Főoldal » Házhoz jött a környezetvédelem

Házhoz jött a környezetvédelem

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vagyis házhoz jött a szelektív hulladékgyűjtés a fővárosi lakosokhoz.

A meglévő két szürke kuka mellé kaptunk még kettő sötétkéket. Az egyik, a papíros kék fedelű, a másik a műanyag és fém hulladék gyűjtésére szolgáló a sárga fedelű.

Ne gondoljátok ám, hogy ezért egy kalap pénzt kellett fizetnünk, mert NEM! A rendes, kommunális hulladékgyűjtés keretében ide tette az FKF Zrt, és üríteni is fogják rendszeresen!

Tettek azért, hogy én és társaim kényelmesen lehessek környezetvédő. Ne kelljen a 330 lépést megtennem a szelektív szigetig.

http://www.koztegy.hu/files/forum2012/KlugLajos.pdf

 Természetesen magammal kezdtem a szigorú rend bevezetését: két héttel a kukák megérkezése előtt rendszeresítettem egy papír ( kék fedelűJ) és egy műanyag/fém ( sárga fedelűJ) reklám szatyrot, hogy majd legyen mit elhelyeznem az új kukába.

Első felfedezés: nem tudom pontosan, hogy mit hova kell tennem. Ugyanis a tejes és gyümölcsleves dobozokról azt írják a hírek, hogy a „jelzésnek megfelelő” kukába kell tenni…na erre varrjál gombot. Tehát kiderítettem, hogy jelen esetben a papíros kuka a jó döntés. Számos kérdésemmel kerestem az ügyfélszolgálatot, nehogy rossz helyre tegyem a cuccot. Szomorú felfedezésem volt, hogy rengeteg boltban vásárolt csomagolási hulladék nem gyűjthető szelektíven, hanem megy a lakossági hulladékos zöld kukába.

Vannak a szelektív kukák között olyanok, ahova nem dobhatók pl. a joghurtos dobozok….ebben a rendszerben a sárga fedelű kukába, műanyagba kell dobni. Persze ki kell mosni előtte. Ezt megoldottam, mert a mosogatóvízben elég egyszerűen átöblíteni.

( A tejes dobozt jobban utálom kiöblíteni, mert ahhoz friss ivóvizet kell használnom.)

Tehát a tapasztalataim nem használhatók országosan, mert a gyűjtés rendszerétől függ, hogy melyik szelektív kuka tartalmát milyen feldolgozóba viszik. ( Gyanítom, hogy nem mindenki néz ennek utána…)

Ezeket a dobozokat eddig nem gyűjtöttem szelektíven, csak a PET palackot vittem a szelektív szigetre. Azt hittem az általam elfogyasztott tej és gyümölcslé és joghurtos pohár nem jelentős mennyiség. Kiderült, hogy jelentős! Többet eszem, mint gondoltam!

A papírosba eddig csak a néha vásárolt napilapok kerültek és a nagy tételben hozzánk bedobott reklám újságok. Most az apróbb-nagyobb papírdobozokat, tejes gyümölcsleves Tetra Pack dobozokkal megspékelve ez is jelentős tétellé nőtte ki magát.

Egy hét alatt a házunkban ( 12 fő) 240 l-es műanyagos  tartálya púposan megtelt! Na igen: a legnagyobb palack termelő család sem viszi már a szelektív szigetre a PET palackokat. Laposra tapossák ugyan, de kirúgja magát. A joghurtos dobozokat sem dugdossa mindenki egybe, hogy kis helyen elférjenek. ( Én is Párizsban tanultam meg ezt (1992-ben!). A háziak szóltak, hogy mindent nagyon pici helyre kell összenyomni, mert nagyon drága a szemétszállítás díja és köbméterre megy. Kimostuk hát a joghurtos dobozokat és szorgalmasan egymásba dugdostuk őket.)

A mosogatás sem erőssége mindenkinek: a kávés poharakban bizony benne maradt a kávé. ( Na de hogy kerül ide kávés pohár? Nem hiszem, hogy valakinek otthon kávé automatája van. Inkább a szomszéd ház irodája is ide szállítja a szemetet?!

