Főoldal » Hírlevél, avagy amikor egy szolgáltató okosan él a lehetőségeivel.

Hírlevél, avagy amikor egy szolgáltató okosan él a lehetőségeivel.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Május vége – június eleje hangos volt itt Pécsen egy épülő környezetvédelmi beruházás kapcsán. Lakossági tiltakozás volt, felvonulással, közösségi oldalon hírdetéssel, lakossági fórummal. Pár cikkben hírt adtam ezekről én is, itt a Hétköznapok -ban – felsőfokon. Ezek sorrendben:  Akkor sem! Azért se! (?)  /  Csakazértse!     Mutogat rád…   /  Postavölgy megúszta…

Azóta mintha csönd lenne az ügy körül. A napokban kaptam a hulladékszállító cégtől a számlalevéllel együtt a Hírlevelet, amiből most egy tájékoztatást szeretnék szóról – szóra leírva közreadni. Nem BIOKOM reklámként adom közre, hanem csak úgy – mert így is lehet!  A hírlevél egyik írása tehát: 

Tények és tévhitek az épülő postavölgyi hulladékudvarral (szelektív gyüjtőhellyel) kapcsolatban. 

“Az elmúlt napokban a postavölgyi hulladékudvar építése kapcsán számos olyan médiamegjelenés és szórólap látott napvilágot, amelyek téves információkra épültek. Jelenleg nem a BIOKOM Kft. végzi a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program projektjeinek menedzsment-feladatait, de fontosnak érzi a hiteles, megbízható, szakmai tájékoztatást. Pécs MJV Önkormányzata kérte fel a BIOKOM Kft.-t, mint hulladékgazdálkodó szakcéget és a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Projekt során megvalósuló létesítmények leendő üzemeltetőjét, hogy segítsen az információhiány eloszlatásában, valamint a megfelelő tájékoztatásban. A legfontosabb információ, hogy nem szemétlerakó, nem hulladékátrakó épül a postavölgyi területen, hanem szelektív gyűjtőhely (hulladékudvar), amely egy rendezett, kulturált létesítmény, amelynek a működése nem jár por-, szag-, vagy zajártalommal. A lakossági hulladékudvarak (szelektív gyűjtőhelyek) létesítését megfelelő jogszabályok, rendeletek (A települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes műszaki szabályairól szóló 5/2002. (X.29.) KvVM rend.) szabályozzák, amelyek pontosan rögzítik, hogy milyen típusú anyagok kerülhetnek itt gyűjtésre, tárolásra és pontosan meghatározzák a gyűjtés körülményeit is. Bár nem cégünk feladata, de szakmai érintettségünk által régóta figyelemmel kísérjük a hulladékgazdálkodási beruházások tervezését és megvalósulását, így kijelenthetjük, hogy a létesítés mindenben az idevonatkozó előírásoknak megfelelően történt. Sőt, maga az eljárás többször is kiállta a hatósági vizsgálatot, hiszen a beruházás elhúzódása miatt kétszer kellett lefolytatni az építési engedélyeztetést. Mindkét esetben probléma nélkül, maximális rendben zajlott a folyamat, figyelembe véve mind a környezeti, mind a lakossági, mind az egyéb jellegű szempontokat is. Természetesen azokban, akik még nem találkoztak ilyen létesítménnyel, felmerülhetnek különböző negatív képzetek vagy aggályok, amelyek az illegális szemétlerakással összefüggő rossz tapasztalatokból származhatnak.

A hulladékudvarok (szelektív gyűjtőhelyek) éppen ebben tudnak segíteni, hiszen a BIOKOM Kft. 1998 óta üzemeltet Lakossági Hulladékudvart Pécsett, bármilyen negatív tapasztalat nélkül. Az elmúlt 13 év alatt közel 13000 fő érdeklődő fordult meg az Eperfás úti hulladékudvarban, beleértve több száz szakmai csoportot is. 

[token node title-raw]

A BIOKOM Kft. felajánlja azt, hogy akinek bármilyen ellenérzése van, az bármikor eljöhet az Eperfás út 3. szám alatti hulladékudvarba, megtekintheti, hogy működik és milyen környezeti hatása van egy ilyen létesitménynek. Az Eperfás út 3. alatti hulladékudvar, mint az összes többi hulladékudvar, a háztartásokban – tehát nem az iparban vagy a vállalkozásokban – képződött, előre válogatott, szelektíven gyűjtött hulladékokat (tehát nem a kommunális szemetet) fogadja be korlátozott mennyiségben, díjmentesen a helyi lakosságtól. A lakosságtól szelektív módon begyűjtött hulladékok csak átmeneti jelleggel, az összegyűjtés idejéig maradnak a hulladékudvarban, ezt követően hasznosítókhoz kerülnek. Egy másik hulladékudvar is sok éven át üzemelt a sűrűn lakott pécsi Kertvárosban (az Eszék utcában), amely gazdaságossági szempontok miatt került bezárásra. A lakosságtól még sokáig kaptunk olyan leveleket, amelyben hiányolták a hulladékudvart. Ugyanis egy hulladékudvar megnyitása sok előnnyel jár: kulturált és környezetbarát módon lehet megszabadulni a nem kívánt hulladékoktói, eltűnnek a városrészból a szennyező, illegális szeméthegyek, munkahelyek létesülnek, szelektálással kevesebb hulladékot kell kihelyezni a kommunális kukába – mindezt környezeti terhelés nélkül! A hulladékudvarok (szelektív gyüjtőhelyek) működésével Pécs városának lehetőségében áll felzárkóznia a sokszor emlegetett európai szinthez, valamint a létesítmények elősegítik a hazánk számára előírt visszagyűjtési mennyiségek megvalósulását. Magyarországon közel 50 hulladékudvar működik, több közülük bent a városban, közvetlenül bevásárló- és lakóépületek mellett. Postavölgy esetében a legközelebbi lakóépület több száz méterre található, nem a közvetlen környezetben. A hulladékudvarnak (a szelektív gyűjtőhelynek) pont az a lényege, hogy a lakosság számára elérhető távolságban legyen, ne kelljen messzire szállítani a szelektíven gyűjtött anyagokat, tehát megfelelő kényelmi szinttel tudjanak eleget tenni a környezettudatossági szempontoknak. A hulladékudvarok (szelektív gyűjtőhelyek) a környezet védelme érdekében jönnek létre, nem pedig ellene! Tájékoztatónkkal célunk a pécsi lakosság hiteles és szakmai informálása. Cégünk, a BIOKOM Kft. nyugodtan mer és vállal is garanciát arra – hiszen erre feljogosít ja az eddigi működése -, hogy a megvalósuló létesítményt is mindennemű probléma, zavaró hatás nélkül fogja tudni üzemeltetni. Bízunk abban, hogy azok, akiknek jelenleg ellenérzésük van a hulladékudvarokkal szemben, belátják, hogy ezek működésével a lakosság nagy többségének komfortérzetét és a szolgáltatás színvonalát lehet javítani – a környezetvédelem színvonalának emelésével együtt.”

[token node title-raw]

Azt gondolom ez egy roppant korrekt tájékoztatás, érthető és eléggé meggyőző is. Talán akihez ez eljut, és eddig ellenezte, mert nem tudta, hogy mi is épül ott Postavölgyben – vagy tudta, de <divatbólnemakarta> – remélhetőleg elgondolkodik azon, hogy bizony ezekre az udvarokra igenis szükség van. Mert a városlakó is termeli ezeket a “szemeteket” – talán sokkal intenzívebben, mint a falun élő…

(felhasznált fotók: pécsma ill BIOKOM facebook)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.