes.html

http://www.wunderground.com/tornado/

http://www.severe-weather-fan.com/location-of-tornado-alley.html

http://edition.cnn.com/2013/05/21/us/severe-weather/index.html?hpt=hp_t1


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.