Ennyit a személyes kalandjaimról ( ma sem tudom, hogy a vajas dobozt miért nem lehet beledobni a műanyag gyűjtő tartályba? Azért mert nem lehet kimosni vagy az anyaga nem alkalmas újra feldolgozásra. Nem ugyanolyan anyagból van, mint a joghurtos pohár? És akkor mi a helyzet az ételkiszállítós dobozokkal?

DE ezek részletkérdések ahhoz képest, amiért ezt a kalandot megosztom veletek.

Ugyanis a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt az Új Széchenyi terv keretében díjmentesen biztosítja ezt a lehetőséget a főváros lakosságának. 2015-re fejeződik a teljes körű, házhoz menő szelektív gyűjtés. 83 ezer db 240 literes tartályt kapnak a lakóközösségek és 320 ezer db-ot a családi házas környezetben élők ( 120 l).
Fantasztikusan nagy munka! Rengeteg pénzért, de hulladék hegyek kerülhetnek újrahasznosításra. Figyelni fogom a híradásokat, hátha megtudom, mennyi papírt és fémet, műanyagot gyűjtöttünk így össze/külön, amiért nem kell újabb fákat kivágni és újabb fémeket, műanyagokat előállítani.
Tudom én, hogy a szállítás, gyűjtés, válogatás, újra feldolgozás is energia igényes és az lenne a megoldás, ha kevesebb hulladékot termelnénk… de már ez is nagy lépés előre. Sőt! Óriási lépés. Lehet, hogy sokan lesznek, akik így szembesülnek azzal, hogy mennyi ásványvizes palackot vásárolnak és inkább egy víztisztító berendezésbe fektetik a pénzüket.

Jogos a kérdés: Mi lesz a 903 szelektív szigettel? Áttekintik a kihasználtságukat és a jelenlegi ( sokszor autóval megközelíthetetlen helyen álló) szelektíveket forgalmasabb csomópontokba és kereskedelmi központok közelébe telepítik, az üveg gyűjtésére viszont ezentúl is ezeket tudjuk igénybe venni.

A nagy hulladéktermelők számára is megmarad a 15 hulladékudvar.

Az FKF honlapján kiváló hulladék ABC-t is találtam. Érdemes tanulmányozni.

Szerintem a legjobb olvasmány e témában:

http://www.szelektiv.hu/hir.969.mit_dobjak_a_papirgyujtobe

Itt olvasható, hogy melyik városban hova kerüljön az italos karton:

http://www.iksznet.hu/index.php?article_id=91

Ez utóbbi az IKSZ honlapja! Nagyon sok érdekesség található itt az italos kartonokról.

Remélem, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtés sokkal hatékonyabb lesz, mint a szegény, megcsúfolt, rosszul használt szelektív szigetek voltak.

Remélem, hogy ide fejlődik a lakosság gondolkodása is, és a nagy többség belátja, hogy tennie is kell valamit az élhető városért, országért, FÖLDért.

Remélem, hogy az oly hőn áhított szemléletváltozást hozza el ez a lehetőség mindannyiunknak.

Most jó lenne újra vetíteni a régebben játszott társadalmi célú reklámokat, melyeket az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség készített:

http://www.youtube.com/watch?v=8QxfBUus4hs Műanyag

http://www.youtube.com/watch?v=VCPr8AtKpHA Papír

Minden megvan hát a sikerhez!

Most mi jövünk, a lakosság! Azok az emberek, akik eddig a galéria tanúsága szerint semmilyen különbséget nem tettünk hulladék és szemét között. ( A fotókat mindig magam készítem!!!)

Mi, akik között már az is erénynek számított, ha a kukát használjuk és nem csak úgy eldobáljuk, ahol fölöslegessé válik.

De én az FKF Zrt-vel vagyok!

Meg a FÖLDDEL és a vezérképen járdát takarító nénivel.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.