Főoldal » Helyben vedd meg!

Helyben vedd meg!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nekem első olvasásra a “Keresd a helyit!” kampányhoz hasonlít, ami az húsok terjesztésében, azaz inkább a hungaricumok elterjedését segíti elő. Jó olvasást!

Miért autózol messzire friss zöldségért, egy csokor virágért vagy egy tollbetétért? Helyben vedd meg! Élj, közlekedj és vásárolj aktívan! Ha vásárlásaidat kerékpárral, vagy gyalogosan végzed, megspórolod a benzinpénzt és az autózás egyéb velejáró költségeit, a környezetet sem szennyezed, teszel egészségedért, és mindezek mellett támogatod a helyi kereskedelmet is.

Ez az üzenete a Magyar Kerékpárosklub Helyben vedd meg! kampányának, melynek népszerűsítésére utcai akciókat rendez, együttműködve több budapesti önkormányzattal.

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a rendszeresen autóval, nagy bevásárlóközpontokban történő vásárlások nem csak a vásárlóknak kerülnek többe, hanem tönkreteszik a lokális kereskedelmet és szolgáltatóipart, valamint indokolatlanul nagy terhet jelentenek a környezetnek is. Mit javasolunk kampányunkban?
• Élj, közlekedj és vásárolj aktívan! Ha vásárlásaidat kerékpárral, vagy gyalogosan végzed, megspórolod a benzinpénzt és az autózás egyéb velejáró költségeit (parkolás, amortizáció stb.), emellett a környezetet sem szennyezed, és teszel egészségedért is.
• Gondolkodj helyben! A lakóhelyedtől távol eső kereskedelmi központok helyett próbáld ki a helyi üzleteket, ahol nem csak élelmiszert, hanem ruhát, villanykörtét, tollbetétet és minden mást megtalálsz, vásárlásaidhoz még csak utaznod sem kell!
• Számolj utána, vásárolj tudatosan! Ha kiszámolod, hogy az alkalmi nagybevásárlások során mennyi felesleges dolgot megveszel, akkor még jobban megéri a napi szükségleteidnek megfelelő mennyiségű, friss áru helyi beszerzése.
• Válaszd a mosolyt! A helyi kereskedők mindent megtesznek azért, hogy visszatérj hozzájuk, így a friss áruk, a kedvező árak mellett egy jó beszélgetést, egy kedves mosolyt is kaphatsz tőlük, nap mint nap. Ne feledd, vásárlásaiddal a helyi közösséget támogatod, melynek te is része vagy.

Kampányunk keretében korábban közel 100 üzlet bevonásával pontgyűjtő akciót szerveztünk Zuglóban, most különleges utcai rendezvényeken, piknikekre hívjuk a rendezvények környékén lakókat.
Az első piknikre 2012. május 5-én került sor Újbudán, a másodikat Sashalmon, a piac szomszédságában rendeztük meg. Az érdeklődők kipróbálhatták azt a látványos interaktív játékot, aminek segítségével „elkerékpározhattak” a helyi boltokba, megnézhették, hogy mennyit spórolnak az aktív közlekedési mód választásával.
A látogatók a játék mellet megismerkedhetek a kitelepülő helyi kereskedőkkel, termékeikkel. Számos program várta az érdeklődőket:
• interaktív kerékpáros játék gyerekeknek és felnőtteknek ajándékokkal és értékes nyereményekkel;
• kerékpáros akadálypálya, kvíz, puzzle, szerencsekerék;
• bringakonyha: hozd el a kerékpárod és megjavítjuk!;
• kreatív gyermekfoglalkozások
• Kertváros Kártya bemutatása,
• sajt, kolbász és pálinka kóstolás, büfé
A kerület Önkormányzata a résztvevők között ajándékokat sorsolt ki. A kampányban résztvevő kereskedők kedvezményekkel, kisebb ajándékokkal várták az érdeklődőket. Az eseményt Kovács Péter polgármester nyitotta meg, a nyeremények kisorsolásában részt vett Kovács Rajmund, a kerület alpolgármestere is.
A Helyben vedd meg! pikniksorozat további állomásai Budapest 3., 13., 17. és 14. kerületében lesznek. A májusban és júniusban szervezett akciók minden kerületben az önkormányzatokkal együttműködésben valósulnak meg.

Forrás: www.greenfo.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.