Főoldal » Hogyan növeljük a beépített Városliget biológiai aktivitását?

Hogyan növeljük a beépített Városliget biológiai aktivitását?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szegény Papcsák polgármester úr! Módosító indítványt fog benyújtani a saját javaslatához, hogy semmiképpen ne csökkenhessen a Városliget zöld területi mutatója. ( a beépítés után)

Kérem, hogy aki ismeri a telefonszámát, sürgősen értesítse, hogy nem kell aggódnia! Sem neki, sem a beruházóknak! Régen megszületett az a kellemesen rugalmas jogszabály amit addig és úgy lehet csűrni-csavarni, hogy a jog is megmaradjon és a zöld felület se álljon a szuper beruházás útjában. Szóljanak neki, hogy a 2013. január. 1-vel módosított  9/2007. (IV. 3.) ÖTM rendelet értelmében némi osztás-sorzás árán bármi, és annak az ellenkezője is kiszámítható. Aludjon nyugodtan, mert ezt a kérdést egy közepes képességű nyolcadikos gyerek megoldja 20 perc alatt.

( Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium…jelenleg a Belügyminisztériumhoz tartozik! hahahahahaha)

Hogyan? Tessék vigyázni! A következő adatok a köznyugalom megzavarására alkalmas adatokat tartalmaznak! A biológiai aktivitás érték ( klorofill/zöld borítottság) két szám szorzatából adódik: Terület nagyság x a területre besorolás szerinti szorzószámával.

1. A terület nagyságát akkorára vesszük, amekkorára akarjuk.

2. A szorzószámokat pedig a Belügyminisztérium határozta meg. Sorjában:

1. Amikor kijelölték a Liget-Budapest területét, és visszaadják a zöldnek a Felvonulási/ Ötvenhatosok terét, máris nő a BA érték (zöld tetők formájában), de nő a terület és a zöld is…tényleg!

Nő akkor is, amikor a ’terület nagyságához’ hozzászámítjuk a Vágány utcát és a Szabolcs utcát is, ahol a múzeumok raktárai és iroda épületei lesznek.

Ha lebontják (végre) a romos Hungexpós épületeket, és azok helyére építenek valami zöld tetős épületet, az üdvözlendő és megmarad a zöld mivolta is.

A BA érték a zöld felület vastagságát nem mutatja. Tehát zöld felület mennyisége megmarad, ha ott nem óriás lombú fák, cserjék, gyep szinteződik, hanem csak frissen vetett fű és néhány facsemete lesz. (ha lesz és majd amikor lesz) [token node title-raw]

2. A BA érték számítására / emelésére alkalmas a terület elnevezése. Ha ugyanis sport és szabadidős/ egészségügyi intézményi/ kulturális központnak nevezik, az is szépen emeli az értékét….na és ki nevezi el? A Belügyminisztérium. Már megadta a szorzókat, és akkor változtatja meg, amikor jónak látja. Nem lesznek tehát szakértői aggályok az elnevezés útjában sem. Mert a BM biztosan tudja , mi újság van biológiai aktivitás frontonl.

3. A Városligeti tó felületét is meg akarják növelni. Valami rejtélyes oknál fogva, az idei módosításban jelentősen megnőtt a vízfelületek biológiai aktivitás érték indexe. Természetesen mindenki tudja, hogy egy természetes tó sem ontja az oxigént, legföljebb a parti fák és nádas…, de egy betonteknő BA értékéről komolyan beszélni sem érdemes. A Városligeti tónál különösen nem, amikor az év nagy részében víztelenül, rendezvények helyszínéül szolgál, télen korcsolyapálya….mindent csinál tehát, csak nem fotoszintetizál. Viszont, mint tudjuk, a szorzó nagysága jelentősen befolyásolja  a végeredményt! Ha egyszerre nő a felülete és már előre nagyobb szorzót rendeltek hozzá, kettős haszon!

Nagy felület, nagy szorzó, nagy BA érték!

[token node title-raw]

A tájépítészek komolyan aggódnak a biológiai aktivitás (zöld felület nagyságának)  számítása miatt: rendezetlen a kapcsolata számos más jogszabállyal, a jogszabályok nem pontos összehangoltsága, de pl. aszerint sem tesz különbséget, hogy egy területen inváziós gyomnövények nőnek-e, vagy tájba illő, esetleg karbantartott növényzet takarja-e. Ha nem hallgatják meg őket, csak otthon dörmöghetnek magukban….labdába sem rughatnak.

 [token node title-raw]

4. Lehet még a kombinált BA érték számítással is trükközni: felosztani a Ligetet kis területekre, ahol számolgathatjuk a 150m2-re eső fákat..

5. Ja! És ott vannak az utak! Ezek szélességét is le akarják csökkenteni, hogy növekedhessen a BA érték, több legyen a zöld felület. Keskenyebbek lesznek a szilárd burkolatú utak ( a + másfél millió turista kis helyen is elfér…meg megy az alagutakba…) de vajon a legszélesebb utak mentén sorakozó több száz, óriási lombkoronát viselő fa megmarad? Vagy őket is újragondolják? Megújítják? Lecserélik, mint egy kerti padot?

[token node title-raw]

Természetesen mindezt a zuglóiak érdekében?!

Ja és a slusszpoén!

6. A biológiai aktivitás érték számítást CSAK A BEÉPÍTÉSRE szánt területek esetében kell alkalmazni! A Városliget jelenleg NEM beépítésre szánt terület!

Tehát szegény jó polgármesternek nem azért kell módosító javaslatot benyújtania, hogy megmaradjon a zöld felület, hanem azért, hogy beépíthessék!!! Hogy megváltozzon az építészeti besorolása …..

-NEM beépítésre szánt területről,

-beépíthető-re! Nehogy eltévessze! Ekkora hibáért biztosan nem kapna karácsonyra semmilyen ajándékot!

Neki más teendője nincs is. Baán László kormánybiztos már nyilatkozott, hogy a főváros kezét sem kötik meg a korábbi településrendezési szabályok.

7. De, hogy teljesen nyugodtan alhasson a polgármester, van ebben a számításban még egy csiribi-csiribá!

Ha váratlan, nem kívánatos események hatására, mégsem sikerülne megőrizni a zöld felület nagyságát, az elpusztult zöld helyett a

„település közigazgatási határán belül kell kijelölni pótlásra felhasználható területet”

A Kossuth téri fákat pótló fákat Csepelre ültetik el!

Csepel elég nagy, elférnek ott a zuglói fák is.

Zugló lakossága pedig mehet sétálni Csepelre. Nyáron, a 40 fokos hőségben, amikor a fák nélkül, majd 42 fok lesz. Akinek rokonai élnek Csepelen, karácsonyra és szmog-riadó esetén kérhetnek oxigén palackot.

Mert jó ez a számítás, ha egy 100 házból álló faluról beszélünk (?), de Budapesten?

Nem kell álmatlanul forgolódnia a polgármesternek, nem kell semmire felszólítani a beépítőket, nem kell ebből lelkiismereti kérdést csinálni! Hiszen ez csak egy kis matek.

Meg pár vacak fa!

Tessék! csak tessék! Fővárosiak! Csak a kezemet figyeljék!

Legyen egészen nyugodt! Polgármester úr!

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.