Főoldal » Hogyan segítheted Te is a tudomány fejlődését?

Hogyan segítheted Te is a tudomány fejlődését?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Használd számítógéped üresjárati processzoridejét arra, hogy betegségeket gyógyíts, tanulmányozd a globális felmelegedést, pulzárokat fedezz fel, vagy számos különböző tudományos kutatásban vegyél részt. Ez egy olyan adomány lehet a részedről a tudományos kutatás számára, ami hasznos célokat szolgál, és nem kerül pénzbe.  

Akár az éghajlatváltozás hatásait vizsgáló klímamodellek, éghajlati előrejelzések, vagy a gyógyászatban, gyógyszerfejlesztésben felhasznált fehérjeszerkezeti modellezés, mind olyan kutatások, amelyek hatalmas számítási kapacitásokat igényelnek a belátható időn belüli eredményesség eléréséhez. A szükséges számítási kapacitás sok esetben nem elérhető az egyes kutatóhelyeken, azonban lehetőség van arra, hogy kívülről számítógéppel rendelkező önkénteseket vonjanak be a modellezések, számítások elvégzéséhez.

A BOINC egy olyan program, amelynek segítségével a szabad gépidődet olyan tudományos projekteknek adományozhatod, mint például a SETI@home, Climateprediction.net, Rosetta@home, World Community Grid, és sokan mások, mindezt egyszerűen és biztonságosan, 3 lépésben. 

  1. Töltsd le és futtasd a BOINC szoftvert a http://boinc.berkeley.edu/download.php linkről
  2. Válassz projekteket a számos lehetőség közül 
  3. Adj meg egy email címet és jelszót az adott projekthez a programban

Számítógépre telepítés után a BOINC tetszőleges számú projekthez csatlakoztatható bármely rendelkezésre álló témában.

A Climateprediction.net a jövőbeli klímamodellezéshez kapcsolódó program, amelyben szerepel többek között a hőmérséklet, nyomás, felhőzet, csapadék jövőbeli alakulása modellezése globális és regionális léptékben. Ebben vizsgálják a klímamodellek érzékenységét is, hogy azok hogyan reagálnak a kisebb változásokra a széndioxid koncentrációban, vagy a kénciklus változásaira. A módszerfejlesztés és a klímaváltozási szcenáriók pontosítása mellett a projekt fő célja, hogy a döntéshozók számára jobb tudományos alapot biztosítson a 21. század globális kihívásaival kapcsolatban. A Climateprediction.net kutatási eredményeiből már számos publikáció született, ezek közül az egyik a Nature című tudományos folyóiratban.

A World Community Grid humanitárius kutatást végez betegségekkel, természeti katasztrófákkal és az éhínséggel kapcsolatban, egyik fő témája jelenleg a malária valamint a második legelterjedtebb trópusi betegség, a vérmétely fertőzés elleni alkalmas gyógyszer megtalálása.

A Rosetta@home fehérjék háromdimenziós formáját határozza meg, amely segítheti néhány komoly humán betegség gyógymódjának megtalálását, mint a HIV, a malária a rák vagy az Alzheimer-kór.

A SETI@home  egy olyan kísérlet, amely az Internethez csatlakozó számítógépeket használja a földönkívüli élet kutatásához (SETI). Ennek során az űrből érkező jelek olyan elemzése történik, amelyben azt vizsgálják, hogy a Földre érkezett jel tartalmaz-e olyan adatsorozatot, amely alapján arra lehetne következtetni, hogy az a jelsorozat egy értelmes fajtól vagy civilizációtól érkezett. A részvételhez mindössze az említett BOINC ingyenes program futtatására van szükség, ami rádióteleszkóp-adatokat tölt le és elemez ki.

A MilkyWay@home asztroinformatikai kutatási program a Tejút 3D-s modelljén dolgozik az önkéntes számítási kapacitások bevonásával. 

Az említett program Windows és Linux alatt is működik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.