Főoldal » Hidrogén-termelés lepkeszárnyon

Hidrogén-termelés lepkeszárnyon

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nagyon érdekes ötlet! Jó olvasást!

A lepkeszárnyak új utakat mutathatnak a tiszta energia termelésben, különösen a hidrogén előállításában. A Sanghai Jiao Tong egyetem kutatói két fajta fekete szárnyú lepkét választottak ki modellnek.

Azt tapasztalták, ugyanis, hogy ezeknek a lepkéknek a szárnyai úgy működnek, mint természetes napelemek, mint valamiféle készülék, amely összegyűjti a nap fényét, ezért érdemes a tanulmányozásra és a lemásolására. Az eredmények, becslések szerint, ígéretesek, megduplázható velük a vízből és napfényből előállított hidrogén mennyisége. (Aiolus News) A napelemek igazi motorként működnek, amelyek összegyűjtik a napenergiát, hogy aztán a fotokatalizisben felhasználják a víznek elemeire, hidrogénre és oxigénre bontásában. Ezeknek a napelemeknek a megtervezésében a kutatók tanulmányozták a lepkék szárnyain található kis pikkelyeket, amelyeknek segítségével a lepkék, amelyek nem tudnak elegendő meleget generálni a saját metabolizmusukból, a hidegben is fenn tudják magukat tartani. Amikor a lepkék szárnyaikat széttárva melegednek a Napon, valójában ezek a pikkelyek gyűjtik össze a fényt és melegítik fel azt.

A kutatók elektro-mikroszkóppal vizsgálva látták, hogy a pikkelyek úgy helyezkednek el a lepkék szárnyain, mint a cserepek a háztetőn, kiemelkednek. Ezeket a struktúrákat utánozva készítették el a napelemeket titándioxidból és a platina nanorészecskéiből és ezek egyrészt úgy működnek, mint napfény gyűjtők, másrészt, mint fotokatalizátorok, amelyek a napfény segítségével szétválasztják a víz molekuláit hidrogénre és oxigénre, még hozzá kitűnő hozadékkal.

Forrás: www.alternativenergia.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.