Főoldal » hernyóbölcső…

hernyóbölcső…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nyugati – Mecsekben Bakonya felett erdő – mező határán bandukoltam ma a déli órákban, amikor az erdőszéli sűrű bózotóson egy roppant figyelemre méltó dolgot találtam. Egy kb. tenyérnyi hernyóbölcsőt. Remek fotóstéma, gondoltam és készítettem is róla pár közelit. Persze eszembe jutott, hogy kb. három hete, már láttam és leképeztem egy ilyen jelenséget, de azon még csak apró fekete valamik voltak, az itt már szinte hemzsegő hernyók. Itthon aztán rákerestem, hogy mi is ez?

Az amerikai fehér szövőlepke egy jókora hernyófészke került elém, ami bizony roppant kártékony rovar.

Amerika északi tájairól került hozzánk az 1930- as években- innen a neve is. A kártevő laza, barna szövésű gubóban, báb alakban telel át kérgek nyílásaiban, oszloprepedésekben és egyéb, számára kedvező és védett helyeken. A meleg és száraz időjárást kedveli, ez kedvez elsősorban a szaporulat kialakulásában. Az amerikai fehér szövőlepke mezőgazdaságunk veszedelmes kártevője. Hazánkban alig van természetes ellensége, és a vegyszeres védekezés sem nagyon állít gátat a kártevőnek. Falánk hernyója 3 hét alatt saját súlyának több százszorosára növekszik.

Tavasszal a nőstény lepkék a levelek fonákjára rakják fehéres tojáscsomóikat, majd testük fehér szőrzetével befedik. A szürkészöld színárnyalatú szőrös hernyók laza szövésű fészket készítenek, amely az összeszőtt, hámozott levelek alapján könnyen észrevehető. A lárvák egy ideig együtt maradnak a hernyófészekben.  Először csak kikezdik, majd letarolják a leveleket, a puszta szár marad csak a növényeken.

Az amerikai fehér szövőlepkének két nemzedéke van. A második a népesebb, s ez okoz nagyobb kártételt. A kifejlett hernyók bábozódnak, majd a következő populáció lepkéi július hónaptól rajzanak. E tojásokból kifejlődött hernyók “brutálisabb” kárt tudnak okozni, mint elődeik. 

Hosszas kutatás után tudósaink felfedezték a szövőlepke hazai vírusos kórokozóját. A pálca alakú vírust Machai, Lovas és Szirmai kutatók által kidolgozott mikrobiológiai eljárással, a Filaxia Oltóanyag Termelő Intézetben szövőlepke hernyókon szaporítják. A vírussal fertőzött levelet a hernyók felfalják, szervezetükben a kórokozó elszaporodik, míg végül a hernyó kimúlik. Fertőzött testükbõl készül a por alapú permetezőszer. Az új eljárást egy szövőlepkékkel elárasztott 4 holdas gyümölcsösben próbálták ki először. Néhány nap alatt a hernyók elpusztultak, a fák lombja ép maradt. A vírusos permetezőszer előnye, hogy a szövőlepke hernyók közt járványt okoz, amely nemzedékeken át továbbterjed, de a hasznos rovarokra ártalmatlan.

Nagyon komoly dologról van itt szó kérem szépen. Ha ilyen hernyófészket észlelünk, feltétlenül távolítsuk azt el, és gondosan semmisítsük meg! 

A Megyei Kormányhivatalok  Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai felhívásokban figyelmeztetnek e veszedelmes kártevőre, mint itt ebben a felhívásban is! Közfelhívás amerikai fehér szövőlepke elleni védekezésre

felhasznált források:

A tudomány erejével [védekezés a fehér szövőlepke ellen]

Dancs István_helyilapok.hu

fotók: saját /saso_2012

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.