Főoldal » Hill of Crosses

Hill of Crosses

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Észak- Litvániában  Šiauliai városától 12 km-re északra találunk egy különleges zarándoklati  helyet, melynek neve a Keresztek hegye. Pontos eredete bizonytalan, de úgy vélik, hogy az első keresztet Jurgaičiai helyezte el 1831-ben.

Évszázadokon során nem csak a kereszteket, hanem hatalmas feszületeket faragtak a Litván hazafiak, Szűz Mária szobrok, és több ezer apró képmások és rózsafüzéreket hordtak oda a katólikus zarándokok (többek között én is). A pontos száma a kereszteknek nem ismert, de becslések szerinte ez körülbelül 1990-ben 55.000, 2006-ban 100.000 körüli.

Litvániában a katolicizmus fenyegetésekkel szembesült, azért jött létre ez a hely, hogy jelentsen békét, kitartást a Litvánok számára. A felkelések között a családok nem találták meg az odaveszett szerettük testét, ezért szimbólumként helyeztek a hegyre keresztet. 1918-ban, Litvánia függetlenné vált.  Ez idő alatt a Litván lakosság használta a Hill Kereszteket, hogy imádkozzanak a békéért és a függetlenségi harcban elesettekért. 1944-1990 Litvánia Szovejtunió megszállása alá kertül, de a zarándokok a világ minden tájáról hozták a kereszteket. Ezzel mutatták ki a hűséget az eredeti értékrendszernek a vallásnak, amely örök érvényű. Ennek ellenére a Szovejtek keményen dolgoztak, hogy az újabb kereszteket eltávolítsák (buldózereket is bevetettek). Voltak olyan pletykák is, hogy a hatóságok azt tervezték, hogy a hegyet víz alá kerítsék úgy hogy a közeli Kulvė folyóra gátat építenek. 1993. szeptember 7.-én II. János Pál Pápa látogatást tett a Keresztek Hegyére, ahol kijelentette, hogy az a hely a béke, szeretet, remény és áldozatok hegye. 2000-ben Ferences remetességet nyitottak a közelben. A hegy jelenleg nincs joghatóság alatt, így az emberek szabadon vihetik és helyezhetik el keresztjeiket, ahogyan jónak látják.

Ez az írás a helyi lakosok elmondása alapján készült, melyet 3 hónapos Erasmus-program alatt hallottam.  Készült képeimet a galériában nézhetik meg sorszámozás nélkül. Magyarországi keresztet nem találtam, ezért egy rózsafüzért helyeztem egy Szűz Mária szoborra, ezennel mi is képviselve vagyunk Litvániában a Keresztek Hegyén.

KELLEMES HÚSVÉTOT MINDEN OLVASÓNAK!!!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.