Főoldal » Háztáji trükkök a melegvíz-előállítás és világítás energiaszükségletének csökkentésére

Háztáji trükkök a melegvíz-előállítás és világítás energiaszükségletének csökkentésére

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az épületek energiafogyasztásával foglalkozó posztjaim sora nem lenne teljes, ha nem emlékeznék meg, még ha csak röviden is, a melegvíz-előállítás hőigényéről és egyúttal a víztakarékosságról is.
Az épület energiafogyasztásának a fűtés utáni második legnagyobb összetevője a melegvíz-előállítás, amely így a rezsiből is jelentősen kiveszi a részét. A háztartási melegvízzel kapcsolatos energia-veszteség csökkentése mindannyiunk és a környezetünk közös érdeke.
Ezen a téren könnyen megtakarítást érhetünk el, ha a kád teletöltése helyett zuhanyzunk. Figyelni kell rá, hogy mosogatás, fogmosás stb. közben csak akkor folyjon a víz, amikor tényleg szükséges, ne folyamatosan. Nagyon hasznos, ha a csapokat, zuhanyokat a víznyomást szabályozó perlátorral szereljük fel, ami pár száz forintos költséggel beszerezhető. Hasonlóképpen, a hagyományos csaptelepek helyett érdemes egykaros keverő-csaptelepesre váltani, hiszen így nem megy el annyi idő azzal kísérletezve, hogy beállítsuk a megfelelő hőfokot. Ezek a megoldások természetesen a vízmelegítéshez szükséges energia mellett a vízfogyasztást is csökkentik, így a vízszámla legalább egyharmada megspórolható (víztakarékos, önelzáró vécétartály beépítésével akár még több is).
Nem szabad elhanyagolni a rendszer állandó karbantartását sem, hiszen a felgyülemlő vízkő rontja a vízmelegítő hatásfokát. A vízmelegítő készüléken a melegvíz hőmérsékletét fölösleges 65°C fölé állítani, ezzel is nagy spórolás érhető el.

A világítás kérdéskörében elsőként a lustaságot kell legyőzni magunkban. Nem szabad elhanyagolni a villany lekapcsolását, ha kimegyünk a helyiségből; a világítás ugyanis több áramozt fogyaszt, mint gondolnánk.  A fel-le kapcsolgatás nem rontja érdemben az égő élettartamát, kivéve az energiatakarékos izzóknál, így olyan helyen, ahol sokat kell fel-le kapcsolgatni a villanyt, inkább LED-es lámpát érdemes használni.  Mindenhol máshol érdemes lecserélni az izzókat energiatakarékosra, azok nagyjából harmadannyit fogyasztanak és ma már a szmeet is kímélik, valamint nem csak hideg fehér, hanem meleg sárgás színben is kaphatóak. Végül, de nem utolsósorban, azt kell átgondolni, hogy valóban szüksgées-e annyi világítótest a helyiségbe, mint amennyivel rendelkezünk; ha nem, nyugodtan csavarjunk ki egy-két izzót.

(Vezérkép forrása: http://www.osszefogaslakszov.hu/tajekoztato.php )

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.