Főoldal » Hivatásos egyetértők 2. Örökségvédők (?)

Hivatásos egyetértők 2. Örökségvédők (?)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elfogadják a VÉSZ-t, de a szemüket rajta akarják tartani a folyamaton.

Minek? A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, Cselovszki Zoltán elnök, Szenczi Réka, Zsófia: Elfogadják a tervezetet, az építési engedélyezési eljárásban részt kívánnak venni.

Minek? Ha hozzájárultak ahhoz, hogy a világ első közparkját beépítsék…

– az ezt megtiltó jogszabályokat negligálják,

– a körülötte lévő műemléki jelentőségű területre tájba nem illő, a műemléki környezetet megsemmisítő épületeket emeljenek,

– a régészeti leletekről ne gondoskodjanak

kiemelt beruházásként gyorsított eljárással bonyolódjon az építkezés

– a vagyonkezelő korlátlan jogosítvánnyal rendelkezzen a Liget fölött….

Akkor vajon mi a fenének kell részt venniük az építési engedélyezési eljárásokban?

Forster Gyula eközben nagyobb fordulat számra kapcsolt a sírjában, hogy a nevét viseli egy ilyen „örökséggazdálkodás”, ráadásul “nemzeti”.

Mert ő több évtizeden keresztül volt a Műemlékek Országos Bizottságának elnöke (1895-től). Sok hazai műemlék helyreállításában és megmentésében volt része.

Véleményem szerint megcsúfolja az emlékét mindenki, aki úgy érti az örökséggazdálkodást, hogy a legrosszabb hagyományokat folytatja.

Nevezetesen: A Millennium idejét ideiglenesen (!) teleépítették a Ligetet…faépületekkel…..akkor építsük tele most is? Véglegesen és visszavonhatatlanul? Kőépületekkel?

Ezeket ugyan lebontották, de Rákosiék 1953-ban ide telepítették a Budapesti Ipari Vásárt, később a BNV-t…Sztálin szobrot…Felvonulási teret….letarolva ezzel a park jelentős részét.

1973-ban végre kipaterolták innen a Budapesti Nemzetközi Vásárt, mert alig 20 év alatt rájöttek, hogy részben tönkre teszi a Ligetet, részben a kiállítások számára sem megfelelő a hely.

Ma az az örökségvédelem, hogy folytatjuk Rákosi örökségét, hogy túlteszünk rajta. Rákosi ugyanis csak lebetonozta a Felvonulási teret, és egy Sztálin szoborral meg egy tribünnel fejlesztette. Akkor ezt a mi generációnknak úgy kell folytatnia, hogy ha már le van betonozva, építsünk rá 3 hatalmas épületet, alá pedig 3 mélygarázst?

A hibákból nem tanulunk, hanem megismételjük, sőt rálicitálunk…és ezt hívjuk örökséggazdálkodásnak?

Mert a magyarság öröksége a Pántlika bistro…. Rendben.
[token node title-raw]amely megmaradhat a világraszóló múzeumok árnyékában is, de nem érték egy ugyanolyan korú közpark az egykori 6 500 helyett már csak 4 000 fájával?

Érti ezt valaki?

Érték a Pajtaszínház teteje, amely évek óta a dodzsem tetejéül szolgált a Vidámparkban. Rendben. Akkora érték, hogy át kell helyezni, ha szükség van a helyére. Rendben.[token node title-raw]

Akkora érték, hogy CSAK és KIZÁRÓLAG a Városligetben, 700 négyzetméteres parkrészlet elpusztításával kaphat méltó helyet, aláépítve a régi színházat? ( + közművesítés) ( De kiemelni sem tudják a helyéről anélkül, hogy a körülötte lévő fák megmaradjanak!)

[token node title-raw]

CSAK a Városliget, a maga teljességében, mint a világ első tervezett közparkja nem érték?

Odateszik a Sörsátor helyére, ami a környéken lakóknak ugyanolyan kedves kiülős helye, mint a turistáknak? A zenehallgatóknak és a focirajongóknak is élmény? Itt is elpusztítva legalább annyi fát, mint a Vidámparkban?

[token node title-raw]

Mi kérünk elnézést Forster Gyula báró úr!

Bocsáss meg nekik! Nem tudják, hogy mit cselekszenek!

Mert nekem érték a családom nőtagjai által készített számos hímzés,

[token node title-raw]melynek akár helye is lehetne az új Néprajzi Múzeumban! Mert kell nagyobb hely ezeknek a kincseknek….de milyen jó lett volna, ha pl. nem hagyják leégni a Körönd csodálatos palotáját, hanem ott helyezik el az egyik gyűjteményt…hogy a többit ne is soroljam…..

De érték számomra és számunkra, városlakók számára az elődeink által ültetett több ezer fa is! [token node title-raw]
Nekünk. Városlakóknak, akik nem vettük fel Forster Gyula nevét. A nevünk elé és mögé se biggyesztettük, hogy nemzeti, mert természetes, hogy magyarok vagyunk. Magyarnak születtünk…..a lelkünkben hordozzuk ezt az érzést, nem a homlokunkon. Viseljük méltósággal a saját ősünk nevét. Nem csak mi akarunk rájuk büszkének lenni, hanem reméljük, hogy ők is büszkék ránk. Ott a túlvilágon. Mi NEM akarunk méltatlanná válni az ő nevükhöz, az örökségükhöz, a kezük és szellemük munkájához, emlékeihez, elveihez.

NEM! NEM kell beépíteni a Városligetet uraim! NEM! NEM kellett volna egyetérteniük! Hűségesnek kellett volna maradniuk a nevükhöz, a nemzeti örökséghez és a Városligethez!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.