Főoldal » Hogyan védem? Hogyan véded a környezetedet?

Hogyan védem? Hogyan véded a környezetedet?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lectori Salutem, üdv az Olvasónak!
Sokat “beszéltünk” kollégákkal a környezetvédelmi szakterület Facebook oldalán a környezettudatról, tudatosságról, és arról, hogy mi változott az emberekben, milyen környezetvédelmi témakörök érdeklik az olvasókat.
Felmerült egy ötlet bennem: a Facebook-on feltettem pár kérdést a csoport tagjainak. Ide másolom:
“Elindítok egy érdekes témát Kincses-Demeter Mónika által megosztott elemzés alapján. Az elemzés az Internet-használók környezeti témájú kereséseiről szól. A cikk ihletett arra, hogy feltegyem a következő kérdéseket:
Tulajdonképpen el lehetne filozofálni, az életünkben mikor és hol kezdődik, hogyan megy és hol a határa a környezetvédelemnek. Mi tartozik bele és mi nem? A természetvédelem része, vagy annak része a környezetvédelem?
Ki mit tesz a saját lokális környezete védelme érdekében?”

Egy idő után úgy döntöttem, megválaszolom a kérdéseimet, hátha valakit érdekel a véleményem, mert a kármentesítéses bejegyzéseim meglehetősen szakmaiak voltak (bár a fogadtatásuk pozitív volt, kaptam is érte oklevelet, amit ezúton is köszönök).

Tehát nézzük, hol is kezdődik a környezet védelme.
Mondjuk felkel az ember reggel, ez még nem környezetvédelem. Elmegy az ember mosakodni, itt már adódik a víz kérdése, de tételezzük fel, semmi károsat nem engedünk a vízbe. Fogmosás: rizikós, a fogkrém tartalmaz agresszív anyagokat, felületaktív anyagokat, és persze műanyag vagy alumínium tubusokba nyomja a gyártó. Ha kiürül, landol a kukában.
Aki reggel szokott letusolni, az még plusz víz és tusfürdő, esetleg sampon. Szervesanyag-terhelés. WC-használat-ismerjük a helyzetet. Fertőtlenítő szer bele a végén, hogy higiénia is legyen.
Nem folytatom a napi rutint, ellenben elárulom, mi midnent csinál még az ember naponta: kávét főz (zacc, kávépad és műanyag-alumínium csomagolás), teát főz (filter a kapoccsal), áramot fogyaszt (fosszilis vagy megújuó forrásból)….
És hogy mit csinálunk a VÉDELEM érdekében? Én a hulladékokat szelektálom: műanyagot a fémmel együtt, papír, illetve a vegyes mardék külön. Nálunk sajnos nincs külön bio gyűjtő.
A hulladékok sorsa: vegyeset égetik, fémet és műanyagot válogatják, a fémet szintén fémfajtánként tovább. A műanyag télen égetésre kerül, hő és áram lesz belőle, nyáron recycling ha jól tudom.
Aztán akkor ott van a fűtés és az áram: az áramszolgáltatónk 100 % megújuló energiát használ a városban, most vett néhány-tucat propellert.
Ha kimegyek az utcára: eszembe sem jutna sehol sem, hogy eldobjam a szemetet, inkább a kukába rakom. A parkokban természetesen nem tépkedjük le a virágokat és a leveleket, nem kergetjük meg a galambokat és a kacsákat, sem a nyulakat.
A Majna-parton nem szabad etetni az állatokat (hattyúk, kacsák, sirályok, vadlibák), én sem teszem, van elég kaja a vízben nekik.
Természetesen itt egymásra talált a környezetvédelem és a természetvédelem: véleményem szerint a természet és a környezet nem azonos fogalmak, de egyik védelme magával vonzza a másik védelmét, hisz a természet lágy ölén normális ember nem csinál oda nem illő dolgokat. A környezet védelme tágabb fogalom, szerintem épp ezért a természet védelme bele tartozik és nem fordítva.
Utazás: igen, munkába és szabadságra is utazik az ember. Én leginkább vonattal: fajlagosan kevesebb fosszilis üzemanagot fogyaszt. Van BahnCard-om, 25% kedvezmény a vonatjegy árából, a Bahn pedig a BahnCard árából megújuló energiaforrásokból biztosítja az áramot.

Ja és ne felejtsük el, ahogy Sasó említette: munka. Ki mivel dolgozik? Asztali PC, jó nagy fogyasztással? Végülis a fűtés megoldott, ezt kipipálhatjuk. Vagy egy laptop, kb tizedannyi fogyasztással?

