Főoldal » Hivatalos egyetértők:3. rész Fővárosi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal

Hivatalos egyetértők:3. rész Fővárosi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Egymást érik az örökségünket védő szervezetek. Oroszlánként védelmezik is….gondolnánk. Ők egyetértenek. Ezért kapják a fizetésüket, nem azért, hogy örökséget védjenek.

A két Fővárosi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal közül, az V. kerületi: Nem kifogásolja, sőt elfogadásra javasolja a VÉSZ-t.

Mintha az X faktorból kiszavazná a neki nem tetsző versenyzőt. Mehet a levesbe!

Horizontja a 395/2012. XII. 20. Kormányrendelet betűjének értelmezéséig terjed, önmagát azon belül értelmezi.

Ennek megfelelően meg is van elégedve a VÉSZ örökségvédelmi hatástanulmányával.

Mert gyerekkorából emlékszik az Állatkertben az Elefántházra,
[token node title-raw]
amiről szó esik a tanulmányban. Nem veszi észre, hogy időközben felnőtt, és érdemes lenne tágabb összefüggésekre is figyelnie. Hátha a nemzet örökségét képezi maga az Állatkert, maga a növényzet, a park.

Figyelmét odairányíthatná, hogy az Állatkert is BELE épült egy Városligetnek nevezett közparkba! A Városliget előbb volt, mint az Állatkert! És volt, van, ma is. 200 éves, a Világörökség részét képező Andrássy út környezetéhez tartozik. Országos Védelem alatt álló területről beszélünk!!!!!!!!!!!!!!! Megszoktuk, megszerettük, hogy a Ligetben van az Állatkert. De ő nem szokott meg minket, nem zavarja, ha eltűnik körülötte a Liget.

Különben is! A főváros településszerkezeti tervei szerint a Thököly úttól a Vágány utcáig, a Hermina úttól a Bajcsy- Zsilinszky útig műemléki védelem alatt áll. Nem építhető bele 7,5 méternél magasabb épület. Ki tudja mekkora lesz a BIODOM nevű nemtommi.

Valószínű nem sétált el az Állatkert előtt, hogy lássa a gondozatlan kerítést, az elhanyagolt pusztuló járdát, a Podmaniczky utcánál terjengő leírhatatlan bűzt….

[token node title-raw]

[token node title-raw]

Mindezekre a gondokra valóban az a megoldás, ha beépítjük az egészet, a maradékot behintjük sóval. És jelentjük, ha a csákány kifordít egy avarkori emléket. Nem az a baj, hogy az úttestet a főváros (nem) gondozza a járdát meg az Állatkert nem tartja tisztán. NEM! Az a baj, hogy nincs benne Biodom, meg Pannonpark, meg hamm bekaplak Vidámpark.

[token node title-raw]

Ha nem siralmas lenne, akár nevetheténk is rajta: EZ A VÁROSLIGET EGYETLEN VÉDETT FASORA!!!!!

[token node title-raw]

Zöld ajtó, zöld tető, zöld járda a régi bejáratnál a Dózsa György útnál.

Ismét kéretik nem elfelejteni, hogy kb. 300 méterre vagyunk a Gundel étteremtől és a Hősök terétől!!!

[token node title-raw]

De kikötései vannak….Kiköti, hogy mivel a Városliget régészeti lelőhelyek találhatók, építkezés előtt régészeti feltárást kell végezni. Jó móka. Mint a Kossuth téren! Kiemelt beruházás lévén, azonnal nekiestek, majd nagy volt a csodálkozás, amikor megtalálták az árokásó gépek a Parlament hűtőrendszerét, meg holttesteket… Itt is lesznek meglepetések, mert a kiemelt beruházások esetében minden eljárás olyan rövid, hogy sajnos a régészeti feltárásokra nincs idő. Mint ahogyan semmi másra sem. Gyors legyen és titkos.

Gyakran idézi a fenti jogszabályt, de ide citálja még a  2001. évi LXIV. Törvényt is, hogy a feltárás eredményeiről értesíteni kell a Történeti Múzeumot.

Értesítés tehát valószínű lesz. Ugye egy régészeti lelet feltárása nem árokásó géppel szokott történni. Ez a régészet modern kori megközelítése: Ha kibírt a föld alatt 2ezer évet, egy kis építkezés nem árthat neki.

De kérik, hogy velük folyamatosan egyeztessenek…Miről?!

Amikor a Vagyonkezelő teljes felhatalmazást kapott a Városligeti törvényben és a VÉSZ-ben arra, hogy akár az Eiffel tornyot is felépítheti a Ligetben és az Állatkertben.

Egyetért azzal, hogy letarolják a Ligetet, hogy üresen pusztuljon pár száz műemlék épület, csakhogy a Ligetben újakat építhessenek?

Egyetért azzal, hogy „majd egyszer, később döntsenek a Vajdahunyad vára és a Palme ház funkciójáról”?

Egyetért azzal, hogy ne a teljes fővárosban gondolkodjanak, hanem abból kiemelve, csak itt, csak most, csak ezekkel a szabályokkal beépítsék a Ligetet?

Hogy felfüggesszék a főváros hosszú távú településfejlesztési terveit?

Egyetért azzal, hogy bár a jogszabályok szerint az Fővárosi Állat-, és Növénykert hivatalosan 45% zöld felülettel kell rendelkezzen, ehelyett neki elég lesz 25, mert a NÖVÉNYKERT ugye az épületektől lesz zöld, nem a növényektől?!

Szánalmas és felháborító!

Szegény, szegény hivatal.

Szegény, Szegény főváros, akinek ilyen hivatal védelmezi az örökségét.

 Ehelyt kell megemlékeznünk a Fővárosi Állat és Növénykert NAGY EGYETÉRTŐ Igazgatójáról: Persányi MIklósról is. Ő is hivatásos egyetértő!

Neki is megköszönjük a jó gazdának ezt a gondosságát!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.