Főoldal » Háztáji trükkök a fűtés energiaigényének csökkentésére

Háztáji trükkök a fűtés energiaigényének csökkentésére

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legutóbbi bejegyzésben a lakás hűtéséről esett szó; most ennek a cikknek a párjaként, a fűtéshez adok néhány tippet. Ugyan tudom, hogy ennek a szezonja még messze van, de egyrészt a rend a lelke mindennek, másrészt néhány trükk azért igényel kisebb beruházásokat, amiket jobb a fűtési szezon kezdete előtt megtenni.A legkönnyebben úgy tudunk egyszerre spórolni a költségeinken és a óvni a környezetet, ha csökkentjük az energiafogyasztást. Számos háztartási praktika létezik, amivel azonnal és egyszerűen spórolhatunk a fűtésen vagy a villanyfogyasztáson anélkül, hogy kellemetlenségeket kellene elszenvedünk. A megtakarítás tételenként nem lesz ugyan túl nagy, de ha a sok kicsit összeadjuk, elég jelentős spórolás jön össze.

Ha nem tartózkodunk a lakásban vagy éppen alszunk, érdemes lejjebb csavarni a fűtést, még ha csak pár óráról van szó, ugyanis ez egy komoly spórolási lehetőség: a lakás hőmérsékletének minden 1 °C-nyi csökkentése nagyjából 6%-kal csökkenti a fűtés energiafogyasztását. Ennek oka, hogy minél nagyobb a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, annál nagyobb a kiáramló hő mennyisége, a veszteség (tudományosabban: a hőveszteség egyenes arányoságban áll a fal két oldalán lévő hőmérséklet-különbséggel). Ez a módszer minden ellenkező hiedelem ellenére biztos sikerrel kecsegtet. Ma már kaphatóak olyan termosztátok, amelyek előre programozhatóan állítgatják a fűtést, hogy mire az ember hazaér a munkából, már meleg legyen, reggel induláskor pedig ne felejtse el letekerni a fűtést. A különböző helyiségek fűtése helyiségenként is szabályozható, ennek a jelentőségéről sem szabad megfeledkezni.

Fűtés szempontjából fájdalmas veszteség a nyílászáróknál távozó hő. Ezt könnyen csökkenthetjük, ha napnyugtakor lehúzzuk a redőnyt, behúzzuk a vastag sötétítő függönyt, hiszen ezek úgy működnek, mintha még egy réteg szigetelés lenne az ablak előtt. A nyílászárók réseinek eltömése párnával, papírral régóta bevált gyakorlat, ha az ingatlan régebbi építésű és az ablakok rossz állapotban vannak, érdemes lehet visszatérni rá. Figyelni kell arra is, hogy a radiátorok ne legyenek letakarva és ne pakoljunk elé semmit, hogy a meleg levegő szabadon áramolhasson a lakásban.

A szellőztetés télen is elkerülhetetlen, főleg a lakásban lévő fűtőberendezés esetén. Szellőztetéskor kapcsoljuk le a fűtést, hogy a termosztát ne kapcsoljon be közben és csináljunk kereszthuzatot 5-10 percre. Egy ilyen gyors szellőztetés alatt a falak nem hűlnek le, így hamar visszamelegítik a friss levegőt.

Sok szó esik a hőtükör-fóliáról a sajtóban, ami egy  a radiátor és a fal közé helyezett alumínium-fólia, mely azt a célt szolgálja, hogy a radiátor által a fal felé sugárzott hő egy részét visszatereli a szoba belseje felé. Kétségkívül, gyenge szigetelésű épületeknél ez a megoldás is hoz megtakarítást a konyhára; az épület leszigetelését azonban nem helyettesíti.

Azonban, ha igazán komoly megtakarításokat szeretnénk elérni, legjobban a lakás korszerűsítése (szigetelés, nyílászárócsere, a fűtési- és szellőztetőrendszer korszerűsítése) révén tehetjük meg. Ezt azonban semmiképp sem ajánlott saját kútfőből, energetikei szakvélemény vagy energiatanúsítvány készíttetése nélkül elkezdeni. Elég sokan jártak már pórul amiatt, hogy valami sajtóhíren fellelkesülve többszázezer forintot költöttek el a fűtési-szigetelési rendszer egy olyan pontját történő beavatkozásra, amelyik pont abban az adott épületben igazából korábban is jónak számított; nem is térült meg a bekerülési költség.

(Vezérkép forrása: http://www.egymozdulat.hu/pages.php?aid=6&pID=3)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.