Főoldal » Hogyan válasszunk tanácsadót?

Hogyan válasszunk tanácsadót?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A minőség- és/vagy környezetirányítási rendszert bevezetni szándékozó cégek többsége tanácsadó segítségét veszi igénybe. Azonban a tanácsadó kiválasztása kifullad az árajánlatok begyűjtésében. Pedig a megfelelő tanácsadó kiválasztása ennél sokkal nagyobb körültekintést igénylő feladat.

Célunk egy olyan rendszer létrehozása, mely:

 1. értéket teremt a cég számára,
 2. megfelel a szabvány, a vevők, a jogszabályok és egyéb vállalt követelményeknek, és
 3. tanúsításra alkalmas.

Ezt kell támogatni a tanácsadónak az első pillanattól.

Látezik egy szabvány -sajnos erről kevés cég tud-, ami segít a kiválasztásban. Ez a szabvány az ISO 10019:2005 számú norma, amely “Útmutató a minőségirányítási rendszerek tanácsadóinak kiválasztásához és szolgáltatásainak igénybevételéhez.” Ugyanez alkalmazható a környezetirányítási rendszer kiépítéséhez választott tanácsadó esetén is.

A szabvány a következő követelményeket fogalmazza meg:

 1. Személyi tulajdonságok. Ehhez nem elegendő egy árajánlat bekérése, javaslom szakmai önéletrajzot bekérni, majd egy személyes elbeszélgetést kérni.
 2. Végzettség, szakmai ismeretek és készségek.
 3. Rendszer ismeretek és készségek.
 4. Specifikus szakmai ismeretek és készségek. Például környezetirányítási rendszer kiépítésénél a tanácsadónak tisztában kell lennie a jogszabályi követelményekkel is. Tapsztalatom, hogy nagy előny, ha a tanácsadónk rendelkezik “ismeretséggel” a környezetvédelmi hivataloknál is.
 5. Tapasztalat.
 6. Folyamatos szakmai fejlődés.

Tanácsadó csak az lehet, aki rendelkezik négy év szakmai gyakorlattal, ebből kettő legalább a minőségirányítási rendszer területén és közreműködött legalább három rendszer kiépítésnél.

A tanácsadó ismerje a lényeges nemzetközi szabványokon túl a kiegészítőket is. Pld. ágazati vagy mérésügyi szabványokat is.

De mivel igazolhatja a tanácsadó, hogy rendelkezik a szükséges és elvárt képességekkel és képzettségekkel?

 1. Szakmai önéletrajzzal.
 2. Referenciákkal. Ne legyünk restek utána érdeklődni, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat!
 3. Képzettséget igazoló bizonyítványokkal (minőségügyi mérnök vagy menedzser, környezetirányítási mérnök vagy menedzser, auditor, környezetvédelmi mérnök, stb.). A bizonyítványokat minden esetben kérjük bemutatni.

A tanácsadó személyének kiválasztása rendkívül fontos feladat, fordítsunk rá időt, hiszen vele kell majd együtt dolgoznunk a projekt során és tőle is függ, mennyire hatékony és értékes rendszert építünk ki.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.