Főoldal » Házhoz jön a lomtalanítás

Házhoz jön a lomtalanítás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. idén már nem szervez lomtalanítást Veszprémben. Régebben (hosszú évek óta, egészen tavalyig) tavaszi és őszi lomtalanítás is volt, amikor mindenki levihette a feleslegessé vált tárgyakat az utcára, a szemetesek mellé, és a VKSz térítésmentesen elszállította a hulladékokat. (A térítésmentesség valószínűleg csak látszólagos, biztosan ezt is beleszámították az éves hulladékszállítási díjba, de a hulladékszállítási díjon felül a lakosságnak nem került külön pénzbe ez az évente 2-szer megrendezett akció.)

Ez egy egyszerű, problémamentes és ingyenes megoldás volt a lakosság számára, hogy minden erőfeszítés nélkül megszabaduljanak a hulladékoktól. Csak volt két komoly hátránya. Az egyik az, hogy napokig úgy nézett ki az utca, mint a vezérképen. Tele volt hulladékkal. És Veszprémben mindig fúj a szél… A másik az, hogy az arra járók bizony gyakran széttúrták a hulladékot, amikor értékeket kerestek benne. Volt is benne érték. Pl. ha valaki kidobott egy törött lábú széket, más még kiszedhette a lomok közül, pótolhatta a széklábat és még évekig ülhetett a széken. De nem csak a bútorokat, hanem a háztartási gépeket is vitték. Ha másra nem volt jó, akkor eladták alkatrésznek vagy színesfémnek. De nincs is azzal semmi baj, ha más elviszi ezeket az értékeket (ez az újrahasználat egyik sajátos módja, a legjobb hulladékgazdálkodási módszerek egyike, és talán jogilag sincs vele gond, mert aki kidobta ezeket a tárgyakat, az a kidobás által lemondott róluk), csak az a baj, hogy a többi hulladék ott marad, és sokkal rendezetlenebbül marad ott, mint ahogy lerakták. Így könnyebben elfújja a szél, és nagyobb terület marad szemetes. Látványnak is borzalmas, és elvinni is nehezebb.

Ezeket a problémákat oldja meg a házhoz menő lomtalanítás. A lényege: minden évben április 1. és október 31. között bárki betelefonálhat a VKSz-nek (természetesen csak Veszprémben és környékén, a szolgáltató területén) és kérheti a hulladékai ingyenes elszállítását. A lomok között keresgélők sajnos rosszul járnak, mert így nem jut nekik semmi, a VKSz-nek is több szervezéssel jár a hulladékok elszállítása (elképzelhető, hogy egy 120 lakásos társasházhoz 120-szor kell kivonulni, ha minden lakó külön kéri a lomtalanítást), de a lakosság nincs időponthoz kötve, mindenki akkor dobja ki a feleslegessé vált tárgyakat, amikor akarja (nem kell őrizni a következő lomtalanításig), és tisztább marad az utca, nem fújja a hulladékot a szél. A hulladék így is hasznosul, anélkül, hogy bárki széttúrná, mert az elszállított hulladékot a VKSz szétválogatja és hasznosításra továbbküldi, amit lehet. Ez a rendszer már több városban bevált, most Veszprémben is bevezetik.

Újítás, hogy építési törmeléket nem lehet kitenni (ehhez konténert kell bérelni, pénzért), és a veszélyes hulladékokat sem ilyenkor szállítják el (de új szolgáltatásként évente egyszer azt is ingyen elviszik mindenkitől, házhoz menő szállítás keretében, és az is megmarad, hogy 1 köbméterig mindenféle hulladékot leadhatunk ingyen a hulladékudvarban, akár még veszélyes hulladékot is).

A házhoz menő lomtalanítás során a nagy darabos, nem veszélyes hulladékokat viszik el. A kisebb hulladékokat érdemes inkább szelektíven gyűjteni. (Magyarországon a szelektív gyűjtés Veszprémben kezdődött.) Cikksorozatom következő részeiben a szelektív gyűjtésről írok a veszprémi gyűjtőszigetek fajtái szerint haladva (de kitérek más, a városunkból hiányzó gyűjtőedényekre is), majd ez után a háztartásban keletkező veszélyes hulladékokkal foglalkozom a leggyakoribb fajták szerint.

További tájékoztatás a házhoz menő lomtalanításról a VKSz honlapján ebben a felhívásban, és ebben a cikkben olvasható.

Kép: http://www.vkszrt.hu/media/hirek/big/LomiJPG.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.