Én inkább laptopt használok már 7 éve. Kevesebbet fogyaszt, látszik a villanyszámlán is ;)

Este hazafelé beugrunk a boltba, megvesszük, ami a háztartáshoz kell. Mosó- és mosogató, tisztító szerek, papírzsepi (műszállal erősítve), íróeszközök, nyomtatóba patron/toner, zöldség, gyümölcs, tej, kenyér, stb. Mindennek van előállítási technológiája, energia-igénye, keletkezik hulladéka, csomagoló anyaga. Hova tegyük? Nagy dilemma. A tonerrel mit kezdjünk? Én el szoktam vinni az egyik elektronikai eszközöket forgalmazó áruházlánchoz (egy bolygó nevére hasonlít a neve).

Az elektronikai és elektromos berendezéseket vissza a forgalmazóhoz, mert meg lehet tenni, itt is és Magyarországon is kötelező a visszavétel. Vannak speciális munkakörök és munkahelyek: egészségügy. Sok veszélyes hulladék keletkezik, gondolom ők átadják az ártalmatlanítást végző cégnek.

Mivel közlekedünk? Autó, busz, vonat, villamos, metró, repülőgép, helikopter. Kinek mi van a garázsában. Nekem mint mondtam, egyik sincs, csak egy BahnCard. Magyarországon a mozdonyok még nem túl hatékonyak sajnos, bár a MÁV már vett olyan erős mozdonyokat, mint amiket a német vasút is használ. Most már csak vonat kellene, amit elhúzzon a mozdony, de lehetőleg ne legyenek nehezek a kocsik, elférjen rajtuk sok utas. Legyen olcsó a jegy is. Apropó, olcsóság- drágaság. Természetesen vannak dolgok, amiket nem engedhetünk mg magunknak, pl. napelem, napkollektor, szélerőmű, de ez viszont más téma, bár tény hogy akinek van ilyen eszköze, kevesebbet költ melegvíz előállításra és fűtésre….

Tulajdonképpen elmondhatjuk: életünkhoz nagy szükség van a szerves iparágakra, nélkülük nincs áram, nincs műanyag palack az ásványvíznek, nincs cipő a lábunkon, nincs műanyagból ablak a repülőre, nincs gyógyszer, nincs laptop, nincs zöldségtermesztő “üvegház”… de nem folytatom.Itt tehát eléggé korlátozott az, amit mi, földi halandók a környezet védelme érdekében tehetünk.

Ezek a jó kis szerves és energia iparágak ontják maukból a mocskot, szennyet, gázokat, hulladékokat.

Fajlagosan, 1 g gyógyszer előállításakor kb. 10.000 g hulladék keletkezik. A szerves szintetikus vegyiparban pont fordítva: 1.000 g anyag előállításakor közel 1-5 g hulladék keletkezik. Tehát a vegyipar nélkül nem ússzuk meg az életet…

És hogy jövök én (vagy Te, Kedves Olvasó) a képbe? A környezettudat abban áll, hogy véded azt, ami körülötted van. Véded a parkokat, állatokat, növényeket, és az épített környezetet. Nem dobod el, nem ásod el a felesleges dolgokat ott, ahol nem illendő. Nem rongálod meg a közlekedési eszközöket sem. Nem égetsz illegálisan hulladékot otthon a kazánodban, ez ugyanis tilos. (Csak papírt szabad égetni.)

Tudatosan táplálkozol és tudatosan, körültekintően vásárolsz bútorokat és elektronikai cikkeket.

És ahol kezdve volt, ott vége lesz: Este elalvás előtt letusolok, fogat mosok, és bebújok az ágyba, végig gondolom, hogy jól cselekedtem-e a nap folyamán, csak olyan dolgokat tettem-e, amelyek a környezet szempontjából és persze a saját magam önző érdekeit is figyelembe véve,pozitív dolgok voltak. Megnyugtatom magam: spóroltam az energiával, háztartási vegyszerekkel, vízzel. Nem tömtem meg a hattyúkat, nem kergettem galabokat, nem szemeteltem az utcán.

Jó gyerek vagyok? Nem mondhatnám, még messze vagyok tőle, de már közel ahhoz, hogy az “egy fecske nem csinál nyarat” effektusból a barátok és az Olvasóim segítségével elindítsak egy olyan tudatformálást, egyfajta új felvilágosodást, aminek hatására midnenki elgondolkozik bizonyos dolgokon.

Még nézek egy filmet, majd ha véget ért elalszok. Energiatakarékosan, környezettudatosan.

Csókolom!

(Vezérkép: Önarckép- csak azért, mert ez most az én véleményemet tükrözi)

A szerző Németországban, Frankfurt közelében egy közepes méretű városban, a Majna folyó partján él, ahol a környezetvédelem meglehetősen fejlett, az állampolgárok és az ott dolgozó külföldiek egyránt környezettudatosan élnek. Ennek ellenére természetesen itt is vannak problémák, de ez legyen majd más téma…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.