Főoldal » Halottak napján is éljen a Természet!

Halottak napján is éljen a Természet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit is ünnepelünk november elején? A hosszú hétvégén 2 ünnep is lesz egymás után, ezeket sokan összekeverik egymással.

November 1. piros betűvel van a naptárban, munkaszüneti nap, Mindenszentek ünnepe. Egyházi eredetű ünnep, azokat a szenteket ünnepli ilyenkor a katolikus egyház, akiknek nincs saját névünnepük.

November 2. a Halottak Napja, ez nincs piros betűvel, de mégis fontosnak tartják az emberek, ilyenkor mindenki temetőbe megy, mindenki virágot visz a rokonai sírjára, és mindenki a halálra és elhunyt hozzátartozóira gondol.

Meg kell még említeni, hogy október 31-én, Mindenszentek előestéjén van a nálunk is terjedőben lévő, az angol nyelvű országokból eredő Halloween, ami ott egy játékos, ijesztgetős, szellemjárásos ünnep és semmi köze a magyar Halottak Napjához.

A Halottak Napja és a Mindenszentek tehát 2 külön ünnep, mégis sokan hiszik azt, hogy a Halottak Napja a munkaszüneti nap, pedig nem az, hanem a Mindenszentek!

A Halottak Napja a halálról, az elmúlásról szól. Az őszről, a lombhullásról amúgy is sokaknak ez jut eszébe, pedig a színes levelű fák látványa nagyon szép. És talán a halál, az elmúlás sem olyan rossz, mint amilyennek mi, élők hisszük. Nem tudhatjuk. Talán csak mi tulajdonítunk nagy fontosságot, csak nekünk élőknek nem mindegy, hogy ki halt meg. Sok embernek annyira nem mindegy, hogy ezen a napon mindig kimennek a temetőbe, koszorút, virágot tesznek a sírra, gyertyát gyújtanak és mindig nagyon szomorúak. Persze a vágott virág elhervad, a koszorú elkorhad, megfonnyad, a gyertya meg kialszik. És itt kap szót a környezetvédelem. Hogyan lehet zölden megemlékezni Halottak Napjáról?

Vágott virág helyett a művirág sem igazi megoldás, mert a műanyag gyártásához sok nyersanyagot, energiát kell felhasználni, sok melléktermék, hulladék keletkezik, és művirágból is minden évben másik kell, mert eltöri a szél vagy ellopják…

Talán a legjobb megodás azoknak, akiknek fontos ilyenkor kimenni a temetőbe, a gyökeres, élő virág, amit a sírra lehet ültetni és tavasszal kihajt. Persze csak akkor, ha nincs lebetonozva a sír. De olyankor is vihetünk rá télálló cserepes virágot, ami tavaszra szép lesz.

Fontos, hogy akár igazi, akár mű, akár vágott, akár cserepes virágot viszünk, az semmiképpen ne legyen becsomagolva, mert a csomagolásból csak hulladék lesz. Sok felesleges hulladék.

A sír megközelítése is fontos: ne gépkocsival, hanem gyalog, kerékpárral, vagy tömegközlekedéssel utazzunk, akár hosszabb távon is. Megfelelő szervezéssel sok környezetszennyezést (és útiköltséget) elkerülhetünk. A tőlünk távol, de egymáshoz közel eltemetett rokonok sírját lehetőleg egyszerre látogassuk meg, ne tegyük meg kétszer az utat!

Fontos még, hogy a sírra az élő vagy cserepes virágon kívül ne tegyünk semmit, még gyertyát sem, hogy ne hagyjunk magunk után hulladékokat a temetőnben! Vagy ha gyertyát gyújtunk, akkor várjuk meg, míg leég és vigyük haza! De ha több rokon sírját is meglátogatjuk, akkor nem is kell megvárni, hogy leégjen, mindenkinél ég néhány percet, akkor egy gyrtya is elég, ezzel is pénzt és időt takarítunk meg, és nem keletkezik annyi gyertyacsonk, amit úgyis csak kidobnánk.

Ha ezeket a zöld tanácsokat megfogadjuk, akkor halottak napján is élhet a Természet.

Kép: http://m.blog.hu/ov/ovisvilag/image/gyertya.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.